Najvyššia budova sveta sa vyšplhá do výšky 1000 m

Saudská Arábia plánuje počas budúceho týždňa začať s výstavbou novej najvyššej budovy sveta.

20.04.2014 09:34
mrakodrap, Kingdom Tower Foto:
Kingdom Tower v Saudskej Arábii - vizualizácia
debata (24)

Mrakodrap Kingdom Tower (Kráľovská veža) by mal mať 200 poschodí a dosahovať výšky jedného kilometra, uviedla americká spravodajská televízia CNN. Bude stáť v saudskoarabskej Džidde. Najvyššou budovou sveta je teraz mrakodrap Burdž Chalífa, ktorý sa nachádza v Dubaji v Spojených arabských emirátoch a je vysoký 828 metrov.

Výstavba Kingdom Tower bude stáť 1,23 miliardy dolárov a bude pri nej použitých 80 000 ton ocele, napísal denník Saudi Gazette. Vybudovať takto vysoký mrakodrap, navyše na pobreží, nebude jednoduché. Základy budovy majú byť 60 metrov hlboké a veža musí byť postavená z veľmi odolného materiálu. Aj preto spoločnosť Advanced Construction Technology Services teraz testuje rôzne druhy betónov.

Problémy môžu nastať aj s nápormi vetra. Aby sa tomu zabránilo, budova bude pravidelne meniť svoj ​​tvar. „Vzhľadom k tomu, že každých niekoľko poschodí bude mať budova iný tvar, vietor sa bude pohybovať okolo nej a nápory nebudú tak extrémne ako v prípade jednoliatej stavby,“ uviedol architekt Gordon Gill z chicagskej spoločnosti Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, ktorá je autorom projektu.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #mrakodrap