Každá štvrtá domácnosť sa postarala o lepšie ovzdušie

Zákon o odpadoch pomohol. Vďaka nemu sa podarilo Združeniu výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu vo februári recyklovať už pol milióna chladničiek. Znamená to, že za 5 rokov jeho činnosti prešla ekologickým spracovaním chladnička z každej štvrtej domácnosti.

24.04.2011 08:56
Recyklácia, ekológia, odpad Foto:
Ilustračné foto
debata

Na Slovensku máme niekoľko možností, ako sa bezplatne a ekologicky zbaviť nepotrebných spotrebičov. Najčastejším je organizovaný zber v obciach, využívaným je aj spätný odber starých spotrebičov pri kúpe nových priamo v predajni. Spotrebiče možno odovzdať aj prostredníctvom špecializovaných zberných dvorov.

„Za 5 rokov sme takto vyzbierali až 2,6 milióna kusov starých spotrebičov, v priemere je to na jedného obyvateľa 4,05 kg,“ vysvetľuje Martin Ciran, generálny riaditeľ združenia Envidom.

Recyklačné poplatky/ €
Chladničky a mrazničky 20,40
Malé chladničky, mrazničky a domáce vitríny  

do max. vonkajších rozmerov 900 × 650 × 650 mm .[fs11] | 10,80 .[fs11 tac] |

Ostatné veľké domáce spotrebiče 5,40
Mikrovlnné rúry 1,62
Iné veľké domáce spotrebiče  

(do 10 kg, dvojplatničky…) .[fs11] | 1,01 .[fs11 tac] |

Priemerný vek vyraďovaných chladničiek je podľa posledného realizovaného výskumu 16 rokov, praktické skúsenosti však potvrdzujú ešte vyšší priemerný vek. Prieskum zároveň ukazuje, že chladničky sa v slovenských domácnostiach „dožívajú“ zo spotrebičov najdlhšieho veku.

„Do zberu sa dostávajú najmä staré chladničky, ktoré predstavujú tzv. historický odpad. Priemerný vek vyzbieraných chladničiek, podľa auditov u spracovateľov, ktorý sme realizovali počas posledných dvoch rokov, dosahuje až 25 rokov. A práve chladničky vyrobené pred rokom 1996 obsahujú freóny poškodzujúce ozónovú vrstvu,“ vysvetľuje Ciran.

Ekologická recyklácia starých chladničiek v prvom rade zabraňuje úniku škodlivého 5 kg polyuretánového prachu, 1,7 kg hliníka a 0,7 kg medi. Recykláciou pol milióna starých chladničiek a mrazničiek teda získalo združenie až 19 700 ton druhotných surovín.

Zber a likvidáciu starých elektrozariadení zabezpečuje združenie prostredníctvom recyklačných poplatkov, ktoré sú zahrnuté v cene nových výrobkov. freónu do ovzdušia, ktorý závažným spôsobom poškodzuje ozónovú vrstvu zeme. Jedna stará chladnička vyrobená pred rokom 1996 obsahuje približne 400 gramov freónu. Ak toto množstvo unikne do ovzdušia, poškodí ho rovnako ako 4 tony CO2. Toto množstvo oxidu uhličitého vypustí osobné auto, ktoré prejde približne 20–tisíc km. Recykláciou pol milióna kusov starých chladničiek tak Envidom zabránil úniku priemerne 200 ton freónu do ovzdušia, čo sa rovná účinku 2–tisíc ton CO2. Toto množstvo zodpovedá emisiám pol milióna osobných áut, z ktorých každé prejde 20–tisíc km. Recyklácia starých chladničiek chráni prírodu aj pred únikom oleja zo starých kompresorov. Z jednej chladničky vážiacej asi 50 kg je možné získať približne 26 kg ocele, 6 – 10 kg plastov,

Ich výšku stanovujú združenia výrobcov a dovozcov tak, aby dokázali pokryť všetky finančné náklady spojené s recykláciou. Recyklačné poplatky sa používajú na zaplatenie prepravy starých spotrebičov zo zberných miest k recyklátorovi a platia sa nimi aj náklady spojené s manipuláciou či skladovaním. Najväčšiu položku nákladov tvorí väčšinou samotné spracovanie elektroodpadu na druhotné suroviny.

Zber a recyklácia elektrospotrebičov je pre výrobcov neziskovou činnosťou. Výšku recyklačných poplatkov sa výrobcovia preto snažia určiť tak, aby pokryli všetky náklady na zber a recykláciu a zároveň, aby príliš nezvýšili cenu spotrebičov, za ktorú budú spotrebitelia tieto výrobky kupovať. Čím sú totiž vyššie ceny spotrebičov, tým ťažšie sa výrobcom predáva. Recyklačné poplatky platia spotrebitelia aj v ostatných krajinách EÚ v rámci ceny nových spotrebičov. Ak si teda kúpite nový spotrebič v zahraničí, recyklačný poplatok, ktorý zaplatíme v cene nového výrobku, zostáva v krajine nákupu.

debata chyba