Nové inteligentné merače elektriny dostanú domácnosti bezplatne

Starým indukčným meračom elektriny zvoní umieračik. Postarali sa o to v prvom rade vedecko-technický rozvoj a v druhom rade spoločné pravidlá Európskej únie. Čo to znamená pre bežnú domácnosť?

19.02.2014 00:00
elektrina, digitálny merač Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Môže to znamenať veľa, ale aj nič. Dobrou správou však je, že odberateľom elektrickej energie nevzniknú žiadne nové náklady ani iné starosti. V súlade s európskou legislatívou začne Západoslovenská distribučná spoločnosť od apríla hromadne vymieňať merače vo všetkých domácnostiach, ktoré ročne spotrebujú viac ako štyritisíc kilowatthodín elektriny.

Roky slúžiace indukčné merače nahradia nové inteligentné elektronické zariadenia. V čom sú výhodnejšie ako tie predchádzajúce? „V mnohých významných drobnostiach,“ myslí si odborník na monitoring energií Matúš Izakovič zo spoločnosti ESM Yzamer.

„Meranie je presnejšie a údaje o spotrebovaných hodnotách môže mať priebežne k dispozícii nielen distribútor, ako to bolo doteraz, ale aj koncový zákazník. Smart monitoring systémy totiž údaje o spotrebe, ktoré sa merajú v pravidelných intervaloch, posielajú bezdrôtovo cez webové rozhranie obom. Zákazník tak môže pravidelne sledovať svoju spotrebu v pohodlí domova.“

Sleduj a šetri

Je známe, že ušetriť za energie sa dá iba dvoma spôsobmi – sledovaním spotreby a znižovaním spotreby. Zatepľovanie domov a výmeny okien patria do kategórie znižovanie. Teraz je na rade sledovanie.

„Vďaka inteligentným meračom je oveľa ľahšie sledovať nielen to, koľko elektrickej energie míňame, výhodou je tiež, že informácie sa dajú rozmeniť na drobné a podľa toho meniť a regulovať spotrebiteľské návyky domácnosti,“ hovorí Matúš Izakovič.

Každý koncový zákazník dostane svoje meno a heslo, ktorými sa môže cez internet prihlásiť a pozrieť si, koľko elektriny míňa v ktorú hodinu, napríklad ráno, večer, cez víkend alebo cez deň, keď nikto nie je doma (odporúčame vyskúšať, budete prekvapení!).

„Sledovanie samozrejme neznamená automatické šetrenie, ale je to nástroj, ktorým sa dá šetrenie dosiahnuť. Už len psychologický moment, keď viac myslíme na to, koľko míňame, pomáha šetriť. Pri možnosti kontrolovať spotrebu v jednotlivých intervaloch môžeme prísť aj na to, že spotreba sa výrazne znížila, keď sme odpojili mrazničku, lebo ju bolo treba odmraziť a, naopak, takmer nezvýšila, hoci v každej izbe bol pustený televízor. To môže znamenať, že bol najvyšší čas zbaviť sa námrazy, ale môže to znamenať aj to, že mraznička, ľudovo povedané, naozaj žerie veľa a na mieste je úvaha o jej výmene za výhodnejšiu energetickú triedu,“ dáva príklady nových možností smart monitoringu odborník.

Nielen elektrina

Hoci legislatíva EÚ sa v tomto momente týka iba meračov spotreby elektrickej energie, smart zariadeniami sa dá monitorovať spotreba akejkoľvek energie – tepla, plynu aj vody. Inovácie v tejto oblasti sa k nám dostávajú zo sveta, ale aj naopak. Napríklad v trnavskej spoločnosti ESM Yzamer vyvíjajú a spravujú inteligentný systém heat2go. Stačí jedno elektronické zariadenie – žiadne káble, ba dokonca si dali záležať aj na tom, aby bolo skonštruované s ohľadom na ľudí citlivých na elektromagnetické žiarenie – a všetky energie sú pod kontrolou. Aj vtedy, keď nie sme doma. To má tiež svoje výhody, lebo ak merač vtedy zaznamená spotrebu vody či elektriny, znamená to, že niečo nie je s kostolným poriadkom.

Priesak v potrubí? Havária? Zlodej napojený na elektrickú sieť? Možností je viac. Určite sa však niečo deje a vďaka monitoringu spotreby energií sa môže začať pátranie. Opačný scenár je napríklad mierne pretekajúci záchod – kvapka ku kvapke, a keď príde zúčtovanie, je z toho päťstoeurový nedoplatok! Sledovanie spotreby elektronickými zariadeniami nás od takýchto šokov môže uchrániť. „Vďaka online monitoringu má spotrebiteľ prehľad aj o tom, či ho v ročnom zúčtovaní bude čakať preplatok, alebo míňa viac, ako boli zálohové platby a vie sa vopred pripraviť na nedoplatok,“ hovorí M. Izakovič. „Ale čo je podľa mňa ešte podstatnejšie, umožňuje to reálne šetriť, pretože ak poznáme spotrebu, vieme ju ovplyvniť.“

Koniec nevítaným návštevám

Nové elektronické merače so sebou prinášajú ešte jednu veľmi dobrú správu – už nikdy nemusíte pustiť do bytu nikoho, kto tvrdí, že prišiel odpísať stav elektromeru – či už to robí naozaj, alebo iba využíva dôverčivosť ľudí. Keďže inteligentné merače údaje priebežne zaznamenávajú a posielajú aj distribútorovi, aj zákazníkovi, keď príde čas ročného zúčtovania, všetky potrebné údaje sú už k dispozícii.

Objavili sa však obavy, že pomocou elektronického merača môžu iní podvodníci prísť na to, že v domácnosti už niekoľko dní nikto nie je a využiť to. „Zaznamenávanie a posielanie dát elektronicky je v tomto prípade určite bezpečnejšie ako doteraz používané elektromery, ktoré sú napríklad v spoločných priestoroch – práve podľa nich by potenciálny zlodej mohol sledovať spotrebu energie a následne si teoreticky vytypovať vhodný byt. Pri smart meteringu putujú všetky prenášané dáta v šifrovanej podobe a webová stránka je prístupná iba pre ľudí, ktorí budú mať prístupové meno a heslo,“ upokojuje odborník na spotrebu energií.

Výmena elektromeračov by sa nemala odraziť na cene energií, náklady na zmodernizovanie meracieho systému majú znášať distribučné spoločnosti. Na mieste však nie je ani automatické očakávanie nižších zálohových platieb alebo preplatkov, ak sa budete v spotrebe energií správať rovnako. „Samotné inteligentné merače spotrebu elektriny nezvyšujú ani neznižujú, ale sú veľmi praktickým nástrojom na sledovanie, ako s energiou narábame, a vyhodnocovanie toho, či napríklad úsporné opatrenia, ktoré sme zaviedli, na spotrebe cítiť, alebo treba vymyslieť ešte niečo iné,“ uzatvára M. Izakovič.

Smart výhody

  • Výmena starých elektromerov za nové inteligentné zariadenia si nebude žiadať žiadne úpravy alebo zásahy do bytu, žiadne nové káble a vedenia.
  • Náklady na výmenu a nové smart prístroje nemajú byť účtované koncovému zákazníkovi.
  • Inteligentné merače samy osebe nezvyšujú, ale ani neznižujú spotrebu energie.
  • Kto chce na spotrebe ušetriť, musí si ju kontrolovať, čo je so smart meračmi jednoduché, pretože koncový zákazník má kedykoľvek online k dispozícii údaje nielen o celkovej spotrebe, ale aj o spotrebe v jednotlivých dňoch a dokonca v hodinách.
  • Vďaka smart meračom už nikdy nemusí do vašej domácnosti vkročiť cudzí človek, aby odpísal stav elektromeru.
6 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #elektrina