Do penzie v 58 rokoch? Kto bude môcť o dôchodok žiadať a nemusí dosiahnuť penzijný vek? + príklady

Novela zákona o sociálnom poistení priniesla možnosť skoršieho odchodu do dôchodku, a to po 40 odpracovaných rokoch. Má to však háčik. A nielen jeden.

28.03.2023 06:00
žena, rozmýšľanie, úsmev, dôchodkyňa Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)
  • Kto môže o tento druh dávky žiadať? Do predčasného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch môže ísť iba človek, ktorého suma predčasného dôchodku bude vyššia ako 1,6-násobok sumy životného minima pre plnoletú osobu, teda ten, kto bude mať penziu po odpočítaní percent za skorší odchod do dôchodku minimálne v sume 375,10 eura.
  • Do štyridsiatich odpracovaných rokov sa navyše nebude podľa schváleného zákona započítavať doba štúdia a ani obdobie, počas ktorého bol žiadateľ v evidencii nezamestnaných. Čiže do predčasného dôchodku bude môcť odísť človek v 58 rokoch iba v prípade, že pracoval od osemnástich rokov a nebol nikdy nezamestnaný.
  • Pokiaľ ide o ženu, ktorá vychovala deti, obdobie poberania materského a rodičovského príspevku sa jej do odpracovaných rokov započíta.
  • Navyše človek, ktorý o tento druh dôchodku bude žiadať, musí rátať s tým, že za každý skorší mesiac odchodu do penzie mu Sociálna poisťovňa zníži dôchodok o 0,3 percenta.
dôchodca, penzista, senior na notebooku, premýšľanie Čítajte aj Kalkulačka vám ukáže, koľko peňazí dostanú navyše, vďaka rodičovskému dôchodku, tento rok vaši rodičia

Príklad:

Poistenec sa rozhodne požiadať o predčasný dôchodok po odpracovaní 40 rokov. Sociálna poisťovňa mu vypočíta penziu v sume 400 eur a túto sumu následne zníži o 21 %, pretože odíde do penzie o šesť rokov skôr na sumu 316,00 eura. K tejto sume pripočíta valorizáciu o 11,8 percenta. Suma penzie tak bude 353,30 eura.

Podľa schváleného zákona však minimálna suma predčasnej penzie musí dosiahnuť aspoň 1,6-násobok životného minima, teda do 30. júna sumu 375,10 eura. Keďže suma dôchodku je „iba“ 353,30 eura, túto žiadosť následne poisťovňa zamietne.

Iný poistenec sa tiež rozhodne požiadať o predčasný dôchodok po odpracovaní 40 rokov. Suma jeho penzie dosiahne 580 eur, po odrátaní 21 % to bude suma 458,20 eura a po valorizácii 512,30 eura.

Tomuto poistencovi predčasnú penziu poisťovňa prizná, pretože jej suma je vyššia ako zákonom stanovený 1,6-násobok sumy životného minima, teda je vyššia ako 375,10 eura.

Príklady sú čisto informatívne.

Prepočítajú aj už priznané dôchodky

Novela počíta aj s prepočítavaním dôchodkov, ktoré boli priznané ako predčasné, v prípade, že títo ľudia splnili podmienku 40 odpracovaných rokov. „V tejto súvislosti sa navrhuje u ľudí, ktorí splnili podmienku 40 odpracovaných rokov, postupné prepočítanie ich vyplácaných predčasných, resp. starobných penzií s krátením o 0,3 % za každých začatých 30 dní skoršieho poberania dôchodku za predpokladu, že tieto dôchodky boli pôvodne priznané ako predčasné,“ píše sa v dôvodovej správe. Prepočet sa dotkne približne 105-tisíc ľudí a ich dôchodok sa priemerne zvýši o 26 eur mesačne.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #Dôchodcovia #odchod do dôchodku