Odísť do penzie sa dá aj v 58 rokoch alebo 2 roky pred dovŕšením dôchodkového veku. Prídete ale o peniaze. Pozrite sa v príkladoch o koľko

Máte nárok na predčasný starobný dôchodok? Ak ste splnili podmienky, môžete ísť do penzie aj pred dovŕšením dôchodkového veku. Prídete ale o desiatky až stovky eur.

12.05.2023 06:00
dôchodok, dôchodkyňa, penzia, penzistka, žena s... Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

Predčasný starobný dôchodok vypláca Sociálna poisťovňa a má zabezpečiť poistencovi príjem v starobe skôr ako dovŕši dôchodkový vek. Predčasný starobný dôchodok môže pomôcť najmä tým, ktorí tesne pred penziou prišli o prácu a nevedia si nájsť novú a nemajú iné možnosti ako riešiť svoju ekonomickú situáciu.

Od nového roku pribudla nová možnosť odchodu do predčasného dôchodku. Ak máte odpracovaných 40 rokov, môžete požiadať o penziu.

Pozrite sa, ako si zvýšiť dôchodky o 100 eur.

Aké podmienky treba splniť

  • Požiadať oň môže človek iba vtedy, ak je suma predčasnej penzie vyššia ako 1,6-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu (suma životného minima je do 30. júna tohto roka 234,42 eura), teda 375,10 eura mesačne.
  • Do 40 odpracovaných rokov ale nie sú započítané niektoré obdobia, napríklad štúdium či obdobie nezamestnanosti.
  • Osoba, ktorá o tento druh penzie bude žiadať, nesmie byť v čase podania žiadosti zamestnaná.

Za skorší odchod do penzie bude dôchodok nižší

Ak pôjde niekto do predčasného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch, tak sa mu bude penzia krátiť o 0,3 percenta za každý mesiac skoršieho odchodu do dôchodku. „V tomto prípade je pokuta 0,3 percenta za každých začatých 30 dní pred dovŕšením dôchodkového veku. Dokopy je to krátenie o 3,9 percenta za prvý rok,“ opísal expert na dôchodky a investície z Plánu obnovy Ján Šebo.

Príklad krátenia penzie

Zamestnanec v modelovom príklade začal pracovať hneď po skončení školy v v 18 rokoch. Do dôchodku by mal ísť v 63 rokoch. Vybrali sme štyri sumy dôchodkov, ktoré by mohol poberať. Ako sa mu zníži dôchodok, ak sa rozhodne ísť do predčasnej penzie, a to po 40 odpracovaných rokoch? Každý rok totiž sa mu zníži jeho penzia o 3,9 percenta.

Výška starobného dôchodku – po dovŕšení dôchodkového veku Výška starobného dôchodku – 5 rokov pred dovŕšením dôchodkového veku (v príklade po 40 odpracovaných rokoch) Výška starobného dôchodku –1 rok pred dovŕšením dôchodkového veku
375,10 302 361
580 465 557
650 523 626
800 644 769

V eurách, zaokrúhlene.

žena, dôchodkyňa, prasiatko, šetrenie, sporenie Čítajte viac Predčasný dôchodok? Od júla pre mnohých nedostupný + príklady

Do predčasnej penzie sa dá ísť aj dva roky pred riadnym dôchodkom

V platnosti zostala aj druhá možnosť odchodu do predčasného dôchodku, a to je možnosť požiadať oň o dva roky skôr pred dovŕšením riadneho veku do penzie. V takomto prípade treba odpracovať minimálne 15 rokov, pričom penzia sa bude krátiť 0,5 percenta za každý mesiac. Ak teda požiadate o predčasný starobný dôchodok presne dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, vaša dôchodková dávka sa zníži o 12,5 percenta, ak rok pred jeho dovŕšením, bude znížená o 6,5 percenta.

Sociálna poisťovňa bude prepočítavať penzie tým, ktorí išli do predčasného dôchodku za starých pravidiel. „Môže to pomôcť tým ľuďom, ktorí išli do predčasného dôchodku, a ten sa im následne zmenil na starobný. Sociálna poisťovňa sa totiž pozrie, či náhodou nešli do predčasného dôchodku za starých pravidiel a nebol im krátený o 0,5 percenta a či nemali náhodou odpracovaných 40 rokov. Ak mali, poisťovňa im prepočíta a zvýši dôchodky. Takýchto ľudí sú tisícky,“ doplnil v rozhovore Šebo.

Príklad krátenia dôchodku

O koľko menší dostane zamestnanec dôchodok, ak sa rozhodne ísť do starobného dôchodku o 2 roky skôr alebo o 1 rok skôr ?

Výška starobného dôchodku – po dovŕšení dôchodkového veku Výška starobného dôchodku – 2 roky pred dovŕšení dôchodkového veku Výška starobného dôchodku –1 rok pred dovŕšením dôchodkového veku
375,10 328.21 350.71
580 507,5 542,3
650 568,75 607,75
800 700 748

V eurách

dôchodca, pracujúci dôchodca Čítajte viac Porovnanie: Predčasný dôchodok či podpora? Čo sa oplatí viac + príklady

Čo sa nezapočítava do odpracovaných rokov?

  • doba štúdia na strednej škole alebo vysokej škole (učebný pomer je jedným z druhov pracovnoprávnych vzťahov, teda nie je dobou štúdia, preto sa započítava do odpracovaných rokoch),
  • doba nezamestnanosti,
  • doba odborného školenia alebo politického školenia,
  • obdobie dodatočného zaplatenia poistného na dôchodkové poistenie za obdobie štúdia a za obdobie zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

Podmienka dosiahnutia sumy dôchodku vyššej ako 1,6-násobok sumy životného minima

Suma vášho predčasného starobného dôchodku ku dňu, kedy požiadate o jeho priznanie, musí byť najmenej 375,10 eur mesačne, čo je viac ako 1,6-násobok životného minima pre plnoletú fyzickú osobu. Táto suma platí od 1. novembra 2022.

Mám nárok na predčasný starobný dôchodok?

Od 1. januára 2023 máte nárok na predčasný starobný dôchodok, ak:

  • ste získali aspoň 15 rokov dôchodkového poistenia,
  • chýbajú vám najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku alebo ste získali najmenej 40 odpracovaných rokov a
  • suma vášho predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 1,6-násobku sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu.

Kto dostane predčasný dôchodok

Poistné za vás odvádzal zamestnávateľ, ak ste mali riadny pracovný pomer, alebo ste si ho platili ako osoba samostatne zárobkovo činná, alebo ste si ho dobrovoľne platili sami, či ho za vás, v určitých prípadoch, odvádzal štát.

Musíte mať ukončený pracovný pomer a nesmiete pracovať ani ako živnostník. Ak totiž platíte odvody na povinné dôchodkové poistenie, nie je možné vyplácať predčasný starobný dôchodok. To znamená, že žiadateľovi nevznikne nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku, ak ku dňu vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok bude povinne dôchodkovo poistený ako zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná osoba.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #senior #penzie