Ak nové stromčeky, tak vysádzať v jeseni

Na jeseň je najlepšie vysádzať nové ovocné stromčeky. Výpestky kúpené najlepšie od dobrých pestovateľov v najbližšej škôlke postavíme pred výsadbou na niekoľko hodín do vody.

31.10.2013 17:56
záhrada, rýľ Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

V ovocných škôlkach, záhradníckych centrách alebo z iných zdrojov nakupujeme len zdravý, kvalitný a dobre narastený sadbový materiál. Nesmie byť napadnutý vírusmi a pozrite si aj záruku pravosti odrody, ktorú by vám predajca mal poskytnúť. Tovar má mať označenie ako uznávaná sadba a na etikete musí byť označenie odrody, podnože, medzištepovania a meno škôlky alebo pestovateľa. Len škôlky podrobené prísnej kontrole môžu predávať tovar označený ako uznávaná sadba.

Predtým nezabudnite ošetriť korene. Odstrihnite všetky poškodené a choré či nahnité korene až na zdravé drevo tak, aby mierne šikmý rez smeroval po výsadbe smerom nadol do zeme. Ak staviate stromček do piesčitej pôdy, namočte mu korene do ílovitej kaše, aby mu na nich zostala. Alebo pridajte do pôdy prímes ílu.

Pred výsadbou vyhĺbte dostatočne veľkú jamu. Zatlčte do nej kôl, ktorý slúži aj ako ochrana pred slnkom, a stromček k nemu pridajte na severnú stranu. Dĺžka kolu má byť dostatočná tak, aby pri nižších zasahovala do korunky, pri polokmeňoch a vysokých kmeňoch končila 10 cm pod korunkou.

Keď stromček zasypávame zeminou, potrasieme ním, aby sme dostali zem čo najviac medzi korene. Miesto štepenia pritom musí byť 10–15 cm nad úrovňou terénu, pri hruškách a duliach potom v rovine terénu.

Stromček v pôde upevníme opatrným prišliapnutím, keď špička nohy smeruje vždy ku kmeňu. Prihrnieme zvyšok zeminy, zalejeme a môžeme aj namulčovať len priestor okolo kmienka. Okolo kmeňa necháme voľný priestor asi na šírku dlane, aby ho časom nenapadla nejaká hubovitá choroba. Nezabudnite aj stromček zaistiť vhodným obalom. V zime niekedy prídu stromčeky ohryzovať zvieratá.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #záhrada #Stromy #výsadba