Dokonalé leto: na chalupe pri bazéne

Ešte pred samotnou kúpou bazéna je nevyhnutné položiť si niekoľko základných otázok: Kto bude bazén využívať a aká veľkosť je pre vás optimálna? Bazénom chcete potešiť seba alebo ho bude využívať celá vaša rodina? Chystáte sa v ňom relaxovať alebo športovať?

07.06.2014 18:00
bazén, záhrada, bývanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Výber tvaru je vo väčšine prípadov vecou funkčnosti a dizajnu. Pri výbere ideálneho priestranstva pre bazén je dôležité počítať s niekoľkými technickými detailmi. Je nevyhnutné vyčleniť priestor na umiestnenie technológie (protiprúd). Jej umiestnenie sa spravidla odporúča v bezprostrednej blízkosti. Nesmiete zabudnúť ani na zaistenie prívodu elektrickej energie.

Umiestnite ho starostlivo

Priestor na umiestnenie bazéna vyberajte vždy veľmi starostlivo a hlavne do budúcnosti. Budovať bazén má zmysel na slnečnom a netienenom mieste. Nestavajte bazén tam, kde máte alebo plánujete vysádzať stromy či kríky. Naopak, ak sú v dostatočnej vzdialenosti, dokážu vám poskytnúť súkromie bez zbytočných múrov. Nezabudnite ani na pohodlie a v okolí bazéna si zaobstarajte priestor na ležanie a sedenie.

Aký bazén a koľko bude stáť?

Ceny bazénov sa líšia v závislosti od veľkosti, tvaru, spôsobu zasadenia do zeme a použitého materiálu. Samozrejme, cenu priamoúmerne dvíha aj vybraný dizajn a náročnosť umiestnenia. Stále najpraktickejším zostáva bazén v tvare obdĺžnika, rodiny s deťmi zas ocenia rozľahlosť.

Gumený bazén so samostatným prstencom je z finančného hľadiska najviac dostupný. Umiestniť sa dá bez problémov, nepotrebuje takmer žiadnu povrchovú úpravu (okrem odstránenia ostrých predmetov). Pred napustením bazéna treba prstenec nafúknuť vzduchom. Na druhej strane, jeho životnosť je spomedzi všetkých typov bazénov najkratšia. Cena nadzemného gumeného bazéna bez príslušenstva je už od 35 €.

Rozšírená verzia ponúka kovovú kostru s vnútornou 3–vrstvovou PVC fóliou, a teda väčšiu stabilitu a dlhšiu životnosť. Veľkou výhodou je, že na začiatku sezóny ho jednoducho a rýchlo postavíte a na konci sezóny zase poskladáte. Povrchová úprava je však nutná. Cena tohto bazéna sa na trhu pohybuje od 210 €.

Pre svahovitý terén je ideálny nadzemný bazén s možnosťou zapustenia. Aj pri náročnom teréne ponúka možnosť čiastočne bazén zapustiť do zeme a vždy zapadne veľmi elegantne do priestoru akejkoľvek záhrady. Daňou za túto možnosť je však pomerne zložitá výstavba. Tak inštalácia, ako aj povrchová úprava. Cena bez príslušenstva je od 315 €.

Akrylátový bazén sa inak nazýva aj laminátový bazén. Ide o spojenie sklenených vlákien a živice. Na rozdiel od plastového bazéna nemá viditeľné zvary, jeho povrch je perfektne hladký a životnosť sa pohybuje okolo tridsať rokov. Menej kvalitná výroba jednotlivých prvkov však po čase spôsobí praskliny. Jeho cena bez príslušenstva je od 4 500 €.

Murovaný bazén, ktorý je zapustený do zeme, je práca pre špecialistu. Tento typ bazéna vám pri kvalitnej stavebnej realizácii vydrží prakticky neobmedzene. Hrubá železobetónová fólia je pevná, stálofarebná, odolná proti UV žiareniu a plesniam, vystužená vysokopevnostnou mriežkou. Výrobcovia dávajú na fóliu záruku až desať a viac rokov. Čo sa týka životnosti, odborníci hovoria tomuto typu aj večný bazén. Ponúka široké možnosti tvarov a veľkostí, aj keď treba počítať s vyššou finančnou investíciou a časovou náročnosťou. Jeho cena bez príslušenstva sa pohybuje od 4 900 €.

Hitom posledných rokov v predaji bazénov sú luxusné keramické bazény. Základným materiálom je keramika, ktorá je chránená vinylesterovou a polyesterovou vrstvou. Bazén je vyrobený z keramického prachu s refl exnými časticami, ktoré dodávajú vode 3D efekt a bazénu originálny vzhľad. Bazény tohto typu bývajú vybavené samočistiacim a samoúdržbovým systémom. Výrobcovia poskytujú záručnú lehotu až na 20 rokov. Odhadovaná životnosť tohto bazéna je 50 rokov. Cena bez príslušenstva sa pohybuje od 8 000 €.

Pri domoch už možno vidieť aj tzv. prelivové bazény. Sú charakterizované využitím celej hĺbky bazéna a voda je napustená až po horný okraj skeletu (napnutá hladina). Tieto bazény sú technologicky najnáročnejším variantom, sú však efektívne a najmä čistota a bezchybnosť vody je najlepšia. Najväčšou výhodou je okamžitý odvod znečistenej povrchovej vody (či už prach, mastnota z opaľovacích prípravkov alebo organické nečistoty) do prelivového žľabu a následne do akumulačnej nádrže. Znečistená voda je odvádzaná k prefi ltrovaniu po celom obvode bazéna (pri bazéne so skimmerom len z jedného miesta). Odtiaľ je voda nasávaná cirkulačným čerpadlom do predfi ltra (zachytáva hrubšie nečistoty) a následne do filtračnej nádoby s filtračnou zmesou, kde dochádza k „dokonalému“ zachyteniu aj tých najdrobnejších nečistôt. Jej veľkosť a obsah náplne, rovnako ako výkon cirkulačného čerpadla, závisia od objemu vody v bazéne. Celý tento systém je automatizovaný, či už spínanie cirkulačného čerpadla, kontrola hladiny vody v bazéne, alebo automatické dopúšťanie vody do akumulačnej nádoby bazéna.

Čistite jednoducho a ekonomicky

Medzi náklady, s ktorými ste zo začiatku možno nepočítali, patria výdavky za bazénové príslušenstvo, ako sú automatické dávkovače, tepelné čerpadlá, protiprúdy, teplomery a vysávače, letné a zimné plachty a v neposlednom rade dezinfekčné prípravky. Pri výbere bazéna treba finančne zohľadniť aj prostriedky na jeho udržiavanie a čistenie. Záhradná sprcha, zakrývacia plachta, použitie pieskového filtra alebo sieťky na vyčistenie bazéna nestačí. Aby voda v bazéne bola čistá a zdravotne vyhovujúca, je potrebné používať aj chemické čistenie vody. Najdôležitejšie ošetrenie vody v bazéne je jej dezinfekcia.

„V súčasnosti čistenie prostredníctvom prípravkov na báze chlóru predstavuje jeden z najrozšírenejších spôsobov dezinfekcie vody v bazéne. Účinnou látkou je chlórnan sodný, ktorý je zdrojom takzvaného aktívneho chlóru,“ hovorí Lenka Hurná, výrobková špecialistka pre značku Savo. Zabraňuje šíreniu patogénnych mikroorganizmov a výrazne znižuje riziko prenosu infekcií a ochorení. Osvedčil sa dokonca aj v boji proti riasam, pretože jeho aplikácia zabraňuje ich šíreniu. Súčasne čistenie vody týmto spôsobom je veľmi jednoduché a v porovnaní s cenou špecializovaných chemických prípravkov na bazény aj ekonomické.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #bazén