Svietime doma účinne, alebo plytváme?

V osvetľovacej technike už niekoľko rokov prebiehajú revolučné zmeny. Účinnosť svetelných zdrojov sa v porovnaní s klasickými žiarovkami podstatne zvýšila. Najnovšie špičkové LED zdroje sú až 15–krát úspornejšie.

22.04.2015 00:00
debata (44)

Určite nie náhodou bola roku 2014 udelená Nobelova cena za fyziku objaviteľom modrých LED diód, ktoré sú základom dnešných vysokoúčinných polovodičových zdrojov bieleho svetla. No a navyše rok 2015 bol vyhlásený za Rok svetla.

Kráčame s dobou?

Ako účinne teda svietime doma? Osvetlenie môže v domácnostiach predstavovať až jednu pätinu spotreby elektrickej energie, nehovoriac o komforte a kvalite svetla. Najefektívnejšie technológie osvetlenia spotrebujú 5– až 10–krát menej elektriny ako klasické žiarovky. Ale ako sa ukazuje v predajniach, mnohí rozdielom stále nerozumejú a svietia nesprávne.

zväčšiť
svetlo, zdroje, graf

Do roku 2016 by mali byť stiahnuté z predaja všetky klasické žiarovky. Čo nám potom zostane? Aj po vyradení neefektívnych žiaroviek je stále široký výber svetelných zdrojov, z ktorých si môžete vyberať. Môžeme ich rozdeliť do troch skupín: halogénové žiarovky v energetických triedach C a B, kompaktné žiarivky a LED žiarovky.

„Ak svietime prevažne klasickými žiarovkami, teraz je čas zamyslieť sa nad radikálnou rekonštrukciou osvetlenia na báze nových zdrojov. Robiť si zásoby starých, málo účinných žiaroviek s obmedzenou životnosťou nemá veľký význam,“ radí Jozef Ivan, manažér vývoja spoločnosti Osram.

Vybrať si LED žiarovky?

Pri výbere LED žiarovky sa treba riadiť najmä jej svetelným tokom. Tá býva vyjadrená najčastejšie v lúmenoch (lm). Ak chcete nahradiť klasickú žiarovku LED žiarovkou, mali by ste nájsť údaj, aký svetelný tok v lúmenoch mala pôvodná žiarovka. Takýto údaj potom treba hľadať na obale LED žiarovky. Údaje vo wattoch nie sú porovnateľné, pretože na rovnaký svetelný tok spotrebuje LED zdroj aspoň 5–krát menej energie ako klasická žiarovka.

„Napríklad 40–wattová žiarovka má svetelný tok približne 430 lm, namiesto nej teda treba hľadať LED– ku s týmto údajom, t.j. tiež so svetelným tokom okolo 430 lúmenov. Pri nákupe si tento parameter vždy overte, či už na obale, alebo u predajcu,“ upozorňuje Jozef Ivan.

Je dôležité zvoliť aj vhodnú farbu svetla a súčasne dosiahnuť dostatočný svetelný výkon. Všeobecne platí, že čím je svetlo LED žiarovky chladnejšie, tým má vyššiu svetelnú účinnosť. Rozdiel však nie je veľký, a teda sa oplatí radšej použiť trochu výkonnejšie LED žiarovky teplejšieho svetla.

Nie je LED–ka ako LED–ka

V súčasnosti sú na trhu LED žiarovky rôznych typov. LED– ky môžu priamo nahrádzať klasické žiarovky s päticami E27, E14 alebo bodové žiarovky s „kolíkovými“ päticami GU rôznych rozmerov. Takéto LED zdroje slúžia na priamu náhradu starého svetelného zdroja v existujúcom svietidle a sú označované ako „Retrofit“.

Ako sa vyznať v žiarovkách a žiarivkách

HALOGÉNOVÉ ŽIAROVKY TRIEDY C
Klasické halogénové žiarovky so sieťovým napätím nespĺňajú nové požiadavky energetickej efektívnosti pre svetelné zdroje v domácnosti, žiarovky s nízkym napätím sú na tom lepšie. Na trhu sú už však alternatívne výrobky a ľudia si môžu vybrať z dvoch druhov halogénových svetelných zdrojov so xenónovou náplňou. Keď sú halogénové svetelné zdroje naplnené zmesou s obsahom xenónu, spotrebujú pri rovnakom svetelnom výkone o 20 až 25 % menej energie ako najlepšie klasické žiarovky. Od roku 2016 sa zdokonalené žiarovky triedy C musia ďalej zlepšiť na triedu B alebo A.

HALOGÉNOVÉ ŽIAROVKY TRIEDY B
Špeciálny infračervený (IR) povlak prináša ďalšie výhody z hľadiska efektívnosti žiaroviek. Tenká vrstva nanesená na banku halogénovej žiarovky odráža časť infračerveného žiarenia späť na volfrámové vlákno a tým zvyšuje energetickú efektívnosť v porovnaní s najlepšími klasickými žiarovkami približne o 45 %. Je to však možné iba pri svetelných zdrojoch s nízkym napätím. Aby mohla byť táto technológia dostupná pre svietidlá napájané sieťovým napätím, je potrebný transformátor. Zlepšené žiarovky triedy B sú v súčasnosti dostupné s maximálnym svetelným tokom, ktorý zodpovedá výkonu 60– wattovej klasickej žiarovky. Poskytujú svetlo vysokej kvality podobne ako klasické žiarovky, ale pri normálnom používaní vydržia dvakrát dlhšie (približne 2 roky).

KOMPAKTNÉ ŽIARIVKY
Výrazom energeticky efektívne svetelné zdroje sa často rozumejú kompaktné fl uorescenčné žiarivky (CFL). Kompaktné žiarivky sú však len jedným druhom z viacerých existujúcich svetelných zdrojov s nízkou spotrebou energie. Kompaktné žiarivky (CFL) si vďaka svojej vysokej efektívnosti už našli široké uplatnenie. Spotrebujú na rovnaký svetelný výkon o 65 až 80 % menej energie ako klasická žiarovka. Kompaktné žiarivky majú niekedy vonkajší plášť, ktorý ukrýva výbojové trubice a rozptyľuje svetlo. Žiarivky sa tak ešte viac podobajú na klasické žiarovky. Kompaktné žiarivky (CFL) vydržia 6 000 až 15 000 hodín v závislosti od druhu a použitia. Životnosť žiaroviek je iba okolo 1 000 hodín.

LED ŽIAROVKY
LED žiarovky predstavujú polovodičový zdroj svetla. Svetelné diódy sa vyrábajú podobne ako čipy počítačových súčiastok – pamätí a procesorov, iba nie sú z kremíka, ale prevažne z gálium–nitridu. Potrebujú ešte elektronický obvod, ktorý zaistí ich optimálne napájanie. Svetelné diódy, známe pod skratkou LED, sú rýchlo sa rozvíjajúcou technológiou. Svojou efektívnosťou dnes už prekonali všetky doteraz známe svetelné zdroje. Svetelné diódy (LED) spotrebujú o vyše 80 % menej energie ako žiarovky, neobsahujú ortuť ako žiarivky a môžu mať životnosť nad 40–tisíc hodín.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #ekológia #svetlo #žiarovka