Triky pre obývačku - ako žiť medzi štyrmi stenami zdravšie

S niekoľkými trikmi sa dá spať, variť aj žiť lepšie a zdravšie. Ako na to?

07.04.2013 09:55
Obývacia izba, bývanie, obývačka, reality Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

V obývačke

Čo tu chceme robiť: leňošiť na gauči, čítať najnovšiu Nesbovu detektívku, pozerať kriminálku alebo Superstar, zažívať romantické chvíľky, ale tiež usadiť priateľov a trošku ukázať, ako pekne bývame.

Feng-šuej trik: Aj keď gauč v strede miestnosti alebo pri okne vyzerá dobre, istejšie sa budeme cítiť, keď za chrbtom budeme mať pevnú stenu. Tiež sa tak lepšie uvoľníme.

Ďalšie pravidlo: Harmónia vzniká vtedy, keď sú štýl a útulnosť v rovnováhe. To znamená pripustiť aj protiklady – starožitnosti sa dajú skombinovať aj s moderným dizajnom, abstraktné obrazy s mäkkým, hrejivým vankúšom. Samozrejme, vkus jednotlivých ľudí sa líši, ale ten, kto pri zariaďovaní používa len oblé, mäkké prvky, pôsobí príliš mäkko a zraniteľne, naopak čistá geometria zasa pôsobí chladne.

Trik na osvetlenie: Pre uvoľnenie je dobré vytvoriť v byte svetelné ostrovčeky. Mať jednu lampu na čítanie. Nepriamy svetelný zdroj so stmievačom, teda buď stropné svietidlo alebo stojacu lampu. Bodové osvetlenie nad obrazom. Mix troch až šiestich svetiel je navyše dobrý pre oči, takto môžeme využiť správne svetlo pri rôznych činnostiach. Najlepšie je teplé svetlo v žltočervenom spektre s teplotou farby 2000 až 3000 Kelvinov. Jednoduchšie povedané, zvoľte staré dobré žiarovky alebo halogénové lampy, úsporným lampám sa v obývačke radšej vyhýbajte.

Trik pre zdravie: Aj kvalitné koberce kvôli zmäkčovačom a prostriedkom proti moliam obsahujú často škodliviny, preto sa oplatí prejsť na biokoberce či varianty šetrné k životnému prostrediu, ktoré sú označená napríklad nápisom „Certificate of Quality“. Jemne tekuté škodliviny zväčša vyprchajú v priebehu štyroch týždňov. Podľa možností je dobré nechať načas koberec na balkóne. Ak aj po tomto čase páchne, pokúste sa ho reklamovať.

Trik na klímu: Najlepšia teplota v obývačke je 20 stupňov, teplota by mala byť konštantná. Vykurovacie telesá nikdy nezakrývajte nábytkom či závesmi, a to nielen kvôli úspore energie. Teplo, ktoré vyžaruje z radiátoru alebo kachlí, pôsobí príjemnejšie.

2 debata chyba