Ako vybrať a umiestniť vaňu a sprchový kút

Pri kúpe alebo výmene vane sú dôležité nielen vnútorné rozmery, ale aj umiestnenie, výška a spôsob zabudovania alebo pohodlnosť vstupu a výstupu.

12.05.2013 07:46
Sprcha, kúpeľňa, bývanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Úroveň pohodlia pri kúpaní zvyšujú rôzne doplnky v podobe odkladacích priestorov na špongiu, mydlo a pomôcky používané pri kúpaní alebo držiaky na noviny, časopisy či dokonca na poháre s nápojom. Pohodlný prístup k vani získate ustúpením spodného radu obkladu pre chodidlá alebo zapustením vane do vyvýšeného podstavca. Predovšetkým pre seniorov je vhodné, keď sa na stenu vedľa vane namontuje držadlo.

Okolo vane, ktorá sa využíva aj na sprchovanie, je vhodné umiestniť sprchový záves alebo presklenú zástenu. Veľkou výhodou moderných vaní je viacero spôsobov inštalácie, ktoré umožňujú umiestniť ju kamkoľvek – aj do stredu kúpeľne. Tip: Ideálna dĺžka vane je taká, ktorá sa zhoduje s výškou, v ktorej máte ramená.

Prečo sa rozhodnúť pre vaňu:

  • poležať si vo vode s penou, vonným olejom či soľou môžete len vo vani
  • pod sprchou sa nedá čítať, vo vani to nie je problém
  • ak máte radi romantiku so sviečkami, v sprche nepochodíte
  • pri praní rozmernej bielizne, napríklad perín alebo poťahov, príde vaňa určite vhod
  • aj pri očiste izbových rastlín je vaňa praktickejšie
  • potrebná je pri zdravotných procedúrach, ako sú napríklad bylinkové a iné kúpele

Zabudované vane majú dĺžku 125 – 180 cm, šírku 68 – 75 cm. Optimálna výška okraja vane je 45 – 50 cm, meraná od úrovne podlahy. Sedacia vaňa dlhá 100 – 105 cm a široká 65 – 70 cm ponúka výhodu navyše, pretože okrem sprchovania sa hodí aj na pohodlné umývanie nôh a kúpanie detí.

Mnoho ľudí sa rozhoduje z priestorových dôvodov pre rohovú vaňu. Miesto však nešetrí. Dá sa to ľahko spočítať a na overenie si to môžete nakresliť na štvorčekový papier. Preto si dávajte pozor na zaručené rady a pred kúpou všetko dôkladne premerajte.

Podstatné vlastnosti vane závisia od materiálu, z ktorého je zhotovená, aj keď na výber najčastejšie máte smaltovaný plech alebo plast. Smaltovaný plech spája pevnosť a odolnosť plechu s tvrdosťou smaltu. Smalt by mal byť teoreticky rovnako odolný ako sklo, ale treba si vyberať predovšetkým podľa kvality výrobku a nie podľa ceny. Základom plastových vaní je akrylát, respektíve sanitárny akryl. Ide o hygienický, lesklý, farebne stály plast.

Do kúpeľne patrí určite aj sprcha. Sprchové kúty sa zvyčajne používajú tam, kde nie je dostatok miesta pre bežnú vaňu. Aj taký minimálny priestor však treba vopred pripraviť. Stavebné a inštalačné práce zodpovedajúce normám a predpisom by mali realizovať len overení odborníci.

V poriadku musí byť kanalizácia a odtoky, vývody teplej a studenej vody musia byť zakončené predpísanými ventilmi. Inštalácia zásuviek, vypínačov a ďalších elektrických doplnkov musí byť vedená v bezpečných zónach podľa príslušných technických noriem. Najmenší priestor na sprchovanie nájdete v rohu v tvare štvrťkruhu s polomerom 80 cm. Štandardná veľkosť sprchovacieho kúta je 90 × 90 cm, ak si však chcete užiť čo najväčšie pohodlie, vhodnejší je rozmer 90 × 120 cm.

Aj pri tvarovaní sprchovacieho kúta máte na výber niekoľko možností – rohový, pol– alebo štvrťkruhový, alebo rovný, teda paralelný, ktorý je oddelený od ďalšieho priestoru sklenenou stenou a je z oboch strán priechodný. Obľúbeným variantom je využitie niky – troch stien v tvare písmena U.

Prečo sa rozhodnúť pre sprchovací kút:

  • šetrí miesto v kúpeľni
  • je pohodlnejší a bezpečnejší pre staršie osoby a ľudí, ktorí sa ťažko pohybujú
  • jeho súčasťou môže byť aj parná sauna či turecký kúpeľ
  • pri sprchovaní sa spotrebuje menej vody
  • sprchovanie je zdravšie
  • sprchovanie je rýchlejšia forma očisty tela, čo je výhodou hlavne ráno

Sprchovací kút okrem miesta, na ktorom stojí, vyžaduje aj priestor okolo seba, či už na priechod, alebo utieranie. Niektoré dvere sprchových kútov sa otvárajú smerom von a mohli by obmedzovať prístup k ostatnému zariadeniu kúpeľne. Súčasťou sprchovacích kútov sú sprchové vaničky rôznych typov a hĺbok, ktoré slúžia na zachytávanie vody a na jej odtok.

Nemenej podstatná je nosnosť vaničky. Ak máte malé deti a do kúpeľne sa vám vojde len sprcha, zaobstarajte si sedaciu minivaňu, ktorá s hĺbkou približne 40 cm vytvorí dostatočný priestor na kúpanie aspoň pre deti. Ani vanička však nie je pre prevádzku sprchy nevyhnutná. Stačí vhodný výklenok, oddelená časť a odtok v podlahe. Nevyhnutná je, samozrejme, dokonalá izolácia proti vode.

Toto bezbariérové riešenie sa hodí do starších bytov tretej a štvrtej kategórie, kde sa buduje nová kúpeľňa. Je len potrebné nájsť primeraný výklenok alebo nevyužitú komoru, zrealizovať kvalitnú izoláciu stien a podlahy a môžete sa sprchovať. Len nezabudnite umiestniť v blízkosti sprchovacieho kúta vetrák – ušetríte si problémy s vlhkosťou a následnými plesňami.

Tip: Do sprchových kútov sú určené rôzne druhy vodovodných batérií, sprchových hlavíc, ale predovšetkým sprchových systémov, ktoré sa vďaka kvalitným masážnym dýzam postarajú o kvalitnú relaxáciu. V dobrom sprchovacom kúte nájdete aj rôzne doplnky, napríklad sedadlá ocenia všetky vekové kategórie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba