Viete si vybrať nátery ohľaduplné k zdraviu?

Práve na jar sa mnohí z nás rozhodnú vymaľovať byt, natrieť radiátory alebo zrenovovať starý nábytok či podlahu novým náterom. Pri natieraní v interiéri by sme mali zvlášť venovať pozornosť zloženiu náterových materiálov. Ako rozoznáme ekologické výrobky od tých ostatných?

03.05.2015 12:50
debata (2)

Pre nátery v interiéri by mali byť ekologické farby samozrejmosťou, sú totiž oveľa bezpečnejšie pre zdravie.

Väčšina náterov a farieb dostupných na našom trhu obsahuje látky, ktoré nie sú zo zdravotného hľadiska optimálne. Ide predovšetkým o prchavé organické látky používané ako rozpúšťadlá a riedidlá. Zvyknú tvoriť 40 až 60 percent hmotnosti výrobku.

Patria medzi ne aromatické uhľovodíky benzén, toluén, fenoly, ale aj dioxíny, formaldehyd alebo trichlóretylén. Rizikové môžu byť tiež zlúčeniny ťažkých kovov.

„Za ekologické výrobky sa všeobecne považujú farby a laky, ktoré sú riediteľné vodou, pri nich je práca s organickými rozpúšťadlami úplne vynechaná,“ radí Zoltán Rácz, produktový manažér spoločnosti Onlinestavba.

„Ak chcete mať záruku neškodnosti farby či náteru, mali by ste si pri výbere všímať tie, ktoré sú označené špeciálnou značkou.“

No keďže dnes byť „eko“ je v móde, mali by sme si dať pozor na rôzne „ekoznačky“ na obale. Niektorí výrobcovia ich uvádzajú na svojich produktoch bez certifi kovaného podkladu a zákazník si ich nedokáže overiť. Napríklad tzv. zelený bod, ktorý sa používa na českých výrobkoch, nezaručuje neškodnosť farby, znamená len to, že výrobca prispel na recykláciu obalu. Naopak, spoľahlivou značkou je Ekologicky šetrný výrobok.

Kritériom je tu nielen riediteľnosť vodou, ale tiež nepoužívanie látok obsahujúcich ťažké kovy. Tieto výrobky tiež garantujú, že neobsahujú rakovinotvorné alebo toxické látky. Výrobcovia z rôznych krajín môžu používať niektorý z týchto symbolov. Na Slovensku špeciálny znak nepoužívame.

Označenie ekologicky šetrného výrobku nájdete na pestrej palete rôznych výrobkov v mnohých odtieňoch. Patria medzi ne latexové a disperzné farby, antikorózne farby, laky na drevo, lazúry na okná a dvere alebo nátery na radiátory.

„Chémii sa môžeme úplne vyhnúť pri úprave dreva – namiesto lakovania je možné drevo napustiť prírodným olejom alebo voskom. Ale pozor, nie všetky tieto materiály sú ekologické, musia byť bezrozpúšťadlové,“ pripomína Zoltán Rácz.

Ekonátery sú rovnako kvalitné ako konvenčné výrobky, musíme si však za ne priplatiť. Pri niektorých značkách sú rozdiely minimálne, ale nájdeme aj výrazne drahšie výrobky. Cenový rozdiel medzi kvalitnými ekologickými nátermi a tzv. lacnými je zhruba 12 percent, no netreba zabudnúť aj na výdatnosť. Kvalitnejšie výrobky majú zväčša aj väčšiu výdatnosť, čím prídeme k rozdielu v cene asi 5 percent, čo za naše zdravie iste stojí. Vymaľovať s ekologicky šetrnou farbou nie je náročnejšie, ako s bežnou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #ekológia