Správny odtieň bielej robí teplé svetlo

Pre príjemné osvetlenie je potrebné vyberať správne spektrum farby svetla aj v prípade LED žiaroviek.

24.12.2012 08:49
LED žiarovka
Ilustračné foto
debata

Do obývačiek, detských izieb, spální a na všetky miesta v interiéri, kde by mal človek pociťovať pohodu, je vhodná teplá biela farba, označovaná tiež warm white (WW). Jej farebné spektrum 2 700 – 3 500°K je najbližšie klasickej žiarovke a má príjemne hrejivý nádych do žlta. Predmety pri tomto svetle pôsobia mäkko, priestory útulne a osoby majú prirodzenú farbu.

Denná biela, čiže daylight white (DW) má ostré biele svetlo (4 500 – 6 500°K), v ktorom majú predmety chladnejší nádych. Táto farba svetla je vhodná skôr na osvetlenie pracovní alebo do lámp na čítanie. V oboch prípadoch ju však je možné nahradiť teplou bielou s trochu vyššou svietivosťou.

Studená biela (cold white, CW) má modrasté chladné svetlo (6 500 – 9 000°K) a predmety i osoby pod ňou vyzerajú neprirodzene modrasté. Tento druh svetla sa nehodí do obytných interiérov, používa sa na osvetľovanie skladov alebo vonkajších priestorov, keďže LED žiarovky s týmto farebným spektrom majú najsilnejšiu svietivosť.

„Je dôležité zvoliť vhodnú farbu svetla a súčasne aj dosiahnuť dostatočnú svietivosť,“ vysvetľuje Peter Valašťan z NA Elektrodom, „Všeobecne platí, že čím je svetlo LED žiarovky chladnejšie, tým má vyššiu svietivosť. Rozdiel však nie je veľký, a teda sa oplatí radšej použiť trochu silnejšie LED žiarovky teplejšieho svetla.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba