Triky pre spálňu - ako žiť medzi štyrmi stenami zdravšie

S niekoľkými trikmi sa dá spať, variť aj žiť lepšie a zdravšie. Ako na to?

14.04.2013 20:20
Spálňa, bývanie, reality Foto:
Ilustračné foto
debata

V spálni

Čo tu chceme robiť: spať, mať sex, čítať a skladovať pár vankúšov, ktoré sa nikde inde nezmestia

Feng-šuej trik: Umiestnenie postele v miestnosti nie je žiadna veda. Jediné pravidlo znie, že hlavový koniec postele by mal byť čo najbližšie ku stene, vtedy sa cítime istejšie a spíme hlbšie. Okrem toho by sa zo spálne nemalo stať skladisko harabúrd. Využiť úložné priestory je v poriadku, ale prosím diskrétne. Všetky časopisy prípadne náhradná posteľná bielizeň patria do pekných kartónov a škatúľ, najlepšie do veľkej skrine s dverami. V upratanej spálni si človek lepšie odpočinie – a aj pri sexe má čistú hlavu.

Trik na osvetlenie: Pre lampu na čítanie je najlepšie teplé svetlo žiarociek či halogénových lámp. Ďalšie vybavenie: stropné svietidlo kvôli atmosfére s možnosťou hry so svetlom. Prípadne stojaca lampa, keď sa v spálni prezliekame. Aby svetlo v izbe aj ostalo, je dobré mať svetlé závesy či žalúzie a večer ich dôsledne zatiahnuť. Inak izba nebude vyzerať útulne, ale tmavo.

Trik pre zdravie: Varovanie pred elektrosmogom: Keď sa elektrické prístroje ako lampy či televízor pripoja na viacnásobnú zásuvku a pred spaním sa z nej vypnú, je všetko v poriadku. Tieto prístroje síce vysielajú magnetické vlny, ale považujú sa za neškodné. Inak je to pri tzv. pulzujúcich, vysokofrekvenčných poliach, ktoré vraj môžu spôsobovať bolesti hlavy či problémy so spánkom. Vydávajú ich bezšnúrové telefóny a ich stanice, mobily, nabíjačky na mobily a WLAN routre. Tieto technické prístroje je lepšie odkladať v chodbe či pracovni (inak dodržať aspoň 50 cm odstup a vypínať prístroje, keď ich práve nepoužívate). Pre všetkých, ktorí nemajú dobrý spánok, je dôležitým tipom na zariadenie nový dobrý matrac.

Trik na klímu: V spálni stačí mať teplotu 16–18 stupňov, ale nie menej. Dôležité je ráno a večer pred spaním dobre vyvetrať. Vetrenie cez sklápacie okno nestačí. Pre klímu sú dobré aj rastliny, ktoré špeciálne v noci produkujú kyslík, napr. pravé aloe.

debata chyba