Slovenských výrobcov okien trápi poľská konkurencia

Výrobu plastových okien na Slovensku brzdí pokles výkonov v celom stavebnom priemysle, nedostatok veľkých projektových zákaziek, ale najmä silný export veľkých poľských hráčov.

19.10.2014 19:06
debata (23)

Potvrdila to štúdia českej spoločnosti Inoutic v spolupráci s firmou MindBridge Consulting. Počet domácich výrobcov plastových okien každoročne klesá zhruba o desatinu od roku 2011. Vlani zmenilo alebo pozastavilo svoju činnosť v tomto segmente trinásť subjektov a ich počet sa tak znížil na stodvanásť. Výrobcovia menia prevádzky na firmy, ktoré predávajú a inštalujú okná, alebo z trhu odchádzajú v dôsledku insolventnosti. V Českej republike klesol počet výrobcov plastových okien o 15 % na 187 a v Maďarsku o vyše 30 % na 127 subjektov.

Kľúčoví slovenskí a českí výrobcovia musia podľa prokuristu Inoutic Radka Slabáka vyrásť a byť silnejší, aby mohli reagovať na silný poľský tlak. „Poľská vláda výrazne podporuje investície a export v tomto sektore. Štátny program podpory výrobcov okien, ktorý zastrešuje poľské ministerstvo hospodárstva, je spolufinancovaný z fondov Európskej únie,“ priblížil. Objem poľskej výroby v roku 2013 presiahol objem výroby nemeckého trhu.

Stratu na domácom trhu si výrobcovia začínajú kompenzovať exportom, a to najmä do Českej republiky, ale aj Rakúska, Nemecka či Švajčiarska. „Výrobcov, ktorých export tvoril viac ako polovicu výrobného programu, bolo v roku 2012 4,4 % a v roku 2013 ich počet narástol na 7,5 %. Pod tento stav sa podpísala kombinácia tlaku na najnižšiu cenu pri verejných zákazkách s chýbajúcou koncepciou a nulovou podporou zo strany štátu pre miestne firmy,“ tvrdí Slabák.

Výrazný pokles tržieb o vyše 10 % vlani zaznamenalo 30,4 % domácich výrobcov plastových okien. Mierny pokles malo 10,8 % výrobcov, na stagnujúcej úrovni zostalo 25 %, mierny nárast evidovalo 21,4 % a výrazný rast o vyše 10 % bol u 12,5 % výrobcov. „Pokles na trhu už pretrváva dosť dlho, preto sa očakáva, že opäť začne opatrne rásť. Nepredpokladám však, že sa tak stane už v budúcom roku, najskôr v roku 2016,“ uviedol Slabák. Očakáva, že Poľsko prestane byť agresívne vo vzťahu k exportu, lebo bude musieť začať podporovať domáci trh.

Rast dosiahli najmä veľkí výrobcovia, ktorí dokážu pokryť nároky exportu na trhy západnej Európy. Piati veľkí hráči Slovaktual, Noves, Fenestra, Incon a Hesta si delia zhruba 90 % trhu, miznú z neho najmä strední a malí výrobcovia okien. Mnoho z nich predáva okná vyrobené v Poľsku. Komplexné projektové riešenia pre veľké komerčné projekty sa stali takmer osudné pre Fenestru. Pre zmrazenú aktivitu investorov nebola schopná splácať úvery na veľké projektové zákazky, situáciu však zvládla a riadi sa reštrukturalizačným plánom. Trh s plastovými oknami je čiastočne regionálny. Dôležitá nie je až tak kúpna sila obyvateľstva, ako skôr počet dokončených bytov. Tisíc až päťtisíc okien predá 58 % domácich výrobcov, nad 15-tisíc kusov 14 % výrobcov.

Inoutic je výrobca PVC systémov pre okná, dvere, ako aj obkladových materiálov a terás, ide o dcérsku firmu belgického koncernu Deceuninck.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #okno