Hi-tech novinky v zabezpečení bytov

Hovorí sa, že najlepší alarm je zvedavá suseda na dôchodku. Na ňu sa však pri zabezpečení bytu pred nehodou, napríklad počas letnej dovolenky, veľmi spoliehať nemôžeme. Možno má v "merku" všetko, čo sa deje pred dverami, ale viac nie. Na jej aj našu smolu... Aké najmodernejšie technické novinky teda pomôžu ochrániť váš byt pred katastrofou, či už v podobe neželaných návštevníkov, alebo aj živlov, ako sú oheň či voda?

05.10.2016 07:00
žena, zvonček, dvere, byt, priezor, kukátko Foto:
Pomocou široko-uhlej kamery môžete vidieť kto sa za vašimi dverami nachádza.
debata

"Kukátko“ všetko vidí

Základným bezpečnostným prvkom, ktorý má ochrániť naše byty, sú dvere. Čím vyššia trieda bezpečnosti, tým dlhšie trvá zlodejom dostať sa dnu. Ich „prácu“ ešte skomplikuje a nám dodá nielen pocit väčšej istoty, ale aj prípadný záznam, hi-tech novinka, ktorá je už dostupná aj na slovenskom trhu – elektronický priezor.

„Namiesto bežného priezoru sa dá do dvier namontovať šikovné panoramatické „kukátko“, v ktorom širokouhlá kamera sníma všetko, čo sa deje pred dverami. Videá a fotografie sa ukladajú, takže viete, kto u vás zvonil, aj keď ste neboli doma,“ hovorí Juraj Hroš, bezpečnostný analytik zo spoločnosti Sherlock. Systém sa napája na štyri batérie AA, má 3,5-palcový LED displej, záznam z dvojgigabajtovej karty sa dá jednoducho preniesť a super na priezore s infrakamerou je nielen jednoduchá inštalácia, ale aj komfortná obsluha a naozaj pekný dizajn.

Interiérový doplnok

K hi-tech novinkám na dverách sa ešte vrátime, ale keď hovoríme o peknom dizajne a ochrane domácnosti pomocou najmodernejších technológií, asi by sme nemali vynechať Canary. Je to v elegantnom šate zabalené zariadenie vybavené HD kamerou, mikrofónom, teplomerom, nočným videním a detektorom pohybu.

Navyše sníma vlhkosť a kvalitu (!!!) vzduchu a, ako inak, dá sa ovládať pomocou smartfónu. Cez vlastnú aplikáciu posiela všetky zaznamenané dáta na vybrané šikovné telefóny. Pomocou neho sa tak dá nielen chrániť zdravie, majetok či bezpečnosť, ale napríklad zistiť, čo robia deti, keď sú doma samy, alebo ako sa k nim správa opatrovateľka. Škoda len, že zariadenie sa napája iba zo siete a že kamera sa nedokáže otáčať. Inak cool.

Čik-čik domček

Pomerne horúcou novinkou je aj diaľkovo ovládaná zámka, ktorú ovládate pomocou smartfónu, tabletu, PIN klávesnice alebo odtlačkom prsta. „Využijete ju, ak strácate kľúče, zabúdate pri odchode z domu zamykať, prípadne, ak chcete umožniť prístup do bytu blízkym počas dovolenky a nechcete riskovať stratu kľúča,“ opisuje odborník na bezpečnosť ďalšiu z hi-tech noviniek, ktoré pomáhajú chrániť naše domovy.

BioKnob spoločnosti Tychi Systems je zas systém odomkýnajúci dvere na základe odtlačku prsta. To, čo vyzerá ako vkusná kľučka, je v skutočnosti snímač. Ak sa odtlačok prsta zhoduje s naprogramovaným vzorom, budete vpustení.

„Pokiaľ ide o stráženie vstupu do bytu, na trhu sa bude určite dariť inováciám v ovládaní a sledovaní vstupov cez smart technológie, v odplašení neželaného návštevníka na diaľku zvukovým signálom, ale aj prídavným zariadeniam na kľučku, ktorými sa potom dajú dvere otvoriť inak ako klasickým kľúčom,“ myslí si bezpečnostný analytik.

Hlásne trúby

Ak bývate na prízemí alebo by sa nejakým spôsobom mohli zlodeji pokúsiť preniknúť do vášho bytu cez okno, postráži to bezdrôtový detektor trieštenia skla, ktorý na prvý pohľad vyzerá, povedzme, ako osviežovač vzduchu, ale je to šikovná vecička, ktorá reaguje na zmenu tlaku spôsobenú rozbitím skla. Potom všetko okamžite hlási na diaľku majiteľovi a zároveň spustí poriadne hlasnú sirénu.

Minimalistický vzhľad, jemný povrch, hladké krivky a k tomu moderné technológie, optický aj zvukový alarm, to sú prednosti doteraz najmenšieho detektora dymu na trhu. Jemná mriežka však nie je iba nápadom dizajnéra, práve cez ňu prenikne k detektoru aj najmenší prúžok dymu. Navyše je vybavený teplotným senzorom, keďže niektoré materiály horia bez dymovej stopy. Riadiaca jednotka na diaľku okamžite oznámi každý problém. Systém sa dá dokonca nastaviť tak, aby v prípade nebezpečenstva urobil, čo ste mu naprogramovali – vytiahnuť žalúzie, otvoriť dvere či farebne zvýrazniť únikovú cestu. Samozrejme, bez zbytočných poplachov, pretože keď vám v kuchyni prihorí vykypená krupicová kaša.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #byt #bezpečnosť #bezpečnostné opatrenia