Londýnske domy miliardárov zívajú prázdnotou a menia sa na ruiny

Na jednej z najdrahších ulíc v Londýne prezývaných "trieda miliardárov" je tretina víl neobývaných a niektoré začínajú pripomínať ruiny, pretože sú štvrťstoročie úplne prázdne. Napísal to v sobotu britský denník The Guardian, podľa ktorého majitelia prázdnych domov aj tak zarábajú milióny libier.

01.02.2014 20:00
Bishops Avenue Foto:
Na londýnskej Bishops Avenue si môžete tento dom kúpiť za 65 miliónov libier.
debata (13)

Denník napísal, že na najdrahšej časti The Bishops Avenue v severnom Londýne je 16 neobývaných domov s najmenej 120 izbami v hodnote asi 350 miliónov libier. Trieda, ktorá je v blízkosti exkluzívnych štvrtí Hampstead a Higham, bola vlani označená ako druhá najdrahšia ulica v Londýne.

Väčšina realít tu patrí spoločnostiam registrovaným v daňových rajoch, ako sú Britské Panenské ostrovy, Bahamy či Panama, takže zahraniční majitelia nemuseli platiť daň pri nákupe nehnuteľnosti a môžu zostať v anonymite.

Podľa developera Anila Varmu, ktorý má tiež na The Bishops Avenue dom, sa z tejto adresy stala " jedna z najdrahších pustatín na svete".

Medzi prázdnymi budovami je aj desať víl v hodnote 73 miliónov libier, ktoré sú prakticky neobývané od rokov 1989 až 1993, kedy boli kúpené – zrejme pre členov saudskej kráľovskej rodiny. Podľa The Guardian v niektorých z týchto domov po stenách sál tečie voda, na podlahách zasypaných omietkami zo stropov rastie papradie a na hnilých kobercoch sú kostry holubov a sov. Denník to dokumentuje aj fotografiami. Napriek tomu je pravdepodobné, že saudskí vlastníci aj tak dosahujú značný zisk. Jeden z týchto domov totiž v roku 1988 stál len 1,125 milióna libier, napísal denník.

Na The Bishops Avenue býva napríklad majiteľ bulvárneho denníka Express a televízie Channel 5 Richard Desmond, členovia saudskej kráľovskej rodiny alebo miliardár a mecenáš umenia Poju Zabludowicz. Neobývané domy patria napríklad jednému kazašskému obchodníkovi obvinenému z bankového podvodu v hodnote šiestich miliárd dolárov či bývalému pakistanskému ministrovi pre privatizáciu Vakarovi Ahmadovi Chánovi.

V Británii pritom silnejú politické spory pre rastúci nedostatok bytov v celej krajine. V najdrahšej časti The Bishops Avenue je desaťkrát viac prázdnych domov, než je priemer vo zvyšku Anglicka, kde je prázdnych 710 000 domov.

Aj konzervatívny starosta Londýna Boris Johnson nalieha na vládu, aby zvýšila dane z neobývaných domov a vyzval ich majiteľov, aby v nich buď bývali alebo ich prenajímali. Avšak vláda konzervatívcov a liberálnych demokratov odmieta návrhy miestnych radníc podporovaných starostom, aby zvýšila miestne dane z domov, ktoré sú neobývané dlhšie ako dva roky.

Realitní agenti ale tvrdia, že celá ulica prechádza transformáciou a stavajú sa tu nové byty, ktoré ju oživia. Veľký počet prázdnych domov je podľa nich nevyhnutný na medzinárodnom realitnom trhu, ako je Londýn, kde kupci pochádzajú z Blízkeho východu, Ruska a čoraz častejšie z Číny.

Podľa Davida Irelanda, šéfa neziskovej organizácie Homes from Empty Homes (Domovy z prázdnych domov), ale príklad The Bishops Avenue „predstavuje všetko, čo je na londýnskom realitnom trhu zlé“.

„Nehnuteľnosti veľkej hodnoty sú používané nie ako domy, ale ako investičný nástroj. Nedostatok bytov v Londýne je taký, že to celé pôsobí nemorálne a nefunkčne,“ uviedol.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #Londýn #Veľká Británia #bohatstvo