Farby podporia atmosféru miestností

Trendom interiérových farieb sú tento rok ružové odtiene. Hoci ide o bežnú farbu, málokto si trúfne umiestniť ju aj inam ako do dievčenskej izby.

27.10.2016 06:00
farby, miestnosť, knihy, stolička, dekorácie,... Foto:
Vhodnú farbu interiéru môžete určiť aj na základe vašej osobnosti.
debata

Ružová pritom symbolizuje jemnosť, nehu, citlivosť a pokoj. V interiéri vytvára pocit harmónie, upokojuje a zároveň povzbudzuje k citovej otvorenosti a komunikatívnosti. Do ružovej preto zlaďte napríklad obývaciu izbu. Jej pôsobenie na ľudské rozpoloženie sa do obývačky veľmi hodí, pretože patrí k centrálnym miestnostiam domova, kde sa obyčajne odohráva väčšina rodinného diania. Ružová však nie je príliš vhodná do kuchyne, pretože zvyšuje chuť na sladké.

„Pri využití ružovej farby v obývacej izbe je namieste striedmosť, aby celková podoba priestoru nevyvolala nechcený gýčový dojem. Bohato postačí čiastočná ružová maľba, prípadne vkusné doplnky alebo kusový nábytok. K teplému odtieňu ružovej na stene sa najlepšie hodí čisto biela obývacia stena alebo nábytok v čokoládovohnedom vyhotovení,“ odporúča Petra Triščíková z e-shopu MT nábytok. Báť sa v obývačke nemusíte ani červenej alebo purpurovej farby, ktoré pôsobia dynamicky, zvyšujú aktivitu a posilňujú súdržnosť.

Moderné neónové farby sa nebojte využiť aj v interiéri. Žiarivé odtiene vyvolávajú pocit radosti, sviežosti, spokojnosti, podporujú dobrú náladu a povzbudzujú kreativitu.

Pripomínajú totiž prirodzený zdroj svetla, ktoré priaznivo účinkuje na ľudskú psychiku. Nič sa však nesmie preháňať, pretože prevaha neónov rôznych odtieňov môže nechcene pôsobiť až psychodelicky a vyvolávať nevoľnosť.

Výraznými farbami môžete príjemne ozvláštniť detskú izbu, pretože podporujú hravosť a fantáziu, a tým aj vývoj dieťaťa. Kým v ostatných miestnostiach by mal prevládať len jeden farebný odtieň neónu, v detskej izbe sa nemusíme báť ani kombinácie viacerých žiarivých tónov, napríklad ružovej a zelenej. Výrazné neónové farby sú vhodné na drobný kusový nábytok, ako napríklad poličky, taburety či stoličky, a tiež na doplnky.

Dodnes tabuizovanou interiérovou farbou je čierna. Tá na rozdiel od ružovej dokáže vyvolať pocit nepokoja, úzkosti, depresie aj smútku. Ak ju však použijete správne, dokáže miestnosť otvoriť v elegantnom a modernom svetle. Čierna farba sa neodporúča na veľkoplošné steny a mala by slúžiť skôr ako doplnková farba na výklenkoch, dekoroch stien alebo plochách menších rozmerov.

S čiernou sa oplatí prekročiť hranice predsudkov a umiestniť ju napríklad do spálne. V nej totiž na ľudské vnímanie pôsobí tajuplne, elegantne aj sexi. Siahnite napríklad po čierno-bielej kombinácii v podobe malého nábytku, akým sú nočné stolíky alebo skrinky, alebo ju skúste na drobných doplnkoch. „Pre menej odvážnych je správnym krokom sivá farba, ktorá vyjadruje eleganciu, precíznosť a dôstojnosť. Pôsobí pokojne a vyvážene, zvlášť v striebornom variante,“ priblížila Petra Triščíková. Podobnú atmosféru ako čierna či sivá v spálni vyvoláva aj fialová farba, ktorá zároveň podporuje uzmierenie hádok.

Vhodnú farbu interiéru môžete určiť aj na základe vašej osobnosti. Sangvinikom, ktorí sú aktívni, veselí a priateľskí, najviac pristane žltá farba. Tá pôsobí optimisticky a sviežo. Napríklad do obývacej izby si zadovážte okrúhly žltý konferenčný stolík, do detskej izby zasa posteľ so žltými detailmi. Ak patríte medzi melancholikov, budete sa najlepšie cítiť v upokojujúcej modrej, ktorá vyvoláva pocit harmónie, nezaťažuje psychiku starosťami a prináša pokoj. Jemnú atmosféru obývacej izby dotvorí napríklad modré prešívané kreslo, v pracovni melancholikom poslúži modrá kancelárska stolička.

Ak patríte medzi cholerikov, budú vám vyhovovať temperamentné farby, napríklad červená. Tá totiž podporuje dynamiku a temperament osobnosti. Do spálne je vhodná napríklad červená šatníková skriňa, do obývacej izby zasa červená pohovka alebo kreslo. Ideálne však túto farbu doplňte neutrálnymi farbami, akými sú biela či sivá, alebo upokojujúcimi odtieňmi, napríklad zelenou. V prevládajúcej zelenej sa, naopak, najlepšie bude cítiť flegmatik, pretože táto farba vyvoláva pocit istoty, bezpečia a symbolizuje relaxáciu. Hodí sa napríklad na stoličky či kreslá, ale aj na steny v kombinácii so svetlým nábytkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #atmosféra #farby