Elektronická signalizácia sa hodí do domu aj do bytu

Kritické miesta, kadiaľ môže zlodej vojsť do bytu či domu, sú dvere a okná. V bytových domoch treba zabezpečiť najmä prízemné byty, byty pod strechou a byty so spoločnou lodžiou, kam môže zlodej preniknúť cez susedov.

30.07.2010 12:08
kľúče, ruka, bývanie, reality, dom, byt Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak sa už do bytu dostane napriek mechanickému zabezpečeniu, vniknutie do bytu či domu môže ohlásiť elektronický bezpečnostný systém. Ten sa dá vyviesť buď na políciu či k strážnej službe, alebo ako siréna na stenu domu. Môže aj zalarmovať majiteľa bytu cez mobil.

„Elektronická signalizácia je buď drôtová alebo bezdrôtová a môže byť vyvedená cez GSM bránu na mobil majiteľa bytu,“ vysvetľuje Ľuboš Obernauer zo spoločnosti EMM International, ktorá sa zaoberá bezpečnostnými systémami. Podľa jeho mienky upozornenie cez mobil je vhodné najmä v prípade, ak je v okolí spoľahlivý sused, ktorému sa dá zavolať a požiadať ho, aby situáciu preveril na mieste. Ale je to aj psychologická výhoda: aj keď je to zlá správa, viete ju skôr a ak sa človek vopred pripraví, že doma môže nájsť po zlodejoch spúšť, následný šok býva miernejší. „Zažil som klientov, ku ktorým vlamač vliezol cez strešné okno, oni práve prichádzali domov a zrazili sa s ním vo dverách. Ostali šoku, on ich odstrčil a ušiel cez schodisko. Keby vedeli, že je v byte zlodej, zachovali by sa inak,“ hovorí Obernauer.

Odborníci veľmi neodporúčajú zvukovú sirénu, lebo okolie na ňu reaguje zle. Často sa stáva, že alarm omylom spustia deti alebo starí rodičia a falošný poplach susedov nepoteší. Ak je však v okolí spoľahlivý sused, ktorý zareaguje a falošné poplachy nie sú, potom môže byť zvuková signalizácia účinná. Sirény je možné namontovať aj vnútri do jednotlivých izieb. Úspech však závisí od toho, či do bytu vnikol profesionál, ktorý dokáže sirénu nájsť a zneškodniť za malú chvíľu, alebo amatér, ktorého hlasný alarm z bytu vypudí skôr, ako stihne byt prehľadať a vziať svoj lup.

Elektronickú signalizáciu je vhodné umiestniť na vstupné dvere, ale aj okná – o to viac, ak sú dvere bezpečnostné, lebo zlodeji si hľadajú vždy ľahšiu cestu. Ideálny čas, keď sa to dá urobiť bez búrania navyše, je preto výmena okien. Vnúti v bytoch na inštaláciu elektronickej signalizácie veľa zásahov netreba, len sa prevŕtajú v stenách malé otvory na prevedenie drôtov do jednotlivých izieb. Do bezdrôtového systému treba kupovať batérie asi raz ročne. „Za spoľahlivejší považujem drôtový systém, ale aj bezdrôtová signalizácia je určite lepšia ako nič,“ myslí si Obernauer. Elektronický systém navyše upozorní majiteľov, keď pred odchodom okná nie sú dobre zatvorené.

Napojenie domácnosti na strážnu službu môže stáť asi 30 – 40 eur mesačne, samotné elektronické zariadenie v priemernom trojizbovom byte na prízemí stojí od 600 do 1 000 eur.

debata chyba