Úprava bytu si vyžaduje dobrý projekt

Pri zariaďovaní interiéru sa ľudia často spoliehajú na vlastný vkus. Využitie služieb architekta - bytového dizajnéra však už prestáva byť nedostupným luxusom. Klienti sa na dizajnéra obracajú najmä pri riešení zložitejších priestorov a populárne je aj dodekorovanie interiéru, hovorí architektka Alexandra Vrtáková.

23.03.2017 07:00
kuchyňa, bývanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Prečo je výhodné dať si pomôcť od bytového architekta?
Kvalifikovaný architekt má väčšie znalosti, čo sa týka komponovania priestoru, lepšiu predstavivosť, lepšie ovláda kombinovanie farieb a materiálov ako laici. Zároveň si viac uvedomuje a berie do úvahy ergonomické a technické obmedzenia, ktoré sa v priestore môžu nachádzať.

Medzi ľuďmi prevláda názor, že služby bytových architektov si môžu dovoliť len dobre finančne situovaní ľudia. Dá sa povedať, na koľko takáto služba približne vyjde a od čoho sa cena odvíja?
Presná cena sa určiť nedá. Jej výška súvisí s rozlohou priestoru a náročnosťou riešenia. Rozdiel je teda v tom, či klient chce len premaľovanie stien a pomôcť vybrať nábytok, alebo či sa mení dispozícia – usporiadanie bytu. Na cenu má vplyv aj náročnosť zariadenia. Zariadiť byt typovým hotovým nábytkom z reťazca určite nestojí rovnakú sumu ako interiér na mieru, keď architekt v podstate navrhuje aj nábytkové kusy.

**Čo si klienti dávajú navrhnúť? Celý byt alebo jednotlivé miestnosti?  **
Závisí to od konkrétneho klienta. Keď sa zákazník rozhodne pre zariaďovanie novostavby alebo rekonštrukciu staršej nehnuteľnosti, väčšinou si už dá navrhnúť celý priestor tak, aby návrh bol ucelený a konečný výsledok jednoliaty. Prípadne rekonštrukciu rozdelí na fázy podľa svojich finančných možností. Vtedy sa už však riadi hotovým návrhom.

Akým smerom sa vyvíja vkus Slovákov, čo sa týka bytového dizajnu? Aký je v porovnaní so zahraničím?
Rozdiel tu stále je. Niekedy je to spôsobené aj nižšou dostupnosťou predajní so štýlovými vecami, ktoré sú zároveň aj cenovo dostupné. V súčasnosti sa ale dá cez internet objednať všeličo, takže to majú zákazníci jednoduchšie, aj keď objednávanie predstavuje určité riziko pre spotrebiteľa. Čo sa týka samotného vývoja vkusu, v slovenských populárnych periodikách sa málokedy prezentuje svetová exteriérová aj interiérová architektúra, takže verejnosť sa s ňou nemá veľmi kde stretnúť. Ľudia, ktorí veľa cestujú, majú možnosť všímať si iné prostredie a iné riešenia. Na Slovensku stále chýba aj prezentácia interiérov, ktoré sú zariadené za málo peňazí, ale veľmi vkusne a v duchu súčasných trendov. Úloha architekta je na Slovensku stále nezastupiteľná. Architekt otvára obzory a pomáha uvedomiť si súvislosti, ktoré bežný človek nevidí. Napríklad len málo ľudí vníma vzťah architektúry ako takej a jej spojitosť s interiérom a prostredím, kde sa táto architektúra nachádza.

Ilustračné foto. Foto: ARCHÍV ALEXANDRY VRTÁKOVEJ
bývanie, kúpelna, Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Foto: ARCHÍV ALEXANDRY VRTÁKOVEJ
kúpeľna, bývanie, zariadenia Ilustračné foto.

Chcú sa Slováci odlišovať alebo platí, že chcú mať to, čo už videli u suseda?
Stretávame sa s oboma prípadmi. Snažíme sa pozornosť klienta upriamiť skôr na jeho interiér a individuálne požiadavky, ktoré sa nemusia zhodovať so susedovými. Platí totiž, že čo je dobré pre suseda, nemusí vyhovovať nám, aj keď sa nám to páči.

Aké sú trendy v súčasnom bytovom dizajne?
Trendov je vždy viacero. Určite sa v súčasnosti kladie dôraz na prírodne materiály ako drevo alebo kameň. Výrobcovia sa dosť zameriavajú aj na výrobu imitácií týchto materiálov.

Čím by mali začať ľudia, ktorí uvažujú nad zmenami v byte?
Určite by mali venovať čas tvorbe dobrého projektu s profesionálom. Táto investícia sa im neskôr vráti v podobe pokojnejšej rekonštrukcie, keďže budú veci dopredu premyslené. Vypracovanie kvalitnej dokumentácie v konečnom dôsledku ušetrí aj veľa financií z rozpočtu, pretože profesionál dokáže odhaliť dopredu viacero problémov, zhodnotí stav nehnuteľnosti a podľa toho klienta pripraví na výdavky. Takisto sa lepšie dá pripraviť časový harmonogram prác.

Existujú zásady, ktorými sa treba pri zariaďovaní  bytu riadiť?
Čo sa týka estetického riešenia, platí všeobecná zásada, že menej je viac. Treba si stanoviť základné materiálové a farebné riešenie a držať sa ho. Ľudia často robia chybu, že veci veľmi prekombinujú. Chcú mať na jednom mieste výrazné drevo, kameň aj farby. Pri výbere si treba veci predstaviť v súvislostiach, čo ľudia často nedokážu, lebo vzorky majú rovnakú veľkosť. Samozrejme, ani príliš jednoliate interiéry nie sú úplne ideálne. Veľa ale zmenia vhodné doplnky. Najdôležitejšie je ale dodržať zásadu ergonómie a funkčnosti.

Ilustračné foto. Foto: ARCHÍV ALEXANDRY VRTÁKOVEJ
BýVANIE, SPáLNA, ZARIADENIe Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Foto: ARCHÍV ALEXANDRY VRTÁKOVEJ
bývanie, jedálen Ilustračné foto.

Dá sa dosiahnuť vkusné bývanie aj menším rozpočtom? Na čom sa nevypláca šetriť?
Dôležitá je dobrá dispozícia. Ak plánujete nehnuteľnosť obývať dlhšie, určite treba zvážiť možnosti a investovať do zariadenia a rekonštrukcie prostriedky tak, aby nový stav čo najviac vyhovoval klientovým potrebám a životnému štýlu. Pokiaľ má obmedzený rozpočet, treba sa zamerať na rekonštrukciu technických rozvodov v byte. Potom treba investovať do materiálov, ktoré sa v byte ťažko menia a očakávame od nich, že dlho vydržia – podlahy, obklady, batérie. Novú sedačku si treba nechať nakoniec, tá sa kúpi ľahko.

Aké chyby ľudia pri zariaďovaní robia? V čom si nedajú poradiť?
Málokedy si uvedomujú ergonomické a funkčné vzťahy v interiéri. Kto to nerešpektuje, tomu sa to vráti pri praktickom užívaní priestoru. Napríklad v podobe nezmyselne umiestnených vypínačov a zásuviek vzhľadom na rozmiestnenie dverí a nábytku. Niektorí si zase nezamerajú miestnosť a kúpia nábytok, ktorý je rozmerovo nevhodný. Prípadne volia tmavé materiály a farby do malých priestorov, ktoré ich opticky ešte zmenšia. Najväčšia chyba je nedať si poradiť od profesionála. Ak si ho vyberú správne, nemôže sa stať, že im navrhne niečo, čo sa im nebude páčiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #byty #architektúra #dobré bývanie #zariadenie #Alexandra Vrtáková