Na lacné okná si dajte pozor, čoskoro budete platiť za ich opravu

Výmena okien je záležitosť náročná nielen na financie, ale aj výber vhodného typu. Trh s oknami je široký, na výber sú plastové, drevené, ako aj rôzne typy hliníkových a všetky majú svojich priaznivcov aj odporcov. Podľa čoho teda vyberať?

12.10.2014 09:30
okno, bývanie Foto:
Či okná dlho vydržia, nebudú sa rosiť, nebude cez ne fúkať, to všetko zabezpečí kvalifikovaný návrh a následne výroba a montáž.
debata

Jednoznačná odpoveď neexistuje. Stavbári sa zhodujú na tom, že pri kvalitných oknách až tak na materiáli a cene nezáleží. Či dlho vydržia, nebudú sa rosiť, nebude cez ne fúkať, to všetko zabezpečí kvalifikovaný návrh a následne výroba a montáž. Navyše platí, že predtým, ako pri oknách začnete počítať počet komôr, porovnávať typy skiel a kovaní, je dobré zamerať sa na tieto faktory: teplo, údržba, financie a podceňovať netreba ani vzhľad. Aby bol zákazník spokojný aj po montáži, dôležitý je kvalifikovaný ná­vrh.

„Kritériá výberu sú dané normami. Horšie je, že priamo na stavbách sa často nedodržujú. Zákazník má právo kúpiť si okná, aké sa mu páčia, ale pozor. Projektant alebo priamo oknár musia však na papier nakresliť aké okno, aký detail v blízkom okolí okna navrhujú, pripoja tam dátum a podpíšu sa. To je jedno zo základných kritérií pri výbere okien, lebo k takémuto návrhu sa vie vyjadriť i tretia osoba už pred zabudovaním okna a v prípade dokazovania je to jeden z kľúčových signálov dobrého alebo zlého okna,“ hovorí Peter Snopko, konateľ spoločnosti AB TEAM zameranej na výrobu a montáž okien.

zväčšiť
okná, výber, graf

Podľa Snopka záleží pri výbere okna nielen na počte komôr. „Záleží aj na viacerých ďalších súvislostiach, napríklad pri hliníkových oknách aj na koncepte prerušenia tepelného mosta. Pri plaste sa napríklad vylepšuje koncepcia vystužovania a zasklievania, zvyšujú sa povrchové teploty a napríklad drevári si v niektorých prípadoch, naopak, oslabujú hliníkovou časťou stredové partie rámových zostáv, inak kvalitných drevohliníkových okien,“ vysvetľuje Snopko. Zákazník si musí dať vysvetliť normy na okná a potom mu firma dokáže odpovedať na otázku, čo také okno stojí.

„Žiaľ, v oknárčine je to tak, použijem príklad z obchodu s potravinami, ak by zákazník chcel výrobok po záruke, obchodník mu taký výrobok nepredá ani za lacnejšie, lebo riskuje sankcie, zlé meno a nakoniec i zdravie zákazníka,“ hovorí oknár.

"V oknárčine sa bežne predávajú zlé okná, zlé montáže a nič sa nedeje, lebo vraj tak to zákazník chcel,“ hovorí Snopko.

Z hľadiska úniku tepla sú podľa výrobcov na to okná z rôznych materiálov podobne. Na údržbu môžete najmenej prihliadať pri plastových a hliníkových oknách, naopak drevené okná vyžadujú najväčšiu a najpravideľnejšiu starostlivosť. Údržbu však potrebujú všetky okná.

Ako pri každej rekonštrukcii, aj tu ide väčšine ľudí o financie. Obstarávacie náklady sú často zásadným kritériom pre rozhodovanie, ktorému materiálu dať prednosť. V tejto kategórii jednoznačne víťazia okná plastové. Drevené aj hliníkové okná budú oproti aj najlepším plastovým oknám vždy o desiatky percent drahšie. Hliníkové budú vždy jedny z drahších, pri drevených je zase potrebné si do finančných úvah započítať aj budúce náklady na obnovu náterov.

Čo sa týka vzhľadu, drevené, plastové aj hliníkové okná majú svojich priaznivcov podľa toho, či niekto uprednostňuje prírodný vzhľad a niekto zase technický.

„Lacné okná by som spájal aj s nekvalitným alebo chýbajúcim projektom, s neodbornosťou a s ľahostajnosťou predajcu či montážnika. Niekde u projektanta pramení zárodok zlého okna a zlej montáže. Smutné, že i za verejné zdroje je po stavbách veľa nedostatkov,“ dodáva Snopko.

„V prvom rade by si mal zakázník preveriť a vybrať výrobcov okien, ktorých požiada o cenovú ponuku a s ktorými sa následne poradí o technických parametroch okien. Ak si totiž zákazník vyberie neseriózneho dodávateľa, môžu nastať rôzne situácie.

Napríklad, že zákazník zaplatí zálohu, ale firma medzitým skrachuje a zákazník nedostane nové okná a príde o svoju zálohu, firma síce dodá okná, ale tie nebudú mať technické parametre deklarované na certifi kátoch, pretože firma nie je schopná kontrolovať kvalitu svojich subdodávateľov alebo nie je dôsledná ani pri kontrole svojho výrobného procesu.

Ďalej sa môže stať, že firma síce vystupuje ako výrobca, ale v skutočnosti už okná nevyrába, ale dováža najlacnejšie okná zo zahraničia (zvyčajne z Poľska) a tie predáva pod svojou značkou ako okná vyrobené na Slovensku, v prípade záručnej vady dodávateľ okien buď nebude existovať, alebo nebude ochotný vady v záručnej dobe odstraňovať, firma nebude ochotná riešiť pozáručný servis,“ vysvetľuje riziká Marek Kráľ, generálny riaditeľ oknárskej firmy INCON.

Radiť pred výberom okien je pomerene jednoduché, ak sa zameriame iba na samotnú konštrukciu okna. Radiť však pred výberom okna tak, aby bol zákazník spokojný aj po montáži, tak to už je oveľa náročnejšie.

Okno treba vnímať vždy aj s jeho blízkym okolím a to je samostatná odborná téma v širších stavebných súvislostiach. Často sa napríklad stáva, že nadokenný preklad je zle navrhutý, a ak sa pridá i neodborný návrh kastlíka pre exteriérové žalúzie, zákazník platí za nekvalitu projektantovi i výrobcovi exteriérových žalúzií. Navyše zákazník dostáva nižšie povrchové teploty na preklade i na samotnom okne. Vznikajú zbytočné tepelné straty a vzniká riziko vzniku pliesní.

Oknárske firmy by sa nemali preto skrývať a ponúkať všetko. Niekto vyrába a niekto montuje. Byť malým a nevyrábať nie je hanba. Iba kvalifikovaný návrh vedie k spokojnému zákazníkovi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #okno