Inteligentná domácnosť - čo sa oplatí vedieť

Inteligentnými systémami možno dosiahnuť významné prevádzkové úspory a zvýšiť komfort bývania.

27.03.2017 06:00
tablet, kuchyňa Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ponúkajú mnoho rôznych funkcií a môžu v domácnosti riadiť všetko, čo je elektricky ovládané. Medzi najčastejšie patrí:

Nezávislé nastavenie teplôt vo všetkých miestnostiach – touto funkciou rýchlo a pohodlne vytvoríte požadovaný teplotný komfort, ale zároveň zásadným spôsobom šetríte energiou. Všetko je ovládané automaticky a vy kúrite len tam, kde je to potrebné. Senzory, ktoré porovnávajú podmienky vnútri a mimo domu, nastavia ideálnu kombináciu vykurovania alebo chladenia, aby ste sa cítili dobre a zbytočne nemíňali – ušetríte tak 30 % z ceny kúrenia a klimatizácie. Keď v lete svieti do bytu slnko, inteligentná domácnosť sama zatiahne rolety, aby sa byt neprehrieval a klimatizácia nemusela ísť naplno. V zime, naopak, pustí dovnútra maximum lúčov a pomôže tak s vyhrievaním – ušetríte tak 15 % z ceny energií. Zapnuté svetlá v prázdnej miestnosti alebo rozsvietená lampa, keď vonku svieti slnko zvyšujú cenu spotrebovanej elektriny. Systém ich sám vypne a vy ušetríte tak 25 % z ceny energií. Inteligentný dom šetrí energiou, a tým šetrí aj životné prostredie. Navyše môžete do svojho projektu zaviesť alternatívne zdroje energie, ako solárne panely alebo geotermálne zdroje, ktoré bude systém efektívne spravovať a využívať. Systém môže napríklad energiu z tepelného čerpadla distribuovať v domácnosti tam, kde je práve potrebné.

Centrálny zabezpečovací systém, ktorý domácnosť ochráni nielen pred zlodejmi a požiarom, ale aj pred haváriami, ako sú únik plynu alebo vody.

V inteligentnom dome máte bezpečnosť plne pod kontrolou. Systém automaticky stráži neoprávnené narušenie priestorov okien, dverí, záhrady alebo plotu a sleduje pohyb v miestnostiach. Zaisťuje tiež automatické zatvorenie a otvorenie rôznych dverí či príjazdových brán, odpojenie zásuviek a spotrebičov. Samozrejmosťou je zvyčajne napojenie systému na alarm či hasiace zariadenie, ktoré sa spustí pri neoprávnenom narušení súkromného priestoru či detekcie dymu. O všetkom automaticky informuje telefonicky, pomocou SMS alebo e-mailu.

Ovládanie zariadení prostredníctvom preddefinovaných nastavení. Obyvatelia nehnuteľnosti si sami nastavia rôzne režimy vykurovania alebo vetrania a svietenia, medzi ktorými potom prepínajú podľa aktuálnej požiadavky. Prepínať možno manuálne alebo automaticky časovými programami.

Systémy možno ovládať a mať tak dom pod dozorom aj v prípade dlhšej neprítomnosti. Režim odchod aktivuje stlačením jedného tlačidla všetky funkcie súvisiace s tým, že odchádzate z domu – stlmí kúrenie, vypne svetlá, zatiahne žalúzie, odpojí prívod vody a aktivuje zabezpečovacie zariadenia.

Inteligentné riadenie vetrania s rekuperáciou umožní sofistikované a pritom jednoduché ovládanie rekuperácie, pri niektorých typoch rekuperáciou potom dokáže priamo nahradiť riadiacu jednotku rekuperácie.

Inteligentný systém možno zaviesť aj do domu, kde sa nedajú inštalovať potrebné káble, a to pomocou bezdrôtového systému. Bezdrôtové spínače pracujú na princípe vysielania a príjmu rádiofrekvenčného signálu.

Ceny za tieto systémy sa môžu pohybovať od niekoľko stoviek eur až po približne 10 % z ceny domu pri luxusnejšom vyhotovení s veľkým množstvom rôznych funkcií.

Foto: SHUTTERSTOCK
dotykové ovládanie, technológia, piktogramy

Pracujeme s energiami efektívne?

V slovenských domácnostiach je bežne teplota o štyri stupne vyššia, ako je európsky štandard. Vyššia teplota v interiéroch je drahšia, negatívne ovplyvňuje naše zdravie aj životné prostredie. Štandardne Slováci vykurujú svoje domácnosti na 22 až 24 stupňov, pričom odporúčaná teplota v obytných priestoroch je 20 stupňov Celzia. Vyplýva to z interného prieskumu spoločnosti ista Slovakia, ktorá tento rok realizovala odpočty údajov o spotrebe tepla pre viac ako 110 000 domácností. V západnej Európe užívatelia bytov a domov často aj tých optimálnych 20 stupňov znižujú na osemnásť. Motiváciou sú nielen úspory na energiách, ale aj zodpovednejší prístup k cenným zdrojom a k životnému prostrediu.

Sektor bývania patrí k najväčším producentom skleníkových plynov. Znižovanie nákladov na bývanie je možné dosiahnuť aj častejším sledovaním spotreby tepla v priebehu vykurovacej sezóny. Najnovšie technológie použité v meracích prístrojoch umožňujú zobrazovanie údajov o spotrebe na internetovom portáli.

Technológie vám uľahčia kontrolu nad energiami

Smartfón či tablet sú dnes bežnou súčasťou každej domácnosti. Okrem všetkých iných funkcií nám smart pomocníci uľahčujú starostlivosť o bývanie, chránia náš domov a v neposlednom rade i šetria financie. Pomocou internetového pripojenia cez počítač, smartfón či tablet dnes dokážete jednoducho regulovať vykurovanie a chladenie, sledovať a porovnávať spotrebu energií za rôzne obdobia, kontrolovať teplotu a klímu v domácnosti, kontrolovať zásuvky a meranie spotrebovaných KWh.

Rady, ako znížite „apetít“ vašej domácnosti

  • Výmenou tradičnej 60 W žiarovky za kompaktnú žiarivku alebo LED žiarovku dokážeme ušetriť ročne 15 eur.
  • Častejšie sledovanie spotreby energií.
  • Zameňte starý kotol za nový. Ušetríte 10 až 15 % nákladov na kúrenie.
  • Práca na notebooku spotrebuje medzi 25 W do 50 W a bežný počítač okolo 250 W.
  • Pri varení používajte pokrievky, miniete až 4-krát menej energie.
  • Pri varení používajte tlakový hrniec, spotrebujete o 50 % menej energie a ušetríte 70 % času.
  • Perte na nižšej teplote, zníženie teploty z 90 °C na 60 °C ušetrí asi 25 % energie.
  • Nechajte bielizeň vyschnúť úplne, pri žehlení vyžaduje menej naparovania, ušetríte tak až 40 % energie.
  • Rúru často pri pečení neotvárajte. Niekoľko sekúnd otvorených dvierok znamená pokles vnútornej teploty o 20 °C až 30 °C.
Zdroj: Zelená domácnosť, MŽP SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inteligentná domácnosť #dobré bývanie #technológia