5 tipov, ako ušetriť výberom a používaním správneho spotrebiča

Pri výbere chladničky či mrazničky, ktoré sa na spotrebe elektriny podieľajú veľkou mierou, treba zvoliť správny typ, ktorý svojím objemom vyhovuje potrebám domácnosti.

20.03.2016 08:59
debata (3)
  1. Pri výbere chladničky či mrazničky, ktoré sa na spotrebe elektriny podieľajú veľkou mierou, treba zvoliť správny typ, ktorý svojím objemom vyhovuje potrebám domácnosti. „Príliš veľké a kapacitne nevyužité spotrebiče spôsobujú zbytočné energetické straty,“ uvádza Vladimír Sušil z Hej.sk. Chladnička by tiež nemala stáť v blízkosti sporáka alebo vykurovacieho telesa. Čím vyššia je teplota okolia, tým vyššia je spotreba energie na to, aby sa vo vnútri udržala požadovaná teplota. Výrazný vplyv na celkovú spotrebu elektriny má aj časté otváranie chladničky. Ak nemáte chladničku a mrazničku s automatickým odmrazovaním, pravidelne odstraňujte námrazu z výparníka. Námraza výparník tepelne izoluje a znižuje chladiaci výkon.
  2. Energeticky náročné sú aj moderné sklokeramické varné dosky. V novostavbách sú väčšinou jedinou alternatívou spotrebiča na varenie. „Výhodnejšou alternatívou je indukčná sklokeramická doska,“ hovorí Vladimír Sušil
  3. Ušetriť sa dá aj vďaka správnym návykom pri varení a pečení. Štyrikrát menej energie spotrebujete pri varení s pokrievkou. Na varenie tak treba používať nádoby s celou plochou priliehajúcou k ohrevnej ploche. Priemer dna hrnca má zodpovedať priemeru varnej zóny alebo platne.
  4. V prípade, že máte elektrický sporák s viacstupňovou reguláciou, určite ju využívajte. „Pri zapnutí platne zvoľte najvyšší stupeň, po dosiahnutí potrebnej teploty prepnite na nižší. Na nižší stupeň môžete regulátor prepnúť aj pár minút pred dovarením, čím využijete zvyškové teplo varnej zóny,“ radí Sušil.
  5. Ušetriť môžete aj používaním rýchlovarnej kanvice, ktorá vďaka rýchlosti ohrevu ponúka úspornejší spôsob zohrievania vody ako plynové či elektrické varné dosky. Zohrievajte však len také množstvo vody, aké potrebujete, aby ste zbytočne neplytvali.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt