Vonkajšia dlažba musí odolať nepriazni počasia

Cesty, chodníky a spevnené plochy patria bezpochyby k hlavným úžitkovým a estetickým prvkom okolia domu či záhrady.

31.08.2016 20:00
debata (2)

„Je dôležité starostlivo zvážiť výber materiálu vzhľadom na použitie a stupeň náročnosti pokládky. Pred samotným nákupom je potrebné presne stanoviť využitie položenej plochy. Jedným z hlavných kritérií je nosnosť dlažby, teda to, či po nej môžeme iba chodiť, alebo ju budeme zaťažovať aj autom. Bežná dlažba má hrúbku 6 cm, tá na príjazdovú cestu a parkovanie by mala mať minimálne 8 cm,“ hovorí Radim Kuřátko, odborník na stavbu z projektového marketu Hornbach.

Zámkovú dlažbu nevyužijeme len na príjazd či parkovanie, ale napríklad aj ako podlahu pod pergolu alebo okolie bazéna, záhradného domčeka, grilu či krbu. Materiály sú odolné proti mrazu, nepriaznivému počasiu, posypovej soli.

Výraz „zámková dlažba“ nesúvisí so zámockými vežami, múrmi ani schodmi, ale vyjadruje schopnosť jednotlivých segmentov vzájomne sa viazať – „uzamknúť sa“. Jednotlivé „kamene“ majú také tvary, ktoré dlažbe znemožnia rozpad vplyvom poklesu terénu. Vplyvom vzájomnej väzby a dotykom hrán je zabezpečená vysoká stabilita spevnenej plochy proti účinkom zaťaženia a posunu. Väčšinou má zámková dlažba vďaka tvaru výliskov aj definované škáry medzi jednotlivými kameňmi.

Súčasným trendom je betónová zámková dlažba s divokým, rovnobežným či priečnym vzorom. Geometrické tvary pôsobia esteticky a výtvarne dotvárajú plochy, na ktorých je zámková dlažba položená. Farebné varianty dlažby umožňujú vytvárať vzory, deliace pásy a pruhy, alebo opticky oddeliť jednotlivé plochy. Okraje dlažby je vhodné olemovať malými obrubníkmi alebo rovnými dielmi a naviazať na trávnik.

Po dokončení pokládky dlažby a k rôznym výškovým úpravám a zakončeniam sa používajú obrubníky a palisády. Tie by sa mali s dlažbou materiálovo a vzhľadovo vhodne dopĺňať. Pomocou zámkovej dlažby ale môžete upraviť i šikmý nájazd, schodík či niekoľko stupňov, a to v kombinácii s obrubníkom alebo palisádou. Palisáda sa zapúšťa k okraju dlažby. Môže byť položená zároveň s dlažbou, ale niekedy je vhodné nechať ju vyvýšenú napríklad okolo záhonu, chodníka alebo cesty sypanej štrkom. Pri kosení môže zvýšená časť zamedziť odlietaniu trávy do neželaných zón. Pri pokládke vždy musíme mať na pamäti spádovanie dlažby podľa odvodu vody, a to od domu smerom do záhrady alebo priamo do odvodňovacieho kanálika (ten môže, naopak, viesť tesne okolo domu). Pred pokládkou dlažby je dobré vedieť, ako sa pohybuje voda počas dažďa a či nepreteká cez plánovanú cestu.

Svojpomocná stavba nie je tak zložitá, zvládne ju každý šikovný domáci majster. Základom je určenie najvhodnejšieho materiálu a vzoru pokládky. Najdôležitejšia je precízna príprava podložia, na ktorú sa bude dlažba pokladať. Pre vyššiu záťaž je vhodné, aby sa podklad skladal z dvoch vrstiev kamenia, spodná vrstva v hrúbke 200 až 300 mm by mala byť tvorená lomovou drvinou (frakcia 32/63 mm), na ňu sa položí vrstva kameniva 8/16 mm v hrúbke 100 až 200 mm. Tam, kde sú nevhodné geologické podmienky (ílové podložie), je vhodné na dno zhutneného výkopu položiť vrstvu štrkopiesku (frakcia do 8 mm) hrúbky 100 mm, potom geotextíliu a na ňu opäť štrkopiesok (hrúbka vrstvy 100 mm).

V poslednej fáze prichádza na rad samotná pokládka dlažobných kociek v požadovanom vzore. Pri tomto kroku je vždy dôležité zachovať škáry 3 až 5 mm vo zvolenom vzore. Pri zámkovej dlažbe sú škáry väčšinou definované už samotným profilom výlisku. Na záver je potrebné opäť zaniesť škáry pieskom a celú plochu opakovane utlačiť vibračnou doskou s gumovou podložkou. Tú si je možné požičať v požičovni. Menšie plochy postačí utlačiť palicou a hranolom. Škáry sa vysypú jemným kremičitým pieskom, ktorý dobre prepúšťa vodu, a zároveň sa v ňom veľmi zle darí vegetácii burín alebo trávy. Opadne tak starosť s odstraňovaním nežiaduceho porastu zo škár. Dlažbu je možné jednoducho narezať a upraviť pomocou uhlovej brúsky s vhodným rezným kotúčom na betón.

Pri výbere dlažby je potrebné počítať s jej váhou a prepravným balením. Váha je udávaná buď na jeden meter plochy, jednotlivú dlaždicu, alebo celú paletu. Nezabudnite na rezervu, predovšetkým na dorezy pri okrajoch alebo ako doplnenie pre ďalšiu pokládku. Rezerva by mala byť 10 až 15 percent z pokladanej plochy, ale záleží na zložitosti tvaru, prípadne na náročnosti farebných vzorov. Jednotlivé druhy dlažieb je možno kombinovať. Veľká plocha potom nebude vyzerať jednoliato a monotónne.<PE>

2 debata chyba