IKEA bude v Británii predávať solárne panely

Švédsky výrobca nábytku IKEA bude vo svojich britských obchodoch predávať solárne panely. Spoločnosť tak chce profitovať zo súčasného rastu na silne dotovanom trhu ekologickej energie v krajine.

30.09.2013 10:14
Dom, reality, kolektor Foto:
Ilustračné foto
debata

„Vieme, že naši zákazníci chcú žiť trvalo udržateľne a veríme, že (naša ponuka) cenovo dostupných a jednoducho zabezpečiteľných solárnych panelov im to umožní,“ povedala šéfka ekologických aktivít spoločnosti pre Veľkú Britániu a Írsko Joanna Yarrowová.

IKEA bude ponúkať panely od čínskej spoločnosti Hanergy Holding, ktoré sa však vyrábajú v Nemecku. Zaplatia za ne minimálne 5 700 libier šterlingov (GBP), pričom za túto sumu dostanú okrem 18 panelov aj poradenstvo pri výbere, ich inštaláciu a údržbu. Investícia by sa zákazníkovi mala vrátiť približne do 7 rokov.

Najväčší výrobca nábytku na svete predaj solárnych panelov v priebehu najbližších 10 mesiacov rozšíri do všetkých 17 svojich britských obchodov po úspešnom pilotnom projekte v Londýne, kde sa jedna sada panelov predá prakticky každý deň. Majiteľ britského domu so strechou otočenou na juh môže pritom ročne získať v priemere až 770 GBP vo forme úspor na účtoch za elektrinu, ako aj štátnych dotácií za tvorbu elektriny z trvalo udržateľného zdroja a odvádzanie nadbytočnej elektriny do rozvodnej siete. Britský solárny trh je síce v porovnaní s lídrami ako Nemecko alebo Španielsko len malý, zaznamenáva však stabilný rast. Počet inštalácií v septembri podľa oficiálnych údajov medziročne narástol o 25 % na 1,7 gigawattov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #solárne panely #Ikea