V horúčavách je klimatizácia viac ako vítaná

Prvky klimatizácie sa objavili už v starovekých civilizáciách. Rimania mali svoje domy spojené s vodovodom, ktorý ich ochladzoval.

01.08.2016 14:40
debata

Jedno z prvých klimatizačných zariadení v Československu bolo nainštalované v podniku hlavného mesta už v roku 1932.

Funkcia vykurovania i chladenia

Klímu je vhodné použiť nielen na ochladenie miestnosti v lete, ale aj v prechodnom období na jar a jeseň, keď sa vonkajšia teplota drží nad nulou. Len čo sa ochladí, nemusíte hneď zapínať centrálne či podlahové kúrenie, ktorému trvá aj hodiny, aby miestnosť vykúrilo. Klimatizácia dokáže rýchlo a jednoducho vyhriať priestor a pri oteplení zasa chladiť.

„V prvom rade si treba určiť, ktoré miestnosti máme záujem klimatizovať. Ďalej zvoliť typ vnútorných jednotiek (nástenná, kazetová…), v čom nám môže pomôcť odborník. Vnútorné jednotky sú vždy prepojené inštalačným vedením s vonkajšou kondenzačnou jednotkou. Treba si rozmyslieť, kde by nám vyhovovalo umiestnenie jednotiek s tým, že je výhodnejšie mať čo možno najkratšiu trasu. V režime chladenia vytvára prirodzene vnútorná jednotka kondenz. Je to voda zo vzdušnej vlhkosti, ktorú treba potrubím niekam odviesť. Opäť platí, čím kratšia trasa, tým lepšie. Kondenz je možné odviesť napríklad do umývadla, napojením na sifón, prípadne von do exteriéru, ale s tým už si odborná inštalačná firma hravo poradí,“ vysvetľuje odborník Radovan Havlovič zo spoločnosti Nepa Slovakia.

Aby klimatizácia nerobila šarapatu

V prvom rade je dôležité zakúpiť klimatizáciu v obchodoch, ktoré sa na to špecializujú. Budete tak mať záruku, že vám poradil odborník a k tomu, ak by nastal problém, dostupné náhradné diely aj servis. Zárukou správneho chodu klimatizačného zariadenia je aj pravidelný servis.

„K bezproblémovej prevádzke klimatizačného zariadenia prispievajú pravidelné profilaktické prehliadky, aspoň raz ročne (závisí od typu priestoru a jeho využitia). Prehliadky obsahujú mechanické očistenie, dezinfekciu výparníka (vnútorná jednotka) a kondenzátora (vonkajšia jednotka), zmeranie prevádzkových tlakov, prípadné doplnenie chladiaceho média, prečistenie odtoku kondenzu či odskúšanie funkčnosti jednotlivých režimov,“ objasnil odborník Radovan Havlovič zo spoločnosti Nepa Slovakia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #teplo #klimatizácia