Budeme pracovať do sedemdesiatky? Kedy odchádzajú do penzie Slováci a kedy zvyšok Európy

Aký je súčasný vek predčasného a zákonného odchodu do dôchodku v Európe? Slovensko má o niečo nižší vek odchodu do dôchodku, ako je priemer Európskej únie, dôchodkový vek sa ale stále zvyšuje.

09.06.2023 09:15
Dôchodci, manželia Foto: ,
Ilustračná foto.
debata (16)

Každá krajina má nastavený vlastný systém výpočtu dôchodkového veku. Ako poukazujú údaje OECD z roku 2020, čo boli najnovšie dostupné údaje analyzujúce súčasný a budúci vek odchodu do dôchodku, pre tých, ktorí vstúpili do pracovného procesu vo veku 22 rokov.

V niektorých prípadoch správa nešpecifikuje pohlavie jednotlivých krajín, čo by malo znamenať, že vek odchodu do dôchodku pre mužov a ženy môže byť na týchto miestach rovnaký.

Súčasný vek odchodu do dôchodku zahŕňa dva typy, a to predčasný a štandardný.

Na Slovensku je súčasný vek predčasného odchodu do dôchodku dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku alebo po 40 odpracovaných rokoch.

Vo veku 62 rokov sa odchádza do predčasného dôchodku v takmer polovici krajín vrátane Švédska, Portugalska, Nórska, Talianska, Grécka a Rakúska.

Ide o peniaze: Ako sa pripraviť na prvý dôchodok
Video
Odpovedá Michaela Putecová, riaditeľka odboru metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne. / Zdroj: TV Pravda

Skutočný vek odchodu do dôchodku je v porovnaní s vekom predčasného odchodu do dôchodku rôznorodejší a presne odráža vek povinného odchodu do dôchodku.

U mužov sa pohybuje od 52 rokov v Turecku do 67 rokov v Nórsku a na Islande. V prípade žien je to 49 rokov v Turecku, kým Nórsko a Island majú najvyšší vek odchodu do dôchodku 67 rokov.

dôchodci dve ženy a muž Čítajte viac Kedy môžu penzisti žiadať o zvýšenie dôchodku? Komu zvýši penziu poisťovňa automaticky?

Má Slovensko vyšší vek odchodu do dôchodku ako priemer Európskej únie?

Priemer Európskej únie je 64,3 roka u mužov a 63,5 roka u žien. Na Slovensku je podľa údajov OECD aktuálny vek odchodu do dôchodku pre mužov aj ženy 62,8 roka.

To znamená, že Slovensko má o niečo nižší vek odchodu do dôchodku, ako je priemer Európskej únie. Avšak je mnoho krajín, ktoré toto číslo prevyšujú.

Napríklad také Nemecko, kde to vychádza na 65,7 roka pre mužov aj ženy. S výnimkou Turecka je minimálny súčasný vek odchodu do dôchodku v Európe 62 rokov pre mužov a 60 rokov pre ženy.

Vo väčšine európskych krajín, kde sú k dispozícii údaje OECD, je súčasný vek odchodu do dôchodku 65 rokov alebo viac.

Z členských krajín EÚ majú najnižší vek odchodu do dôchodku v súčasnosti Grécko, Taliansko, Luxembursko a Slovinsko so 62 rokmi pre mužov aj ženy.

Koľko rokov strávite v dôchodku?

Očakávané roky v dôchodku sú očakávanou dĺžkou života meranou vo veku skutočného odchodu z trhu práce a toto číslo sa časom výrazne zvýšilo nielen na Slovensku, ale aj v rámci ostatných európskych krajín. V roku 1970 mali muži v krajinách OECD po odchode z trhu práce v priemere 12,0 roka, pričom do roku 2020 mohli očakávať, že strávia na dôchodku 19,5 roka. Stredná dĺžka života žien pri odchode z trhu práce bola na začiatku výrazne vyššia a v roku 1970 bola v OECD v priemere 16,0 rokov. V roku 2020 vzrástla na 23,8 roka, pričom sa mierne zväčšil aj rozdiel medzi mužmi a ženami

Ženy a muži

Očakáva sa, že ženy budú po odchode do dôchodku žiť o štyri roky dlhšie ako muži. Rozdiel medzi ženami a mužmi v očakávaných rokoch odchodu do dôchodku sa pohybuje od 2,0 roka v Írsku po 7,5 roka na Cypre, ukazujú údaje z OECD. Európske ženy po odchode z trhu práce môžu očakávať, že budú žiť o 4,3 roka viac ako muži. Je zaujímavé, že priemerná dĺžka života na penzii pre oboch sa v rámci Európy veľmi líši. U mužov sa pohybuje od 14 rokov v Lotyšsku do 24 rokov v Luxembursku. U žien sa zas pohybuje od 18,9 roka tak isto v Lotyšsku do 28,4 roka v Grécku. Očakáva sa, že ženy budú v dôchodku 26 alebo viac rokov v Belgicku, vo Francúzsku, v Grécku, Taliansku, Luxembursku a Španielsku.

Uplatnenie nároku na dôchodok v zahraničí

Sofia zo Španielska pracovala v Španielsku aj v Taliansku a potom sa na dôchodok presťahovala naspäť do Španielska.

Keďže pracovala v dvoch krajinách EÚ, v oboch nadobudla dôchodkové práva. Podľa pravidiel EÚ musí podať žiadosť dôchodkovému orgánu buď v krajine, v ktorej v súčasnosti žije (Španielsko), alebo v krajine, v ktorej naposledy pracovala (Taliansko).

Žiadosť o dôchodok sa rozhodla podať v Španielsku a od tejto chvíle je za spracovanie žiadosti a zhromaždenie záznamov o jej príspevkoch z krajín, v ktorých pracovala, zodpovedný dôchodkový orgán v Španielsku.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #čas na dôchodok