Šlachta objavuje zabudnuté osobnosti architektúry

Štefan Šlachta a Ladislav Kaboš si prezvali Cenu Martina Kusého. Od roku 2003 ňou Spolok architektov Slovenska vyznamenáva vedeckovýskumnú prácu a prezentáciu v médiách.

25.11.2009 07:10
Štefan Šlachta - bývanie Foto:
Štefan Šlachta
debata

„Keď sme sa v zahraničí pýtali, koho zo slovenskej architektúry poznajú, väčšinou odpovedali – Štefana Šlachtu. Priniesol úplne iný pohľad na architektúru medzivojnového obdobia a pričinil sa o objavovanie našich vzácnych modernistických architektúr. Jeho najväčšou zásluhou je objavovanie zabudnutých osobností architektúry v zahraničí. Napríklad Ladislava Hudeca, ktorý bol architektom Šanghaja. Dejiny slovenskej architektúry sú mladé, neprebádané a Šlachta bol jeden z prvolezcov, ktorý toto dokázal nájsť,“ povedal prezident Spolku architektov Slovenska Ján Bahna.

Ladislav Kaboš získal Cenu Martina Kusého za dokumentárny film Moderná architektúra na Slovensku. „Netradičným a veľmi príťažlivým spôsobom dokázal predstaviť slovenskú architektúru. A už má rozpracovaný dokument o Ladislavovi Hudecovi. Premiérovo ho uvedie na Svetovej výstave v Šanghaji na budúci rok,“ dodal Ján Bahna.

debata chyba