Budete mať vďaka novej predvolenej investičnej stratégii, takzvanej PIS, v 2. pilieri vyššiu penziu?

Vďaka novele zákona z októbra minulého roka sa zavádza pojem predvolená investičná stratégia (PIS), ktorá umožňuje sporiteľom mať všetok majetok v indexovom fonde.

14.05.2023 07:00
ruky, peniaze, kalkulačka, počítanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Štát sa snaží zlepšiť budúce penzie napríklad aj presunom úspor sporiteľov v 2. pilieri. Každý sporiteľ má teda možnosť zvoliť si, ako bude jeho majetok v 2. pilieri rozložený. Vďaka novele zákona z októbra minulého roka sa zavádza pojem predvolená investičná stratégia (PIS), ktorá je určená pre všetkých sporiteľov, ktorí sa nemusia v nejakom čase pred odchodom do dôchodku zamýšľať nad nastavením svojho majetku. Všetko za nich spraví automat, ktorý na základe dosiahnutého veku bude prispôsobovať rozloženie majetku individuálne pre každého sporiteľa.

Video
Odkladať 10 eur mesačne a naozaj mať na konci až 78-tisíc? Ako sme dospeli k takejto sume?

V rámci PIS je možné sporiť si len v dvoch dôchodkových fondoch, a to v indexovom negarantovanom (indexový fond) a v dlhopisovom garantovanom dôchodkovom fonde (dlhopisový fond). V indexovom fonde sa nachádzajú najmä rizikovejšie akciové investície, ktoré kopírujú vývoj vybraných akciových trhov a zvyčajne v priebehu dlhšieho obdobia majú potenciál vyššieho zhodnotenia ako dlhopisový fond. Ten sa skladá prevažne z konzervatív­nejších (bezpečnejších) investícií do dlhových cenných papierov a termínovaných vkladov zriadených v komerčných bankách. Obidva fondy majú svoj význam z hľadiska rozloženia majetku sporiteľa (diverzifikácia) v čase sporenia si na dôchodok.

PIS umožňuje pre sporiteľov do 50. roku veku mať všetok majetok v indexovom fonde. S každým pribúdajúcim rokom im však bude postupne o štyri percentá znížený podiel majetku v indexovom fonde v prospech dlhopisového. Pravidelná zmena v nastavení majetku smerom do dlhopisového fondu slúži na to, aby sa dovtedy zhodnotený majetok z indexového fondu postupne presunul do bezpečnejšieho dlhopisového.

Aké percento úspor bude v daných fondoch umiestnené
Dosiahnutý vek sporiteľa Indexový fond Dlhopisový fond
49 rokov 100 % 0 %
50 rokov 96 % 4 %
51 rokov 92 % 8 %
52 rokov 88 % 12 %
53 rokov 84 % 16 %
54 rokov 80 % 20 %
55 rokov 76 % 24 %
56 rokov 72 % 28 %
57 rokov 68 % 32 %
58 rokov 64 % 36 %
59 rokov 60 % 40 %
60 rokov 56 % 44 %
61 rokov 52 % 48 %
62 rokov 48 % 52 %
63 rokov 44 % 56 %
64 rokov 40 % 60 %
žena, muž, seniori, penzia Čítajte viac Máte nárok na starobný dôchodok? Komu Sociálna poisťovňa neprizná penziu a prečo?

Investičná stratégia pre už existujúcich sporiteľov

Medzi existujúcich sporiteľov patria tí, ktorí si už pred rokom 2023 sporili v 2. pilieri. Dôchodkové správcovské spoločnosti už oboznámili týchto sporiteľov s ich možnosťou byť v PIS. Ak sa sporitelia nerozhodnú inak, zmenu v rozložení majetku automaticky urobí dôchodková správcovská spoločnosť od júla 2023 do decembra 2025, pričom sporitelia sú rozdelení na dve hlavné skupiny, a to pasívnych a aktívnych sporiteľov.

Zákon nezabudol ani na skupinu sporiteľov, medzi ktorých patria napríklad aj aktívni sporitelia, ktorí neoznámia do mája 2023 svoj zámer byť v PIS, alebo iní sporitelia, ktorí sa z vlastného uváženia rozhodnú vystúpiť z PIS. Pre túto skupinu budú v ponuke okrem dlhopisového a indexového fondu aj iné typy dôchodkových fondov.

Existujúci sporitelia Dôvod ich začlenenia Rok narodenia Zmena v ich sporení v 2. pilieri
Pasívni sporitelia majetok bol v roku 2013 presunutý do dlhopisového fondu a odvtedy nevykonali žiadne zmeny v nastavení svojho majetku v 2. pilieri do roku 1968 len nové povinné príspevky automaticky presunuté do indexového fondu a to až do dosiahnutia zákonom určeného rozloženia ich majetku podľa ich veku  
  v roku 1969 a neskôr automaticky postupný presun existujúceho majetku aj nových povinných príspevkov podľa PIS
Aktívni sporitelia po presune majetku do dlhopisového fondu v roku 2013 uskutočnili zmenu v rozložení svojich úspor v tej istej spoločnosti alebo prestúpili so svojim majetkom do inej spoločnosti sporitelia nebudú mať automaticky zmenené nastavenie majetku podľa PIS, budú musieť do konca mája 2023 zaslať spoločnosti svoj prejav vôle byť zúčastnený v PIS

Zdroj: nbs.sk

debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #Dôchodcovia #výška penzie