Každý vyhodený obal sa dá ďalej spracovávať

Doma denne spotrebujeme množstvo papiera. Na písanie, ako obalový materiál pre potraviny a výrobky, pri čítaní kníh a časopisov. V našom smetnom koši sa tak objaví až dvadsať percent odpadového papiera.

05.04.2013 20:44
Recyklácia, ekológia, papier Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Kombinácia papiera a iného materiálu je používaná pri viacvrstvových kombinovaných materiáloch označovaných ako Tetra Pak obaly, ktoré sa používajú na ochranu nápojov, ako je mlieko, víno, džúsy. A aj to je ďalší odpad. Aj tieto obaly sa však dajú spracovávať.

Nápojové kartóny (Tetra Pak) sa ako obaly na potraviny prvýkrát objavili pred vyše 50 rokmi vo Švédsku a prvou potravinou, ktorá mala tú česť dať sa takto zabaliť, bolo mlieko.

Nápojový kartón tvorí niekoľko vrstiev materiálov – pre čerstvé potraviny vrstva kartónu a polyetylénu, pre trvanlivé – kartón, hliník a polyetylén. A medzitým ešte lepidlo a navrchu farby. Niektoré zdroje uvádzajú, že sa skladajú dokonca až zo šiestich vrstiev.

Kartónové obaly patria medzi jednorazové. Ich znovupoužitie na balenie potravín je vylúčené, preto prázdne končia v odpade a spolu s ním môžu byť zlikvidované alebo ďalej využité. Len v Európe sa ročne zoberie okolo 12 miliárd kusov nápojových kartónov, čo predstavuje približne 330-tisíc ton odpadov.

Ešte nedávno bol zber nápojových kartónov na Slovensku veľkým problémom. Dnes je už situácia iná. Pomohol projekt na školách, ktoré zbierajú tetrapakové obaly a jediná firma na Slovensku Kuruc company ich ďalej spracováva.

„Po roku 1989 sme začali podnikať s technologickým odpadom,“ vysvetľuje František Kurucz, spolumajiteľ firmy Kuruc company. „Vyrábali sme z neho brikety. Postupne sme sa prepracovali až k tetrapakovým obalom. Zber je v školách, pričom je doň zapojených 800 škôl. Obaly spracovávame vlastnou technológiou a na vlastnoručne vyrobených strojoch na dosky, ktoré sa potom využívajú v stavebníctve. Ja sám z nich mám už 18 rokov postavený rodinný dom. Tieto dosky sú ekologicky čistým materiálom vhodným na stavbu domov, chát, garáží. Okrem môjho domu je z neho postavených ďalších niekoľko stoviek domov.“

Takto zozbierané obaly sa nemusia, ako hovorí František Kurucz, ani čistiť, ani inak ošetrovať. Výrobným procesom, dezinfekciou z nich vyrobia čistý materiál. Ak ich však hádžete do odpadových nádob pred domami, treba zmenšiť objem obalu, odstrániť zvyšky potravín. Stačí ho vypláchnuť teplou vodou.

Pri Tetra Pak obaloch je možné zmenšenie obalu (a tým aj objemu) rozložením obalu. Ako príklad si môžeme zobrať 1 100 l zbernú nádobu, ktorá sa používa na separovaný papier. Návod na to prezentuje portál separujodpad.sk. Do 1 100 l zbernej nádoby by sme umiestnili približne 1 100 ks obalov Tetra Pak. Aj keď to nie je úplne presné, pretože obaly sa do zberných nádob neukladajú, ale hádžu, a zberné nádoby majú zaoblené tvary, nie hranaté. Po skonzumovaní potravín má obal cca objem 1 liter.

Oddialime 4 rohy od základného obalu, tým tvar obalu nadobudne čo najmenšie rozmery. Potom odstránime uzáver, aby sme mohli pri stlačení vypustiť vzduch. Tým sme dosiahli najmenšie rozmery, ktoré zabezpečia neskoršie naplnenie zberných nádob a dobrú manipuláciu s obalmi pri preprave. Takto stlačený obal zmení svoj objem z cca 1¤litra na obal s rozmermi 24 × 14 × 0,5 cm, čo je 0,168 litra. Z toho vyplýva, že asi 6 takto stlačených obalov pripadá na jeden nestlačený. To znamená, že stláčaním obalov zmenšíme objem 6-násobne, čo sa odzrkadlí v naplnení zbernej nádoby.

Každý z nás by si mal všímať, ako sa odpadový papier ďalej separuje, odváža a spracováva. Už aj preto, že sme si raz za separovanie každého obalu zaplatili v cene výrobku pri kúpe. Ak sa povaľuje pri zberných nádobách a nikto sa o jeho odvoz nestará, treba sa ozvať kompetentným. Pretože aj za odvoz platíme ďalšie peniaze. Každý z nás teda dvakrát zaplatí poplatok za separovanie odpadu. Preto by nás malo zaujímať, kde končia peniaze na to určené.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba