Bratislava mieri k elite. V životnej úrovni

Bratislava za dostala za posledných päť rokov medzi top elitu miest, v ktorých sú najlepšie podmienky na život.

21.08.2014 08:00
debata (39)

S najnovšou štúdiou, v ktorej sa hodnotí 140 svetových miest, prišiel začiatkom týždňa ekonomický týždenník The Economist.

V štúdii sa pozreli na 30 faktorov týkajúcich sa bezpečnosti, zdravotnej starostlivosti, vzdelávania, infraštruktúry a životného prostredia v najväčších mestách. Podľa ekonómov sa Bratislavčanom žije lepšie, ako to bolo v roku 2009. Zlepšila sa najmä infraštruktúra.

Bratislava poskočila na 63. priečku a v hodnotení získala 82 bodov zo 100. To podľa rebríčka znamená, že každodenný život je vo všeobecnosti dobrý, niektoré stránky života však môžu spôsobovať problémy.

Bratislava sa však podľa hodnotenia dostala medzi desať miest, kde sa od roku 2009 najviac zmenila životná úroveň k lepšiemu.

zväčšiť
mestá, životná úroveň, Bratislava, graf

Zita Kubaská, ktorá žije v Bratislave už 13 rokov, však zároveň tvrdí, že život v hlavnom meste je oveľa nákladnejší. „Nie som rodená Bratislavčanka, ale už tu mám trvalé bydlisko. Platím poctivo všetky dane, ale nevidím to veľmi v skvalitňovaní života v meste,“ hovorí Zita.

Do hlavného mesta prišla za prácou, ako väčšina „,cezpoľných“, ktorí si v ostatných regiónoch Slovenska nevedeli nájsť uplatnenie na trhu práce. Síce je tu viac práce, ktorá je lepšie platovo ohodnotená, ale životné náklady sú vyššie, ako napríklad na východe krajiny.

Na Slovensku a najmä v hlavnom meste sídli veľa významných zahraničných a domácich firiem a veľké závody. Problémom však je, že nie sú rovnomerne rozdelené naprieč krajinou. To spôsobuje, že sú na Slovensku aj hladové doliny a veľké príjmové nerovnosti. Napríklad v tomto má susedná Česká republika vyrovnanejšiu ekonomickú štruktúru, ich pracovný trh je viac v rovnováhe. To však spomínaná štúdia nehodnotila.

Analytik Sberbank Vladimír Vaňo tvrdí, že jedným z dôležitých faktorov, prečo si Bratislava aj zvyšok Slovenska polepšili za posledné roky, je aj vstup do EÚ a prijatie eura.

„Najdôležitejšími časťami je posilnenie slovenskej konkurencieschop­nosti a ochrana firiem, ako aj domácností pred tými najnepriaznivejšími šokmi spôsobenými najvážnejšou povojnovou recesiou,“ tvrdí Vaňo.

Najlepšie podmienky na život sú podľa štúdie v Melbourne, vo Viedni, Vancouvri a v Toronte. Ide o stredne veľké mestá z bohatších krajín s množstvom možností na oddychové aktivity, s nízkou kriminalitou a bez preťaženej infraštruktúry.

Naopak, situácia na Ukrajine zhoršila výsledky Kyjeva, Moskvy aj Petrohradu, ktoré sa v hodnotení tento rok prepadli.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #bývanie #bohatstvo