Europoslanci chcú zakázať úsporné žiarovky v detských izbách

Bruselskí politici varujú rodičov: Nedávajte nijaké úsporné žiarovky do detských izieb; nachádza sa v nich priveľa ortuti. A chcú dosiahnuť ešte viac. Od Európskej komisie (EK), aby rozhodla o ich stiahnutí z trhu a o zrušení rozhodnutia o zákaze výroby a predaja klasických žiaroviek.

26.12.2010 14:22
Eko, žiarovka, ekológia Foto:
Ilustračné foto
debata

Predseda vplyvného priemyselného výboru Európskeho parlamentu (EP) Herbert Reul pre internetové vydanie Die Welt povedal, že urobí všetko pre to, aby sa staré hruškovité žiarovky dostali znovu na trhu. Reulova požiadavka súvisí s výsledkom skúmania Nemeckého spolkového úradu pre životné prostredie (UBA). Úsporné žiarovky majú v blízkej budúcnosti úplne nahradiť tradičné žiarovky. Nové žiarovky však predstavujú vážne zdravotné riziko. Ak sa jedna z nich poškodí, povolený limit na množstvo ortuti v kubickom metri malej miestnosti sa zvýši z 0,35 mikrogramu 20-násobne. UBA upozorňuje, že od takých žiaroviek by mali byť čo najďalej najmä deti a nadchádzajúce mamičky.

Očakávam, povedal Reul, že Európska komisia čo najskôr zruší zákaz predaja tradičných žiaroviek. A opačne, podporuje, aby EK začala uvažovať o zákaze úsporných žiaroviek. Okrem toho musí preskúmať, či sa úsporné svietidlá v súvislosti so svojimi rizikami pre zdravie ľudí vôbec majú dostávať do distribučnej siete. Politik povedal, že EK ich rozširovanie podporovala pomýlenej politiky ochrany ovzdušia a úsporné žiarovky sa pokladali za jej symbol. Ale nové žiarovky neslúžia ani ochrane ovzdušia ani zdraviu ľudí. Viceprezidentka EP Silvana Kochová-Mehrinová uviedla, že vzhľadom na to, že vedecké poznatky potvrdzujú škodlivosť úsporných žiaroviek, EK musí presadiť zákaz ich používania najmä v domácnostiach. Staré dobré a obľúbené žiarovky sa nesmú stiahnuť z trhu pod zámienkou ochrany životného prostredia a ich nahradenia produktmi ohrozujúcimi zdravie. Ako matka radí ostatným rodičom s malými deťmi: Nedávajte úsporné žiarovky do detských izieb.

EK pred časom rozhodla, že sa od prvého septembra 2009 nesmú predávať tradičné 100-wattové a prvého septembra tohto roku vstúpil do platnosti aj zákaz predaja 75-wattovoviek. Od septembra budúceho roku by sa mali prestať predávať aj najrozšírenejšie 60-wattovky. O rok neskôr mali zmiznúť z regálov obchodov aj všetky 10– a viacwattové žiarovky. Nové žiarovky majú v porovnaní s tradičnými o 80 % nižšiu spotrebu energie.

Podľa údajov Programu pre životné prostredie Spojených národov (UNEP) sa elektrické osvetlenie podieľa 6 až 8 % na produkcii skleníkových plynov. Používaním úsporných žiaroviek by sa podľa tohto pramene znížila emisia škodlivín vypúšťaných do ovzdušia (pri výrobe elektrickej energie v klasických elektrárňach) v objeme, aký ročne vyprodukujú desiatky miliónov automobilov.

Informoval o tom nemecký denník Die Welt.

debata chyba