Zútulnite si vstupnú bránu domova

Príjemnými odtieňmi pastelových farieb by mali byť skrášlené nielen steny izieb, ale aj steny predsiene či chodby, pretože je to miestnosť, ktorá je ako prvá na očiach každého návštevníka. A keďže prvý dojem je dôležitý v mnohých situá ciách, platí to aj v prípade vstupnej brány domova.

15.06.2014 09:00
chodba, byt, dom, predsieň, bývanie Foto:
Chodbu zbytočne neprepĺňajte, staré a nepoužívané veci radšej vyhoďte.
debata

Či zvolíte maľovku, dizajnové tapety alebo nápadité dekorácie a obrazy, je len na vás. Ak by ste sa chceli riadiť učením feng–šuej, venujte chodbe zvýšenú pozornosť. Hlavný vchod je totiž miesto, ktorým do bytu vchádza najviac energie. Preto by ste chodbu mali v prvom rade držať v čistote, poriadku a dopriať jej dostatok svetla. V ideálnom prípade toho denného.

Chodbu zbytočne neprepĺňajte, staré a nepoužívané veci radšej vyhoďte. Pretože len keď je v byte dostatok priestoru, môže energia voľne plynúť. Dôležitou súčasťou chodby sú steny a ich farebnosť. Ak je vaša chodba menších rozmerov bez prílevu denného svetla, vyhnite sa tmavým a sýtym farbám, ktoré ju opticky ešte zmenšia. Steny pokojne nechajte biele, alebo použite len jemné pastelové odtiene teplých farieb – marhuľová, vanilková. Je všeobecne známe, že jednotlivé farby majú vplyv na psychický stav človeka. Nie každá farba je teda vhodná do ktorejkoľvek miestnosti. V kuchyni, obývačke a tiež v chodbe, kde pulzuje život, by mali prevládať skôr teplé farby, ktoré povzbudzujú, prinášajú radosť a dobrú náladu.

Sadrová stierka je ten fígeľ, ktorý sa používa... Foto: SHUTTERSTOCK
chodba, byt, dom, predsieň, bývanie Sadrová stierka je ten fígeľ, ktorý sa používa na dosiahnutie vysoko kvalitného a estetické povrchu.

Najskôr sadra, potom farba

Ak túžite po stenách s dokonale hladkým povrchom bez nerovností, mali by ste ich pred nanesením farby najskôr vystierkovať. Práve sadrová stierka je ten fígeľ, ktorý sa používa na dosiahnutie vysoko kvalitného a estetické povrchu. Pritom to vôbec nie je drahá záležitosť a výsledný efekt je nenahraditeľný. Krajšie steny však nie sú jediné, čo použitím stierky získate.

Sadra je totiž prírodný materiál, ktorý svojimi pórmi prijíma zvýšenú vlhkosť a pri suchej klíme ju, naopak, vracia prostrediu. Vašim stenám takto umožníte dýchať, čo vám prinesie zdravšie bývanie s prirodzenou reguláciou vlhkosti. Sadra má priaznivé pH a je vhodná pre alergikov, do detských izieb či spální.

„Klimaregulujúce vlastnosti sadry považujeme za zásadné. Samozrejme, nemenej dôležitými faktormi sú zdravotná vhodnosť, vysoká priľnavosť k povrchu, ale aj protipožiarna ochrana, ktorá vzniká uvoľnením objemu vody v samotnej sadre,“ vysvetľuje Patrik Bánik zo spoločnosti Rigips.

Podlahu chodby pokryte materiálom, ktorý... Foto: SHUTTERSTOCK
chodba, byt, dom, predsieň, bývanie Podlahu chodby pokryte materiálom, ktorý nezadržiava špinu.

Tapety sú opäť trendy

Rôzne druhy dizajnových tapiet sú dnes veľmi trendy. Ak ich však aplikujete na nevyhladený povrch s lokálnymi nerovnosťami a škrabancami, výsledok môže byť skôr sklamaním ako príjemným estetickým zážitkom.

Keďže tapety sú citlivé na rovnosť a hladkosť podkladu, steny by ste mali najskôr vystierkovať. Postup je rovnaký ako pri maľovke – najskôr sadra, potom farba. A určite vás poteší aj fakt, že ak si to s tými tapetami po čase rozmyslíte, zo sadrovej stierky sa strhávajú omnoho ľahšie ako bez nej.

A ešte jedna dobrá rada na záver. Podlahu chodby pokryte materiálom, ktorý nezadržiava špinu. Namiesto kobercov odporúčame drevenú podlahu alebo dlažbu, ktoré sa ľahko udržiavajú čisté a navyše vám dlhšie vydržia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #dom #byt