Okeniciam určite neodzvonilo

Mnohí z nás pokladajú okenice za architektonický prvok, ktorý patrí do minulých storočí. V súčasnosti však zažívajú svoj veľký návrat a celkom zaslúžene.

11.06.2014 06:00
okenice, byt, dom, bývanie Foto:
Tieniace prvky sú dnes v každom byte i rodinnom dome samozrejmosťou.
debata

Nielenže dávajú punc výnimočnosti každej fasáde a v lete účinne chránia pred slnkom, ale aj šetria energiu na vykurovanie v chladnom období.

Tisíc tvárí okeníc

Tieniace prvky sú dnes v každom byte i rodinnom dome samozrejmosťou. Dlhoročné skúsenosti však ukazujú, že tienenie umiestnené zo strany exteriéru je predsa len účinnejšie ako vnútorné žalúzie, rolety či závesy. Nevpustí totiž horúce slnečné lúče ani k okenným plochám a rámom, a tak zabráni ich prehriatiu. Naopak, v zime zasa zadrží unikajúce teplo za oknami.

Okenice majú medzi vonkajšími tieniacimi zariadeniami špeciálne postavenie. Oproti vonkajším roletám a žalúziám oveľa lepšie odolávajú nepriaznivým poveternostným podmienkam. Kým lamely roliet a žalúzií sú pospájané lankami a vedené v koľajničke, lamely okeníc sú pevne spojené navzájom a upevnené na fasádu tak, že ich nepoškodí ani nápor vetra či fujavice. Mnohí možno namietnu, že napriek týmto nesporným výhodám si vedia predstaviť okenice hádam na tradičnej drevenici, prípadne na domčeku v stredomorskom štýle. Takéto zatriedenie však už pre okenice dávno neplatí.

Moderná doba nízkoenergetická

So snahou architektov stavať čoraz energeticky efektívnejšie budovy sa zdokonaľujú aj tieniace systémy. Prispôsobujú sa vzhľadom modernej architektúry a nadobúdajú rôzne tvary s voliteľnými rastrami a povrchmi. Mení sa tiež spôsob ich umiestnenia na fasády domov.

Okrem klasických otváracích okeníc dnes už aj na Slovensku môžeme nájsť posuvné, nožnicové i skladacie modely. „Posuvné okenice možno obsluhovať mechanicky aj plno automaticky. Vďaka špeciálnym koľajničkám sa dajú hliníkové okenice posúvať popred okno do akejkoľvek polohy. Nožnicové systémy sú vhodné aj na okná väčšej šírky, je ich možné inštalovať až do šírky 4 metrov,“ vysvetľuje Milan Makúch, odborník na tieniace systémy zo spoločnosti Shadow Sys Trenčín. „Ložiská posuvného mechanizmu sú vysoko odolné proti mechanickému namáhaniu aj poveternostným podmienkam a poskytujú ľahký a takmer nehlučný pohyb v drážkach.“

S moderným vyhotovením prichádzajú aj nové materiály a povrchové úpravy. Veľmi obľúbený je hliník, z ktorého sa vyrábajú nielen lamelové, ale aj plné panely, ktoré môžu byť aj perforované pre lepšie prúdenie vzduchu. Drevo zostáva klasikou, výrobcovia sa však zameriavajú na odolnejšie dreviny, ako je napríklad sibírsky smrek.

„Hliníkové okenice sú vhodným riešením tienenia a bezpečia pre všetky typy objektov. Od ultra moderných rezidenčných komplexov a nadčasových rodinných domov, až po rekonštrukcie historických budov a horských chát. Sú odolné proti poveternostným vplyvom, vetru aj korózii. Najefektívnejšiu tepelnú ochranu interiéru zabezpečí plný tepelnoizolačný panel so sendvičovou konštrukciou, ktorá má tepelný odpor až 0,29 m2K/W,“ zdôrazňuje Milan Makúch. K dispozícii je takmer neobmedzený výber farieb v rôznych škálach odtieňov, v lesklých, matných i metalických farbách, ktoré oživia aj najnudnejšiu fasádu.

Tienenie na jeden dotyk

Ovládanie okeníc je buď manuálne, alebo pre vyšší komfort vybavené elektrickým motorom. Ak majiteľ okeníc nechce nechať nič na náhodu, je možné ich pohyb riadiť aj automaticky, podľa počasia. Senzory sa riadia podľa intenzity slnečného žiarenia a sily vetra. „Keď sa panely okeníc otvárajú a zatvárajú v správnom čase, dokážu ušetriť až 10 % energie spotrebovanej na vykurovanie. Posuvnými okenicami je možné zatieniť nielen okná, ale aj balkóny a lodžie. Na týchto architektonických prvkoch vytvárajú okenice originálny dizajnový efekt,“ dodáva Milan Makúch zo spoločnosti Shadow

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt