Pôsobenie farieb v interiéri - plusy a mínusy jednotlivých odtieňov

Viete, ako pôsobia v interiéri jednotlivé farebné odtiene?

27.09.2012 06:43
Pôsobenie farieb v interiéri - plusy a mínusy... Foto:
Pôsobenie farieb v interiéri - plusy a mínusy jednotlivých odtieňov
debata

Čierna: použitím čiernej farby môžete priestor opticky zúžiť. Čierna zdôrazňuje sýtosť a účinok ostatných farieb. Využite ju pri textilných bytových doplnkoch a menších kusoch nábytku. Príliš veľa čiernej farby v byte pôsobí depresívne.

Sivá: neutrálna farba, ktorá má široké využitie. Vyvoláva dojem pokoja a vyváženosti. Sivá použitá vo veľkom množstve však môže vyvolať dojem smútku. Tlmí žiarivosť susediacich farieb.

Hnedá: prírodná farba, ktorej výsledné pôsobenie ovplyvňuje použitý odtieň. Prírodné tóny hnedej možno kombinovať s rôznymi farbami. Miestnosti zariadené prevažne v hnedej farbe treba oživiť doplnkami v iných farbách, inak môžu pôsobiť príliš fádne.

Modrá: farba, ktorá pôsobí upokojujúco a uvoľňujúco. Svetlé odtiene vyznievajú vzdušne a odľahčene, dobre sa vynímajú na stenách a stropoch. Opticky rozširuje priestor. Tmavé odtiene modrej by sa nemali používať v tmavých miestnostiach. Ak v interiéri použijete veľké množstvo modrej farby, môže miestnosť pôsobiť chladne.

Zelená: prírodná farba, ktorá nachádza svoje uplatnenie na podlahách, stenách, ale aj bytových textíliách. Najprijateľnejšie odtiene vhodné pri zariaďovaní sú olivovozelená a žltozelené tóny.

Fialová: pôsobí nostalgicky a melancholicky. Môže však vyvolávať aj pocity ušľachtilosti a exkluzivity. Odporúča sa používať len na malých plochách, na steny a podlahy sa jej použitie neodporúča. Dobre sa kombinuje s žltou a zelenou farbou.

Červená: podporuje aktivitu myslenia. Červená použitá vo veľkom rozsahu môže psychicky unavovať. Svetlá červená pôsobí veselo, tmavá červená o niečo ťažšie. Ružové odtiene sú jemné, purpurové slávnostné. Červenú farbu je ideálne kombinovať s bielou. V kombinácii s inou výraznou farbou pôsobí krikľavo.

Oranžová: v byte sa dobre uplatňuje v kombinácii s chladnými farbami. Príliš svetlé a ostré tóny sa neodporúča použiť na veľkých plochách, ako sú steny, oranžovú skôr možno využiť ako farbu bytových doplnkov.

Žltá: dokáže zosvetliť akýkoľvek typ priestoru. Pôsobí ľahko a veselo, v niektorých prípadoch môže vyznieť krikľavo. Môžete ju využiť na stenách a podlahách. Pozor však, špinavožltá s prímesou zelenej farby pôsobí negatívne.

Biela: táto neutrálna farba je farbou čistoty a sviežosti. Opticky zväčšuje priestor. Možno ju kombinovať s každou farbou. Sama osebe však môže pôsobiť unavujúco a monotónne.

Text: zh pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba