Ako si v lete udržať chládok v byte

Nasledujúce tipy pomôžu udržať v byte prijateľnú teplotu, aj keď vonku panujú tridsiatky.

08.08.2013 18:53
teplo, sprcha, počasie Foto: ,
Ilustračné foto
debata (9)

1. Zatemnenie
Aby sa byt nezmenil na saunu, treba ho cez deň zatemniť. Stiahnite rolety alebo privrite okenice, už to by malo zmierniť slnečné žiarenie až o 75 %. Ak rolety ani okenice nemáte, podobný efekt dosiahnete aj s nepriehľadnými závesmi, žalúziami či vnútornými roletami. Rolety so svetlou, bielou či striebornou vonkajšou stranou odrážajú slnečné lúče a časť tepla udržia vonku.

2. Správne vetranie
V lete vetrajte skoro ráno alebo vo večerných hodinácha a v noci, keď teploty klesnú. Otvorte dokorán okná vo viacerých izbách, vytvorte prievan, a tak vyvetrajte celý byt, namiesto vetrania cez vyklápačky. Cez deň by sa vetrať nemalo, aby sa dovnútra nedostal zbytočne horúci vzduch.

3. Ventilátory
Ventilátory síce nechladia, ale v horúcich dňoch vytvoria príjemný prievan. Komu nestačia obyčajné varianty, nájde aj ventilátory, ktoré nielen vytvárajú vetrík, ale aj pekne vyzerajú. Ventilátor však nechajte bežať len vtedy, keď ste doma.

4. Správna posteľná bielizeň
Hebká huňatá pokrývka v lete? Radšej nie. Zvoľte radšej povlečenie z ľahkých materiálov, ktoré príjemne chladí a neokradne vás o spánok. Bavlnená bielizeň napríklad dobre saje vlhkosť. Džerzej je ľahký a pôsobí klímaregulačne. Vhodné sú látky, ktoré pohlcujú vlhkosť a vďaka svojej štruktúre umožňujú cirkuláciu vzduchu. Perkál je napríklad kvalitná bavlnená látka, ktorá dýcha a na pokožku pôsobí chladivo. Bavlneno-saténové alebo hodvábne posteľné povlečenie tiež vyrovnáva teplotu a možno ho používať po celý rok.

5. Vypnúť televízor a ďalšiu elektroniku
Televízor, počítač, lampy a ďalšie elektronické prístroje by ste obzvlášť v lete mali zapínať len vtedy, keď ich naozaj používate. Elektroprístroje totiž vyrábajú teplo, ktoré dodatočne vyhrieva celý priestor. Príjemný vedľajší efekt: keď nevyužívané prístroje odpojíte z elektriny alebo ich ani nezapnete, ušetríte.

6. Vlhké plachty/uteráky
Keď je v byte naozaj horúco, sú vlhké plachty naozaj dobrou možnosťou, ako využiť chladničkovú metódu: Jednoducho vyvesiť vhkú plachtu či uterák pred otvorené okno – vyparovaním sa vody klesne teplota v izbe.

7. Prirodzená ochrana pred slnkom
Stromy a ďalšie rastliny slúžia ako prirodzená ochrana pred slnkom: v lete vytvoria tieň, v zime prepúšťajú svetlo. Ten, kto má pri dome strom, sa môže tešiť z tieňa. Ak hľadáte nové bývanie, myslite na to.

8. Vlažná sprcha
Doprajte si pred spaním vlažnú sprchu. Tá vás osvieži a zmyje pot po celom dni. Vyhýbajte sa studenej vode. Teplo by na vyrovnanie vytvorilo vnútorné teplo.

9. Osvieženie z dózy
Kto na gauči potrebuje rýchle osvieženie, tomu pomôžu spreje s termálnou vodou – navyše upokoja citlivú pleť. Komu takéto spreje nestačia, môžu si urobiť zásobu osviežujúcich kozmetických produktov na leto, ako sú osviežujúce obrúsky či spreje na nohy.

10. Pitný režim
Dostatočne piť nie je najinovatívnejší tip, ale tekutiny pomáhajú a práve v horúcoch dňoch sú mimoriadne dôležité. V letnej páľave totiž telo zvýšeným potením stráca viac tekutín ako inokedy. Táto strata tekutín sa v lete musí výraznejšie vyrovnávať. Uprednostnite vodu a nesladené čaje, vyhýbajte sa sladeným nápojom, alkoholu a káve.

9 debata chyba