Plesne v bytoch a domácnostiach - toto by ste mali vedieť

Čo by ste mali vedieť o plesniach, ktoré ohrozujú naše príbytky?

23.12.2012 14:52
Plesne v bytoch a domácnostiach - toto by ste... Foto:
Plesne v bytoch a domácnostiach - toto by ste mali vedieť
debata
  • Zvýšený výskyt plesní v životnom prostredí zvyšuje možnosť ich výskytu v bytoch a domácnostiach. Plesne na život nepotrebujú mnoho – sú nenáročné na živiny, darí sa im vo vlhkom prostredí, nepotrebujú na svoj rast svetlo. Ako zdroje živín využívajú nábytok, podlahové krytiny, omietky, murivo, sklo alebo dlaždice, znečistené organickými zvyškami. Rastú v širokom rozmedzí teplôt a dokážu si vhodne upraviť pH substrátu, v ktorom rastú.
  • Hlavnou príčinou rozvoja plesní v bytoch je zvýšená vlhkosť, keď dochádza k narušeniu rovnováhy medzi zdrojom a odvádzaním vlhkosti, a tak je narušená vnútorná klíma budovy.
  • Ich výskytu sa dá zabrániť tak, že sa vytvorí prostredie, kde plesne „nemajú šancu“. To sa dá dosiahnuť: dostatočným prirodzeným vyschnutím novostavieb pred ich uvedením do prevádzky; voľbou vhodného tvaru stavby (strecha zaisťujúca rýchly odvod vody); dobre vybudovanou hydroizoláciou a drenážou budovy; starostlivosťou o strešnú krytinu, udržovaním funkčnosti odkvapov a dažďových zvodov; zakrytím komínov (vlhkosť muriva vstrebaná nezakrytým, nepoužívaným komínom predstavuje vlhkostný rezervoár, ktorý sa vysušuje i niekoľko rokov); udržovaním funkčnosti rozvodov vody a kanalizácie; pravidelnou kontrolou ústredného kúrenia a vodovodných batérií (tesnosť kohútikov); rýchlou a včasnou opravou chýb vzniknutých v rozvodoch (zamedzí sa dlhodobému úniku vody alebo splaškov do muriva); inštaláciou účinného odsávacieho zariadenia v kuchyniach a kúpeľniach (odvádza vlhký vzduch z budovy); použitím preventívnych konzervačných prostriedkov proti výskytu plesní (náterové hmoty, farby, ochranné prípravky na drevo a murivo); vetraním; výmena vzduchu prebieha i cez špáry okien a dverí, preto pri inštalácii niektorých typov plastových okien a tesnení do okien (proti hluku a prachu) je potrebné myslieť na zmenené klimatické podmienky a vetrať častejšie; miestnosti bez okien a skrine vstavané do steny je potrebné vybaviť vetracím systémom
  • Na odstránenie plesní sa používajú fungicídne (protiplesňové) prípravky, ktoré sú účinné len vtedy, keď je prípravok vhodne zvolený a správne aplikovaný (použitý). Protiplesňový účinok v dezinfekčných prípravkoch zaisťujú určité chemické látky (aktívny chlór, aldehydy a ich deriváty, alkoholy, kvartérne amóniové zlúčeniny, organické kyseliny, peroxozlúčeniny). Dezinfekčný prostriedok sa volí podľa rozsahu postihnutia, druhu postihnutého materiálu a prostredia, kde sa pleseň vyskytuje. V prípade pochybnosti o tom, aký prípravok zvoliť, oplatí sa konzultácia s odborníkmi.
  • Najbežnejším spôsobom odstraňovania plesní je stieranie napadnutého miesta tkaninou namočenou v dezinfekčnom prípravku až do odstránenia. Ďalšou možnosťou je ponorenie predmetov do dezinfekčného roztoku, mechanické očistenie a usušenie. Dezinfekcia postrekom sa vykonáva cez tkaninu namočenú v dezinfekčnom prípravku (bráni šíreniu spór pri postreku), po skončení dezinfekcie je nutné miestnosť vyvetrať a zvyšky inaktivovaného mycélia mechanicky odstrániť zotretím vlhkou tkaninou namočenou v dezinfekčnom prípravku.
  • Vydezinfikované plochy a povrchy všetkých predmetov, ktoré prichádzajú do styku s potravinami, je nutné po mechanickom očistení umyť pitnou vodou. V prípade zaplesnivenia veľkého rozsahu je vhodné obrátiť sa na špecializovanú firmu, ktorá vykoná odborný zásah.
  • Potrebné je vedieť, že dezinfekcia znamená len dočasné a jednorazové odstránenie plesní. Trvalé odstránenie plesní je možné až po zistení primárnej príčiny vzniku plesní a jej odstránením.

Text: kok pre Pravdu, zdroj: www.ruvzto.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba