Rekonštrukciu bytového jadra zaplatí sporenie aj hypotéka

Rekonštrukcia bytu je nákladná záležitosť a nie vždy má vlastník nehnuteľnosti k dispozícii potrebné finančné prostriedky. Spôsobov financovania úprav bytu je viacero, vyberať možno medzi účelovými aj bezúčelovými úvermi, stavebným sporením a hypotékou.

30.03.2015 07:30
debata

Banky a stavebné sporiteľne majú v ponuke viacero možností financovania rekonštrukcie bytov. Každý finančný produkt má svoje výhody aj riziká a každý vlastník by si mal premyslieť, koľko peňazí si chce požičať, v akej výške si môže dovoliť mesačné splátky a za aký čas chce úver splatiť.

Od výšky požadovanej sumy závisí aj typ produktu, ktorý klientovi banka ponúkne a ktorým môže uhradiť náklady na vybudovanie nového bytového jadra. Každý úver má nastavené iné parametre a niekomu postačí bezúčelový úver alebo prostriedky z medziúveru zo stavebného sporenia, pre iného môže byť výhodnejšia hypotéka.

„Potrebné je si vopred zvážiť náklady na danú rekonštrukciu, koľko si bude musieť klient požičať a tiež, za aké obdobie by chcel úver splatiť. V neposlednom rade ide aj o to, čo chce rekonštruovať. Na rekonštrukciu v menšom rozsahu a na nižšie sumy klienti často využívajú spotrebný bezúčelový úver,“ hovorí Zuzana Ďuďáková z UniCredit Bank.

Výhodou spotrebného úveru je, že klientovi odpadajú starosti s dokladovaním zabezpečenia úveru a účelovosti úveru. Klient ručí iba svojím príjmom.

„Podľa toho, koľko peňazí klient potrebuje na rekonštrukciu bývania, si môže vybrať buď úver na bývanie, hypotekárny úver, alebo spotrebný úver,“ vysvetľuje Štefan Frimmer zo Slovenskej sporiteľne.

„Klientovi vieme odporučiť typ úveru v závislosti od toho, ako odhaduje rozsah rekonštrukcie, teda či si potrebuje požičať tisíc alebo 20–tisíc eur,“ dodáva Frimmer. Dôležité je aj to, či chce založiť banke nehnuteľnosť, alebo nie, ako dlho by chcel úver splácať.

Práve rekonštrukcia bývania je podľa našich prieskumov jedným z najčastejších dôvodov, pre ktoré Slováci siahajú po spotrebnom úvere a spotrebný úver na rekonštrukciu je v priemere okolo 5 400 eur. Na menšie rekonštrukcie odporúča Prvá stavebná sporiteľňa mimoriadny medziúver bez záložného práva. Nový klient bez úverovej histórie v tejto sporiteľni môže požiadať až o 15–tisíc eur a nepotrebuje zakladať žiadnu nehnuteľnosť. Tento typ medziúveru pripomína spotrebiteľské úvery v komerčných bankách, líši sa však obdobím splácania, ktoré môže byť 10 až 30 rokov. Ak ide o drobnú rekonštrukciu, sporiteľňa odporúča úvery bez zakladania nehnuteľnosti, ktoré vie klient pomerne rýchlo splatiť a na zábezpeku mu postačuje ručiteľ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #byt #jadro #Panelák