Záhrada na jar potrebuje očistu

Marec a apríl sú mesiacmi údržby v okrasnej záhrade. "Treba odstrániť suché a poškodené konáre, zatrieť mrazové rany, ktoré vznikli na kmeni krov a ovocných drevín," vysvetľuje Marek Svitek zo záhradníckej firmy Forest.

27.03.2011 10:07
dom, záhrada Foto:
Ilustračné foto
debata

„Zo záhonov vyberáme suché lístie a odumreté časti trvaliek či letničiek. V tomto období je vhodné urobiť základný rez na okrasných kroch a všímame si, či sa jednotlivé trsy veľmi nezahusťujú. Neskôr by sa totiž mohli na listoch drevín objaviť hubové choroby,“ radí.

Rez drevín

Trávy ako Penisetum japonicum či Miscanthus sinensis, ktoré sa nechávajú pred zimou na skrášlenie zimných výsadieb, zrežte na výšku približne 5 až 10 centimetrov od terénu. Koreňový priestor v okolí rododendronov a azaliek približne do päťcentimetrovej hĺbky očistite od napadaných listov a kôry, pridajte kyslú rašelinu alebo 10 až 15 cm vrstvu substrátu určenú špeciálne pre tento typ rastlín. Takým spôsobom aspoň čiastočne kompenzujete zmenu pH pôdy počas predchádzajúceho roka.
Pri reze drevín, ako je zlatovka (Forsythia) alebo jazmín ( Jasminium) je vhodnejšie počkať, pretože pri reze na jar by sa odstránili konáriky, na ktorých sú vytvorené prvé jarné kvety. Tieto dreviny sa strihajú vždy až po odkvitnutí. Jazierka sa začínajú prebúdzať k životu o čosi neskôr, preto je ich údržba zameraná najmä na odstránenie odumretých častí rastlín či zvyškov uhynutých rýb.

Treba skontrolovať pH vody a prispôsobiť ju rybám. Netreba zabúdať na okysličovače vody. Sú nimi plávajúce vodné rastliny či čerpadlá prepojené so systémom potôčikov alebo jednoduchých vyvieračov vody z kameňa.

Kedy striekať proti škodcom

„Pri teplote asi desať stupňov nad nulou je možné striekať proti prezimujúcim škodcom (Oleoekol),“ radí Marek Svitek.

„Takýto zásah ocenia najmä dreviny trpiace voškami, ako je napríklad smrekovec opadavý (Larix decidua), bršleny (Euonymus), ruže (Rosa), okrasné javory (Acer) či lipy (Thilia).“

Rastliny vo vegetačných nádobách presadíme do novej zeminy a letničky vysejeme priamo do debničiek. Všetky prázdne nádoby vyčistíme a poškodené nahradíme novými. Tam, kde to jarné teploty dovolia, umiestnime rastliny vonku. Ideálne je tienisté miesto.

Zima napáchala škody

Ak je pôda trochu obschnutá, môžeme začať s výsadbou ruží. Sadíme ich na voľné slnečné miesto s hlinitou pôdou dobre zásobenou humusom. Pred vysadením ich treba na jeden deň namočiť do vody. Príliš dlhé korene skrátime, aby sa v jame neohýbali. Miesto štepenia má byť po vysadení v hĺbke 2 až 5 cm v pôde. Potom skrátime výhonky na dva až tri očká a rastliny na niekoľko týždňov prihrnieme zeminou. Keď začnú ruže na záhone vyháňať, teda začnú sa im púčiky nalievať a sfarbovať do červena, zeminu od rastlín odhrnieme a rastliny prihnojíme. Vopred však odstránime prikrývku z čečiny, ak sme ju pred príchodom zimy použili ako ochranu pred mrazmi. Pri veľmi silne rastúcich kultivaroch alebo keď pestujeme jednotlivé ruže v trvalkovom záhone, netreba skracovať výhonky. Stromčekové ruže skracujeme menej ako záhonové a veľkokveté, pričom dbáme na správny tvar koruny.

Ak ste nestačili vysadiť ovocné stromčeky na jeseň, môžete tak urobiť teraz. Po vysadení ich dobre zalejte. Čím skôr ich vysadíte, tým lepšie využijú zimnú vlahu v pôde. Koncom marca sa režú maliny. Skrátia sa jednoročné výhonky a odstránia nadpočetné suché a namrznuté výhonky. V tomto období treba začať so systematickou ochranou proti chorobám a škodcom.

Pred kvitnutím a po odkvete sa striekajú jadroviny proti chrastavosti a múčnatke, prípadne proti voškám, roztočovi ovocnému a rôznym húseničkám. Kôstkoviny sa ošetrujú pred kvetom proti hubovým chorobám a živočíšnym škodcom. Záhon jahôd očistite od odumretého lístia. Začiatkom apríla porast okopte a súčasne zapracujte do pôdy hnojivá NPK, Cererit a odstráňte prebytočné sadenice v pásoch, ktoré by porast zahusťovali. Nastieľaním pôdy fóliou z PVC dosiahnete skorší zber, zabránite znečisteniu jahôd a napadnutiu plesňou sivou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba