Investícia do fotovoltického panela sa vráti už za štyri roky

Za 25 rokov možno na 2,5 kW fotovoltickej elektrárni so započítaním štátnej dotácie ušetriť až 9 000 eur, hovorí Peter Chochol, konzultant pre energetiku zo spoločnosti Atos.

12.01.2016 06:00
debata (23)

Prečo je zaujímavé investovať do fotovoltického panela?
Pre domácnosť má inštalácia fotovoltických panelov najuniverzálnejšie využitie, pretože získaná elektrická energia sa dá využiť na spotrebu vo vlastných spotrebičoch a prípadný prebytok je možné okrem akumulátorov kumulovať aj do teplej vody. Pri slnečných kolektoroch je možné kumulovať energiu iba do teplej vody a vyžadujú sa rozsiahlejšie stavebné úpravy pri montáži (vodovodné potrubie vs. elektrické vodiče). Za 25 rokov možno na 2,5 kW elektrárni so započítaním štátnej dotácie ušetriť až 9 000 eur.

Koľko vyjde investícia po zohľadnení štátnej dotácie?
Maximálna výška dotácie je na fotovoltické panely 2 550 eur + 180 eur/kWh kapacity akumulátora (max. 5kWh na inštaláciu). Pre napr. 2,5 kW inštaláciu elektrárne je cena asi 4 500 eur, záujemca teda zaplatí približne polovicu.

Na koľko rokov teda vychádza návratnosť investície?
Podľa portálu solarnenovinky.sk je pri 2,5 kW zdroji cena elektrárne 4 515 eur a návratnosť je 8 rokov. Pri dotácii max 50 % sa doba návratnosti skráti na polovicu.

Môže domácnosť zarobiť na predaji vyrobenej elektriny?
Nie. Poberateľ dotácie nemá nárok na doplatky. Predpokladá sa, že vyrobenú elektrinu spotrebuje domácnosť sama. Nespôsobí rozvoj fotovoltiky v budúcnosti problémy pre stabilitu elektroenergetickej sústavy? Nie, aj keď pri fotovoltických elektrárňach je výkon veľmi závislý od počasia a ťažko sa predvída, zatiaľ je celkový inštalovaný výkon veľmi malý oproti konvenčným zdrojom a na stabilitu sústavy to nemá žiadny vplyv.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #fotovoltika