Dobrý architekt vytvorí novú kúpeľňu aj na opačnom konci bytu

Zariadenie, dispozičné riešenie a celkový vzhľad kúpeľne býva často náročné vybrať tak, aby vyhovovalo konkrétnym priestorom domu či bytu a potrebám jednotlivých členov domácnosti. Navyše, aj keď kúpeľňa patrí medzi najčastejšie rekonštruované miestnosti v byte, nezariaďuje sa na jeden či dva roky.

05.09.2013 00:00
Kúpeľňa, žena, bývanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Vymeniť nábytok v spálni či obývačke môže byť záležitosťou jedného dňa, zmena kúpeľne však býva často spojená aj so stavebnými úpravami, a preto netreba nič nechať na náhodu.

„Ideálne je premyslieť si, čo vlastne od novej kúpeľne požadujete,“ hovorí architektka Lucia Jarická. "Základom je samozrejme hygiena – umývanie, kúpanie a sprchovanie. Okrem toho sa často v kúpeľni perie a suší bielizeň. Umiestniť sem možno aj záchod.“ Podľa architektky je však dôležité nezabúdať na odkladacie priestory. Tí náročnejší sa pri rekonštrukcii zameriavajú aj na to, aby sa z kúpeľne stalo miesto na relax. Vtedy na rad prichádzajú veci ako domáca sauna, vírivka či masážna sprcha.

Pre väčšinu ľudí však predstavuje prestavba kúpeľne nevyhnutnosť, ku ktorej ich donútil havarijný stav vodovodných rozvodov a odpadov, dezolátny stav zariaďovacích predmetov a obkladov. V záujme väčšieho a kvalitnejšieho priestoru je niekedy nutné vzdať sa napríklad samostatného WC alebo vane, prípadne umiestniť na iné miesto práčku. „Určiť, ktoré riešenie je najlepšie, sa nedá. Závisí to najmä od potrieb členov rodiny a priestoru, ktorý máte k dispozícií,“ upozorňuje architektka.

Kúpeľne sa ešte nie tak dávno stavali ako menej dôležité priestory bez potreby priameho osvetlenia a vetrania a boli väčšinou umiestnené doprostred a na chladnejšiu stranu objektu. Moderná kúpeľňa sa však presúva k obvodovým stenám na teplejšie strany, najlepšie tam, kde získa aj poriadne okno. Okno v kúpeľni zabezpečí priame vetranie a dodá atmosféru. Aj v prípade, ak si napríklad v paneláku nemôžete dovoliť vytvoriť okno na kúpeľni, možno nájsť riešenie. Použitím sklobetónových tvárnic, prípadne vsadením preskleného otvoru pod strop môžete získať nepriame osvetlenie zo susednej miestnosti.

Pri návrhoch bytov sa zmenilo aj jej samotné umiestnenie. Vhodné je, ak je napojená na spálňu. V niektorých prípadoch je praktické, keď sa dá do kúpeľne vchádzať priamo zo spálne Takéto riešenie je nutné starostlivo zvážiť – najmä vtedy, keď sa v byte nachádza len jediná kúpeľňa. Nezabudnite, že dvere do kúpeľne sa z bezpečnostného hľadiska nikdy nesmú otvárať dovnútra.

V prípade kúpeľne v panelovom dome je veľmi dôležitá otázka umiestnenia. Od tohto rozhodnutia sa odvíja celková náročnosť rekonštrukcie, a teda aj s tým spojené náklady. Pri zachovaní pôvodnej dispozície získate takmer vždy pár centimetrov, ktoré pôvodne zaberala konštrukcia bytového jadra. Zvýši sa aj výška, čo prispeje k odľahčeniu a prevzdušneniu už aj tak dosť stiesnených priestorov. Veľkou výhodou pri zachovaní pôvodnej dispozície je to, že vo väčšine prípadov možno priamo, prípadne len s malými úpravami použiť pôvodné rozvody elektroinštalácií a vodoinštalácií.

Pri celkovej zmene dispozície, väčšinou v prípadoch, keď sa spája priestor kúpeľne a WC, je možné meniť umiestnenie zariaďovacích predmetov a nahrádzať ich úplne odlišnými typmi. Prináša to síce veľké zásahy do inštalácií, výsledok však býva veľmi zaujímavý, aj keď môže byť finančne náročný. V spolupráci s dobrou stavebnou firmou si môžete dovoliť presťahovať kúpeľňu do inej časti bytu. Je nutné však dôkladne vyriešiť spádovanie od vane a sprchovacieho kúta v podlahových vrstvách, napríklad celoplošným zvýšením. Niektoré dispozičné riešenia umožňujú presťahovať kúpeľňu k obvodovej stene, pričom sa využije jedno krídlo kuchynského okna a kúpeľňa získa priame osvetlenie a odvetranie. Použiť možno len časť kuchynského okna – jedno krídlo napríklad.

V prípade, že máte vedľa kúpeľne komoru alebo iný nie veľmi využívaný priestor, je vhodné premýšľať o zväčšení kúpeľne práve o túto miestnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #kúpeľna #architekt