Kvalita bývania závisí aj od pozemku

Stavba vlastného rodinného domu je na Slovensku snom mnohých ľudí, no naplniť ho je čoraz náročnejšie. A to nielen pre financie, ale aj pre nedostatok vhodných pozemkov.

18.09.2016 08:51
debata (2)
Pri výbere pozemku musí záujemca často robiť... Foto: SHUTTERSTOCK
dom, hypotéka, bývanie Pri výbere pozemku musí záujemca často robiť kompromisy.

Rovnako ako kvalitný projekt je dôležitým predpokladom pre pekné bývanie aj dobrý pozemok v príjemnej lokalite. Nájsť tú správnu stavebnú parcelu dnes vôbec nie je jednoduché, a najmä v mestách je ich počet veľmi obmedzený.

V prímestských lokalitách, ktoré sú určené na výstavu rodinných domov, je zasa problémom vysoká hustota zástavby spôsobená najmä neprimeranou zastavanosťou pozemkov. Stavebníci, ktorí si chcú postaviť priestranný rodinný dom, sa snažia zo svojho pozemku vyťažiť maximum, na úkor zelených plôch a záhrady. Výsledkom je nižšia miera súkromia, ktorú sa snažia nahradiť oplotením vysokými múrmi. Výhody bývania v rodinnom dome sa tým vlastne vytrácajú.

Skôr než samostatne stojace rodinné domy je v takýchto podmienkach vhodnejšia radová zástavba, pri ktorej je možné lepšie využiť pozemok. Voľná – nezastavaná plocha tak nie je roztrúsená po obvode domu, ale spojená do dvora či átria, ktoré je možné zlepšiť zeleňou a využívať na príjemné trávenie voľného času.

Oproti individuálnemu rodinnému domu je nespornou výhodou radového domu aj to, že si človek takýto dom kupuje ako kompletný produkt, podobne ako je to v prípade bytu. Nemusí sa zaoberať vybavovaním prípojok na infraštruktúru, výberom stavebných materiálov ani stavebným dozorom, to všetko zaňho spraví developer.

Napriek výhodám radových rodinných domov je stále pre väčšinu ľudí ideálom samostatne stojaci dom. Aký pozemok je na tento účel najvýhodnejší? „Najlepšie sa predávajú pozemky s výmerou 5 až 6 árov, pretože ich cena je akceptovateľná. Ak má takýto pozemok aj dobré regulatívy, teda umožňuje relatívne vysokú zastavanosť a možnosť stavať do dvoch podlaží, je to v kombinácii s dobrou lokalitou trefa do čierneho,“ uvádza Jozef Šimek z projektu Záhorské sady.

No hneď dodáva: „Ponuka stavebných pozemkov pre individuálne rodinné domy je malá a nájsť taký, ktorý spĺňa všetky požiadavky klienta, je naozaj veľký problém. Často musí klient robiť kompromisy. Najmä v Bratislave je obrovský problém zohnať kvalitný pozemok s dobrým prístupom, bez toho, aby mal nejaké ťarchy, problémy s prípojkami alebo aby nebol obmedzený územným plánom.“

Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť vyššie spomínaným problémom, je kúpa pozemku od developera, ktorý už pre pozemky v danej oblasti zabezpečil všetky úradné náležitosti a vybudoval kompletnú infraštruktúru. Samozrejmosťou sú potom aj prístupové cesty a chodníky, spoločné priestory vybavené mobiliárom pre relax veľkých i malých obyvateľov, spolu s profesionálne riešenou zeleňou.

Developerské projekty sa už v súčasnosti vyznačujú veľkou komplexnosťou – dbajú na kvalitné urbanistické riešenie a funkčné využitie spoločných priestorov. Sú tak zárukou dlhodobo vysokého štandardu bývania.

Samostatnou kapitolou sú potom náročnejší klienti, ktorí požadujú dobrú lokalitu a zároveň väčšie pozemky. Títo klienti očakávajú aj vyšší štandard servisu a služieb. Z toho dôvodu zvyčajne ide o uzavreté komunity s vlastnou správou, ako je to napríklad v lokalite Záhorských sadov. Pre túto oblasť sú navyše presne stanovené regulatívy, ktoré predpisujú odstupy od susedných pozemkov a relatívne nízke percento zastaviteľnosti pozemkov. Nadštandardné výmery pozemkov sú pritom zárukou, že stavebník môže na svojej parcele postaviť dom presne podľa svojich predstáv a zostane mu dostatok priestoru aj pre záhradu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pozemok #dom