Aké tienenie vás ochráni pred teplom v dome či byte?

Stále väčším letným horúčavám sa dá vyhnúť, ak zvolíte v byte, na pracovisku alebo v záhrade správne tienenie. Ak stojíte pred dilemou, akú roletu či záclonu vybrať na okná, výber máte veľký. Ale nie všetko je vhodné.

29.05.2013 06:46
Žalúzie, tieň, slnko, tienenie, dom, byt, bývanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Výber tieniacich prvkov na okná a balkóny je dnes veľmi pestrý, určite ste však už aj sami zistili, že nie všetky fungujú bezproblémovo. Niektoré slúžia skôr ako dekorácia, iné sa zas nepohodlne ovládajú. Ak chcete tienenie, ktoré vás skutočne ochráni pred horúčavou a odolá aj iným vrtochom počasia, mali by ste sa zamerať na niekoľko podstatných detailov.

Vonkajšie či vnútorné?

Hoci sa interiérové žalúzie jednoducho inštalujú i ovládajú a vnútorné textilné rolety pôsobia veľmi atraktívne, najefektívnejšie zabránia prehrievaniu interiéru systémy inštalované zvonka. Či si už zvolíme vonkajšie žalúzie, rolety alebo okenice, všetky zastavia slnečné lúče už pred hranicou nášho obydlia a nedovolia, aby sa rozohriali zasklené plochy okien či balkónových dverí. V chladnom období zas ochránia interiér pred tepelnými stratami a nepriazňou počasia.

Na fasádu domu sa upevňujú aj rôzne typy markíz, ich textilné plochy však neodrážajú slnečné žiarenie tak dôkladne ako správne nastavené lamely pevnejších systémov. „Vonkajšie žalúzie i rolety sú pri správnej inštalácii približne rovnako efektívne. Lamely žalúzií je však možné natáčať do želaného uhla, zatieniť či zatemniť alebo priniesť dostatok svetla do interiéru. Rolety je možné vytiahnuť a úplne zatemniť, zatiaľ čo drobné otvory v lamelách jemne osvetľujú interiér a umožňujú ventiláciu vzduchu,“ vysvetľuje Milan Makúch, odborník na tieniace systémy zo spoločnosti Shadow Sys Trenčín.

Materiály odolné voči slnku

Lamely žalúzií, roliet a okeníc bývajú vyhotovené z plastu, hliníka, dreva alebo antikora. Každý z materiálov prináša užívateľovi plusy i mínusy. Plastové tieniace systémy sú cenovo najdostupnejšie, odolávajú však horúčave menej ako ostatné. Drevo vyzerá veľmi efektne, hlavne lamely z exotických drevín, vyžaduje si však náležité ošetrenie, aby nezvetralo a zachovalo si svoje dobré vlastnosti dlhší čas. Na trhu nájdeme aj systémy s lamelami z antikora, ktoré má veľmi dobré mechanické vlastnosti – odráža horúčavu, zachováva si dlho estetický vzhľad aj bez špeciálnej údržby, vďaka svojej pevnosti vydrží všetky nástrahy klimatických zmien, ale je cenovo náročnejšie.

„Veľmi obľúbený je dnes hliník. Keď pri materiáloch tieniacich systémov hodnotíme pomer cena/výkon, vychádza najúspešnejšie. Najvyšší tepelnoizolačný účinok jednoznačne zabezpečujú hliníkové lamely s polyuretánovou výplňou,“ hovorí Milan Makúch.

Ochrana pred vetrom

Vonkajšie tieniace prvky majú okrem dôkladnej tepelnej ochrany aj ďalšie prednosti. Dokážu zvukovo izolovať hluk z ulice a odolávajú aj poryvom vetra a náporom dažďa a padajúceho snehu. Ak však chceme, aby nám pri intenzívnejšom vetre „neplieskali“, mali by sme ich mať upevnené nie pomocou laniek, ale vo vodiacich drážkach v mieste ostenia okien.

„Tieniace systémy môžeme ovládať manuálne, rolety popruhom alebo kľukou, žalúzie šnúrkou a kľukou. Môžeme zvoliť aj ovládanie pomocou elektrického motora. Motorické ovládanie je v súčasnosti už samozrejmosťou, buď pomocou tlačidiel, diaľkového ovládania, centrálneho spínača alebo špeciálneho riadiaceho systému, ktorý automaticky nastavuje sklon lamiel v závislosti od polohy slnka. Pri vonkajších žalúziách odporúčame použiť ochranu proti vetru – meteostanicu – veterný senzor, ktorý sleduje intenzitu vetra a automaticky vyťahuje žalúzie pri silnom vetre,“ odporúča Milan Makúch

© Autorské práva vyhradené

debata chyba