Čo čaká penzie? Množstvo zmien. Kto dostane vyšší dôchodok a o koľko?

Dôchodky sa budú opäť meniť. Čaká ich zrejme rekordná valorizácia a možno aj viackrát do roka vyššia aktuálna dôchodková hodnota. Zmenia sa aj podmienky v druhom pilieri a rodičovské dôchodky budú penzisti dostávať v mesačných splátkach.

23.05.2023 06:00
Dôchodca s okuliarmi Foto:
Ilustračná foto.
debata (13)

Azda najväčšou zmenou bude v januári valorizácia. Tá má byť až takmer sedemnásťpercentná. Dôchodky by mali rásť o 16,9 % mesačnej sumy dôchodku. „O valorizáciu dôchodku nie je potrebné žiadať. Penzisti dostanú o zvýšení písomné rozhodnutie a dôchodky vo vyššej sume im budú prvý raz vyplatené vo výplatnom termíne v januári 2024, a to aj s doplatkom zvýšenia od 1. januára 2024 do dňa predchádzajúceho výplatnému termínu v januári 2024,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Video
Prečo si nepožiadať o dôchodok z II. piliera? Existuje aj možnosť čerpania peňazí, o ktorej sa veľmi nehovorí... / Zdroj: TV PRAVDA

Parlament však schválil aj ďalšiu zmenu, ktorá začne platiť od januára budúceho roku. Ak dôchodcovská inflácia prekročí v priebehu roka päť percent, aktivuje sa mimoriadna valorizácia dôchodkov. A môže sa tak udiať aj viackrát v roku.

Opäť ale zrejme zostanú sklamaní tí penzisti, ktorí majú nárok na minimálny dôchodok. Valorizácia sa ich totiž priamo opäť netýka. Zvyšovať sa bude ich pôvodný starobný dôchodok. A len ak bude po valorizácii vyšší ako minimálny dôchodok, vtedy im Sociálna poisťovňa začne vyplácať ich starobný dôchodok zvýšený o valorizáciu a nárok na penzijné minimum im zanikne.

starý muž, dôchodca, peniaze, prasiatko, sporenie Čítajte aj Bude valorizácia rekordná? Alebo porastú dôchodky dva razy + príklady

Čo sa ale zrejme meniť bude a aj pozitívne ovplyvní výšku budúcich penzií, je aktuálna dôchodková hodnota, ktorá je jednou zo základných veličín na výpočet dôchodkovej dávky v danom roku. Na výpočet dôchodkovej dávky sa použije aktuálna dôchodková hodnota platná v roku, v ktorom vznikol nárok na jej výplatu. Jej suma bude síce známa až koncom roka, ale keďže platy rastú, je predpoklad, že porastie aj aktuálna dôchodková hodnota.

Sporitelia v II. dôchodkovom pilieri si budú na svoj dôchodok v súkromných dôchodkových správcovských spoločnostiach sporiť rovnako ako v tomto roku, teda 5,50 % z vymeriavacieho základu. Od januára sa však upraví jeho výplata. Tá bude pozostávať z dvoch častí: z dlhodobého programového výberu a doživotného dôchodku.

dôchodca, penzista, senior na notebooku, premýšľanie Čítajte aj Penzie v roku 2024? Oproti súčasným vyššie o desiatky eur. Vďaka čomu?

Podmienky na priznanie rodičovského dôchodku sa ani pre budúci rok zásadne nemenia. Istá zmena však nastane. Jeho suma bude vypočítaná z odvodov, ktoré dieťa platilo v roku 2022, a penzisti ho budú dostávať každý mesiac v rovnakom výplatnom termíne, ako im Sociálna poisťovňa vypláca starobný dôchodok.

Ak malo dieťa napríklad v roku 2022 vymeriavací základ tritisíc eur, pracuje ako živnostník, rodičovský dôchodok Sociálna poisťovňa vypočíta v sume 3,75 eura mesačne. Celkovo tak rodič dôchodca dostane od tohto dieťaťa 45,00 eura ročne.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #valorizácia #penzie #rodičovský dôchodok