Ako vypestovať kvalitný vinič

Vypestovať kvalitný vinič nie je práve najjednoduchšie, ale nie je to ani nadľudská úloha. Zvlášť vtedy, ak vám v pestovaní budú radiť odborníci.

29.05.2014 05:45
debata

Viničný denník – zápis prvý (príprava pred výsadbou)

Vinári z Vinárskych závodov Topoľčianky majú dlhoročné skúsenosti s pestovaním kvalitného viniča, dôkazom čoho sú pravidelné ocenenia ich vín na medzinárodných súťažiach – naposledy tohto roku v USA, kde získali dovedna 11 medailí, okrem iného za sekty 1933 Grand Rosé Dry, Prezident Blanc Demi Sec a Prezident Rosé Doux. Dnes vám Samuel Waldner z Château Topoľčianky radí, čo by mal byť prvý krok skôr, ako chcete zasadiť vinič.

Úplne prvým krokom musí byť vhodný výber pôdy a sadeníc, čím predídeme neskorším problémom. Dôležité je, aby sme vybrali južné, juhovýchodné a juhozápadné svahy, kde je dostatok slnka. Ako sadenice odporúčame použiť len kvalitné jedno–, nanajvýš dvojročné rastliny.

Predpríprava pôdy by sa mala začať až rok predtým, ako sa pokúsime o to, aby sa naše sadenice uchytili. Nesmieme zabudnúť na prekyprenie a zahnojenie pôdy. Odporúča sa použiť organické hnojivá, ktoré by mali dosiahnuť do hĺbky minimálne 0,6 metra. Nesmieme zabudnúť ani na úpravu pH pôdy. Vhodným riešením je použitie uhličitanu vápenatého v objeme 300 až 500 g na jeden štvorcový meter. Kým pristúpite k sadeniu, majte na pamäti, že vhodné sú dva termíny – prvý do nástupu prvých mrazov, to znamená október, prípadne skorý november. Druhým termínom je apríl a máj.

Nabudúce: Ako vysadiť vinič

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #záhrada #vinič