Ako sa dá bojovať proti plesniam

Štrnásť rád, ako postupovať v súboji s plesňami v byte či dome.

11.01.2013 00:00
Pleseň Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

1. Intenzívne vetrať a vyhrievať byt. Na začiatku vykurovacej sezóny vetrať intenzívne asi 10 minút, najlepšie v prievane. Potom všetky okná zavrieť a byt úplne vykúriť. Po troch až štyroch hodinách môžete postup opakovať. Najúčinnejšie a najrýchlejšie byt vyschne, ak vetráme v suchšom počasí. Chladný vonkajší vzduch obsahuje malé množstvo vlhkosti, preto je schopný, ak je vyhriaty, pohltiť viac vlhkosti. Výsledok sa dostaví po dvoch týždňoch. V letných mesiacoch vetrať, vytvárať prievan, okná nechávať dlhodobo pootvorené.

2. Nábytok, predovšetkým skrine, odtiahnuť 20 centimetrov od stien. Neumiestňuje ho na vonkajšie steny, inak ho treba odsunúť alebo izolovať stenu.

3. Závesy odtiahnuť z rohov do stredu okien a garniže umiestnite s odstupom od stropu.

4. Podlahu v rohoch neprikrývať kobercami.

5. Skrine s bielizňou nechať počas vetrania otvorené.

6. Po varení, praní – ale aj počas a po kúpaní treba miestnosti vyvetrať.

7. Inštalujte digestor v kuchyni, zabezpečiť treba aj odvetrávanie kúpeľne.

8. Zapínajte ventilátory vo WC a kúpeľni, minimálne po použití.

9. Dbajte, aby rozdiel teplôt vo všetkých miestnostiach nebol vyšší ako 5 stupňov Celzia. Zabránite tak kondenzácii pary na vychladených stenách a na povrchoch nevyhriatych priestorov.

10. Ak dávate prednosť chladu v spálni, udržujte rozdiel medzi teplotou v spálni a v ostatných izbách 4 až 5 stupňov, dve osoby totiž len dýchaním produkujú v noci až dva litre vody.

11. Nepoužívajte nepriepustné tapety, ktoré zabraňujú procesu vysúšania a tiež krátkodobému zachovávaniu vlhkosti. V novostavbách by sa mali použiť až po dvoch letách.

12. Pravidelne vynášajte odpadky a odstraňujte potraviny už napadnuté plesňou.

13. Odmrazujte chladničku a mrazničku.

14. Pravidelne upratujte – používajte prípravky, napríklad fungicídy, farby a chemikálie, ktorých je na súčasnom trhu dostatok.

ZDROJ: REHAU, S. R. O., DOC. ING. PETER SUCHÁNEK, CSC., HK A

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba