Vyrobte si vianočné ozdoby

Neodmysliteľným spoločníkom v čase Vianoc je i vianočný stromček. Nejedna z nás si dá záležať na tom, aby bol samozrejme, čo najkrajší.

17.12.2009 18:44
Vyzdobte si vianočný stromček v prírodnom štýle Foto:
Vyrobte si vianočné ozdoby
debata

Na rozdiel od minulosti, dnes je už v obchodoch dostať kúpiť vianočné ozdoby rôznych tvarov a farieb. Záleží od vkusu či momentálnej nálady, pre ktoré z nich sa rozhodnete. Ak však dávate prednosť vlastnej kreativite, máte malé deti a chcete ich zapojiť do vianočných príprav alebo len jednoducho, túžite aby ten váš bol jedinečný, vytvorte si vlastné ozdoby. Okrem zábavy a zmysluplne stráveného času vás určite poteší i výsledok. Neváhajte a nechajte sa inšpirovať.

Hviezdičky zo sysalu
Potrebujete:
-kartónový papier
-sysalové vlákno (dostať kúpiť v kvetinárstve, papierníctve alebo aranžérskych potrebách)
-lepidlo
-nožnice
-medený alebo zlatý drôtik
Z výkresu si vystrihnite hviezdu, podľa ktorej budete obkreslovať tvar na kartón. Podľa šablóny vystrihneme z kartónového papiera dve hviezdy. Prvú potrite z jednej strany lepidlom a spote s druhou hviezdou. Opäť natrite jednu stranu hviezdy lepidlom a popritláčajte na ňu sysalové vlákno. Nechajte zaschnúť a postup zopakujte s druhou stranou. Vezmite si medený alebo zlatý drôtik a poriadne ním ozdobu omotáme, aby nadobudla tvar hviezdy. Vôbec ním nemusíte šetriť. Ak i napriek tomu vlákna vytŕčajú môžete ich odstrihnúť. Ihlou spravte do stredu hviezdy otvor, ktorým prevlečiete niť na zavesenie.

Vianočné gule
Potrebujete:
-stredne hrubú bavlnku (napríklad perlovka) rôznych farieb
-nožnice
-nafukovací balónik
-vodné sklo (dostať kúpiť v drogérii)
Podľa toho, aký veľký tvar vianočných ozdôb potrebujete, nafúknite balónik a upevnite ho niťou aby nevyfučal. Potom okolo neho postupne omotávajte „cikcakovito“ bavlnku. Výtvor namočte do misky s vodným sklom. Nechajte pôsobiť 3–4 minúty a vytiahnite. Voľne nechajte zaschnúť minimálne 2 hodiny. Nakoniec balónik vyfúknite a opatrne ho z gule vyberte. A na svete je krásna ozdoba na váš vianočný strom.

Pečené ozdoby- medovníky
Potrebujete:
-140 g hladkej múky
-140 g práškového cukru
-1/2 kávovej lyžičky sódy bikarbóny
-1 prášok do perníka
-50 g Hery alebo Palmarinu
-3 polievkové lyžice medu
-2 vajcia
-1 vajce na potretie
Všetky prísady spolu zmiešame a necháme cesto odležať v chladničke približne hodinu. Potom na pomúčenej doske z neho vykrajujeme rôzne tvary. Nezabudnite na vrchu spraviť dierky, aby sa dali zavesiť na vianočný stromček. Potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme v rúre vyhriatej na 150°C 8–10 minút. Ozdobiť ich môžete orechmi, čokoládou alebo cukrárenskou polevou.

Text: Katarína Mrázová pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba