Ako uložiť betónovú dlažbu

Od klasickej zámkovej dlažby cez melíre všetkých farieb, elegantný minimalizmus aj romantické mačacie hlavy až po vernú imitáciu prírodného kameňa – moderná betónová dlažba je praktickým a obľúbeným prostriedkom, ako dať okoliu domu jedinečnú tvár.

07.08.2014 06:30
debata

Ako vydláždiť terasu, záhradný chodníček či príjazdovú cestu? Ani tá najkvalitnejšia dlažba nedokáže suplovať nedostatky a nekvalitu v podkladových vrstvách. Kľúčová je preto príprava plochy ešte pred samotným začiatkom kládenia.

Do zemných prác sa pustite v dobrom počasí, keď neprší a zemina nie je premočená. Na mieste, ktoré chcete vydláždiť, odstráňte vrchnú časť zeminy, plochu zhutnite a položte podkladové vrstvy z drveného kameňa. Skladba a hrúbka podkladu sú vždy závislé od kvality podložia a predpokladaného budúceho zaťaženia.

„V prípade terás a chodníčkov výlučne na pochôdzne účely väčšinou stačí asi 20–centimetrová hrúbka podkladu. Optimálne zloženie podkladových vrstiev je najlepšie konzultovať s odborníkom,“ odporúča Mária Gottgeiselová, technická poradkyňa spoločnosti ABW.

„Plochu si olemujte obrubníkmi a kamenivo po vrstvách zhutňujte, aby dobre uľahlo a dlažba sa neskôr neposúvala alebo neprepadávala.“ Pri naklonenej rovine sa dlažba ručne kladie vždy smerom proti spádu dláždenej plochy. Na už položenú dlažbu sa nebojte postaviť a pokračovať z nej. Dlažbu do požadovaného vzoru klaďte tak, aby medzi jednotlivými dlaždicami ostávali škáry široké 3 až 5 mm. Rovinnosť škár priebežne kontrolujte napnutou šnúrou.

„Neštandardné detaily, napríklad okolo stĺpov, riešte dorezaním dlažby pílou na betón. Betónová zálievka sa neodporúča, pretože jej kvalita býva nevyhovujúca a životnosť krátka,“ radí Mária Gottgeiselová. Po uložení, no ešte pred škárovaním, dlažbu zarovnajte a zhutnite vibračnou doskou s plastovou alebo gumenou podložkou.

Výška dlažby podľa plánovaného zaťaženia
Terasy alebo záhradné chodníčky na pochôdzne účely hrúbka platne cca 4,5 cm
Príjazdové cesty a parkovacie plochy pre osobné autá do 3,5 tony hrúbka platne min. 6 cm
Plochy zaťažované vozidlami nad 3,5 tony hrúbka platne min. 8 cm

Betónová dlažba sa vyrába z prírodných materiálov, dokonale rovnaká farebnosť jednotlivých dlaždíc sa preto nedá stopercentne zaistiť. Odporúča sa preto pri dláždení odoberať prvky súčasne z viacerých paliet. Predídete tak prípadnému vzniku farebných tónov na vydláždenej ploche, ak sa výrobné série dlaždíc od seba jemne líšia odtieňom.

Po zarovnaní dlažby vyplňte škáry kremičitým pieskom frakcie 0–4 mm, povrch pozametajte a dlažbu môžete začať používať. Po približne dvoch týždňoch, keď výplňový piesok uľahne, však škárovanie ešte raz zopakujte. Iba kvalitne vyškárovaná dlažba totiž zabezpečí rovnomerné rozkladanie tlaku na dláždenej ploche a nedokonalé vyplnenie škár môže spôsobiť pohyb jednotlivých prvkov dlažby a následné praskanie jej povrchu alebo krajov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #dom #dláždenie