Prečo si zabezpečiť čističku vzduchu?

Voda a najmä vzduch sú hlavné prvky, ktoré držia ľudstvo pri živote. Preto by sme si mali v tomto smere dopriať kvalitu. Najmä ak žijeme v tejto priemyselnej dobe.

04.08.2016 11:50
debata

Zvlášť to platí pre alergikov, pre ktorých sa návštevy prírody v alergickej sezóne stávajú tabu. Útočiskom sa vtedy stávajú štyri steny našej domácnosti, ktorá by mala byť vybavená čističkou vzduchu.

Rýchly sprievodca výberom

ak máme v domácnosti alergika, je dobré zamerať sa na prístroje s HEPA filtrom, peľovým filtrom, prachovým senzorom a viacstupňovou filtráciou.

aby mala čistička vzduchu v domácnosti zmysel, musí odstrániť najmenej 80 % nežiaducich čiastočiek zo vzduchu. Zvyčajne však ponúkané prístroje dokážu čistiť s vyššou účinnosťou.

vyberať možno aj podľa veľkosti a tvaru, keďže ideálne umiestnenie čističky je v úrovni hlavy, aby čistý prúd vzduchu smeroval priamo do tváre.

dôležité je sledovať výkon očisteného vzduchu v kubických metroch za hodinu. Pre citeľný účinok čističky musíme rátať s istou nábehovou dobou niekoľko hodín. Preto sa zdržiavame v miestnosti až po tom, čo čistička stihla prečistiť väčšinu vzduchového objemu.

čistý vzduch musí mať aj dostatočnú vlhkosť. Preto zvážte ku kúpe čističky aj zvlhčovač vzduchu, prípadne sa poobzerajte po prístroji 2v1. Neodporúčame ho však pre alergikov a astmatikov, ktorí majú skutočne vysoké nároky na prostredie. V tomto prípade sú lepšie samostatné dva prístroje.

ak sa v miestnosti pohybuje človek nenáchylný na respiračné ochorenia, postačí aj základná vzduchová filtrácia. Tieto čističky sú výrazne lacnejšie.

Cena kvalitných čističiek vzduchu sa pohybuje od 40 € do 500 €. Najvyššie investície sa však oplatia pri najvyšších a nekompromisných nárokoch používateľa. Od čističiek vzduchu v najnižších cenách musíme rátať s obmedzeným množstvom funkcií.

Základné parametre pri výbere

Vzduchový výkon – Parameter uvádza, koľko čistého vzduchu vyprodukuje stroj za hodinu. Uvádza sa v m3/h. Čím je toto číslo vyššie, tým výkonnejšie je zariadenie. Výkon čističky by mal jedenapolnásobne prevýšiť kapacitu miestnosti, v ktorej sa nachádzame. V prípade alergikov až trojnásobne.

Rozmer miestnosti – počítame ho v kubických metroch. Zvážime, či má miestnosť vetranie, prípadne úniky vzduchu, koľko osôb sa v nej pohybuje a aká koncentrácia nečistôt sa v nej približne nachádza. Do jednej miestnosti patrí len jedna čistička. Kvalitnejšie prístroje dokážu prečistiť okolo 350 kubíkov/hod. Výrobcovia však často operujú s rozmerom miestnosti udávanej v m2. Preto sa stretneme aj s údajom, že kvalitná čistička by mala prečistiť vzduch v miestnosti s rozmerom od 25 – 80 m2.

Hlučnosť – v prípade, že čističku umiestnime do miestnosti, v ktorej aj odpočívame, prípadne spíme, jej hlučnosť by mala byť čo najnižšia. Znesiteľná je miera hluku 40 dB a menej.

Filtrácia – čistička na svoj účinný výkon potrebuje minimálne jeden filter, čím je ich viac, tým je to samozrejme lepšie. Najodporúčanejší je HEPA filter (najmä pre alergikov), no nájdeme aj filtre prachové, fotokatalytické, vodné, elektrostatické či rôzne predfiltre. Pri kúpe čističky zvážime frekvenciu výmeny filtrov, ich životnosť, dodatočné náklady pri výmene filtra za nový aj obťažnosť manipulácie s nimi.

Spotreba elektrickej energie (príkon) – pri každodennom chode čističky je lepšie investovať do prístroja s vysokým výkonom, no nízkou spotrebou energie. Je to však jednoznačne najnákladnejšia kombinácia na investovanie. Ideálne je, ak čistička disponuje stand-by režimom, v ktorom šetrí energiu. V ideálnom rozmedzí by sa mala spotreba energie (príkon) pohybovať niekde medzi 25 – 50 W.

Doplnkové funkcie

Indikátor zanesenia filtra – nájdeme medzi kvalitnejšími prístrojmi. Výhodný je najmä pre zóny, kde býva vzduch značne znečistený.

Nastaviteľná intenzita filtrácie – v prípade viacstupňových filtrácií je dobré mať možnosť ich regulácie podľa miery znečistenia vzduchu. Najvyššia intenzita sa oplatí napríklad bezprostredne po vetraní v peľovej sezóne.

Ionizácia – ionizáciou sa vyrábajú záporne nabité ióny (vzduchové ióny). Pozitívne vplývajú na látkovú výmenu. Ionizátor sa snaží vytvoriť podmienky vzduchu zodpovedajúce jeho kvalite v prírode.

UV dezinfekcia – UV dezinfekciu nájdeme v podobe dezinfekčnej ultrafialovej lampy (UV-C), ničí choroboplodné zárodky, vírusy a baktérie.

Senzor zápachu – snímač kvality vzduchu automaticky nastavuje výkon čističky v závislosti od znečistenia vzduchu.

Prachový senzor – čistička pomocou neho sama vyhodnotí úroveň znečistenia vzduchu a prispôsobí režim čistenia

Základné delenie filtrov v čističkách

HEPA filter – vzduchový filter ktorý dokáže s 99,97 % účinnosťou odstrániť častice s veľkosťou 300 nanometrov. Vo všeobecnosti je to najdokonalejší filter. Rozdeľuje sa podľa tried účinnosti.

Prachový filter – zväčša umývateľný plastový filter. Je možné čistiť ho iba vodou. Stará sa o to, aby sa vzduch očistil od veľkých nečistôt a prachu. Prachový filter sa umýva častejšie, zvýši sa tak jeho účinnosť.

Fotokatalytický filter – tento filter zabraňuje množeniu baktérií a vírusov. Pri fotokatalýze dochádza k rozkladu chemických látok, baktérií, vírusov alebo mikročastíc prachu pôsobením fotokatalyzátora a svetelného žiarenia.

Pachový filter – odstraňuje škodlivé plyny a zápachy cigaretového dymu. Býva označovaný aj ako katechínový alebo uhlíkový filter.

Radil: Rudolf Baranovič, odborník NAY Elektrodomu

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #klimatizácia #vzduch