Chladenie by nemalo ohroziť vaše zdravie ani peňaženku

Každý majiteľ domu alebo bytu chce dnes čo najviac šetriť na energiách, no zároveň chce mať doma také pohodlie, aké mu vyhovuje. Okrem kúrenia s tým úzko súvisí aj chladenie bytových priestorov.

09.05.2017 06:00
klimatizácia, chladenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Hoci väčšina ľudí miluje leto, keď prídu veľké horúčavy, radi sa v našich príbytkoch skryjeme pred neznesiteľnými teplotami. Ak však aj cez okno prerazili slnečné lúče a interiér prehriali tak, že sa tam nedá existovať, najlepším riešením je nájsť spôsob, ako ho schladiť. Možností sa ponúka niekoľko.

Rolety, vetranie a žalúzie

Najlacnejším riešením je správne vetranie. Aj keď veľa ľudí využíva v horúcich letných dňoch ventilátor, ten vzduch neochladí, len ho rozprúdi. Na výber však máte veľké množstvo ventilátorov, od stropných, stolných či podlahových s rôznymi výkonmi. Dôležité je vetrať počas noci či skoro ráno, keď je teplota vonkajšieho vzduchu nižšia ako tá vo vnútri. Studený vzduch pomáha znižovať teplotu stien, podláh či nábytku, čo následne pomôže aj udržať dlhšie nižšiu teplotu v domácnosti.

Ďalším spôsobom, ako zabrániť aby slnko vstúpilo do interiéru a vytvoril sa tak skleníkový efekt, je dať si namontovať vonkajšie rolety alebo žalúzie. Tie najlepšie zabránia slnečným lúčom prenikať cez sklo dovnútra a prehrievať tak okná.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
žena, prechladnutie Ilustračné foto.

Dôležité je obmedziť aj vlhkosť v byte či dome. Vlhký vzduch zvyšuje pocit tepla a to vám na domácej pohode príliš nepridá. Ani opranú bielizeň by ste preto nemali sušiť v interiéri, aby ste zbytočne nezvyšovali vlhkosť.

S klimatizáciou opatrne

Finančne náročnejšou je kúpa a montáž klimatizácie. Aj čo sa týka spotreby energie, ide o náročnejší variant chladenia interiéru. Len v porovnaní s ventilátorom spotrebuje približne 20-krát viac energie. Ak si už teda chcete dať klímu namontovať, vyberte si len tú, ktorá má energetickú triedu A.

„Ochladzovanie priestoru klimatizačnou jednotkou je založené na prúdení studeného vzduchu, ktorý potom ochladzuje okolie. Prúdenie však nie je v priestore rozložené rovnomerne. V blízkosti klimatizačnej jednotky je najsilnejšie, s narastajúcou vzdialenosťou slabne. Znamená to, že pri klimatizácii je možno až príliš chladno, kým na opačnom konci miestnosti zasa teplo,“ hovorí Matúš Izakovič zo spoločnosti ESM-Yzamer.

Počas horúcich dní klimatizácia môže okrem ochladenia miestností spôsobiť aj rôzne zdravotné problémy, ktoré vznikajú najmä z teplotného rozdielu medzi vonkajšou a vnútornou teplotou prostredia. Ľudské telo znáša teplotný rozdiel do päť až sedem stupňov. Zdravotné ťažkosti môže klimatizácia spôsobiť všetkým, no obzvlášť citliví sú starí ľudia, deti a alergici. Nesprávne nastavenie teploty a prievan môžu spôsobiť bolesť hlavy, dýchacie problémy, bolesti kĺbov či chrbtice. Aj preto lekári odporúčajú zapínať klimatizáciu iba na niekoľko hodín denne.

Chladenie zhora

Znížiť náklady na energiu, ale aj obmedziť zdravotné ťažkosti môže pomôcť pasívne stropné chladenie. „Ide o takzvané vysokoteplotné chladenie. Voda v rúrkach je chladnejšia ako teplota v miestnosti a prebytočné teplo do seba rovnomerne pohlcuje. Rozdiely medzi vonkajšou a vnútornou teplotou sú spravidla nižšie ako pri chladení klimatizáciou. Teplota stien je však nižšia ako teplota vzduchu, čo je pre telo výhodné, pretože prebytočné teplo môže sálať do okolia a to ho pohltí,“ tvrdí Izakovič.

Stropné chladenie funguje na princípe ochladzovania vzduchu prostredníctvom tenkých rúrok pripevnených na strope. Tie však za normálnych okolností nik neuvidí, pretože budú skryté v omietke. Chladenie miestnosti zabezpečí prúdiaca voda (veľká rýchlosť, veľký prietok), pričom jej teplotu udržiavajú na požadovanej hodnote technológie, ktoré využívajú potenciál okolitého vzduchu. Plynové tepelné čerpadlo ho totiž dokáže premieňať na chlad.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
klimatizácia, chladenie Ilustračné foto.

Navyše tepelné čerpadlo počas vyrábania chladu poslúži i na produkovanie teplej úžitkovej vody a v zime zasa vyhrieva. „Stropný sálavý systém je jednotný systém na vykurovanie v zime a na chladenie v lete. Umožňuje nízkoteplotné vykurovanie a vysokoteplotné chladenie,“ hovorí špecialista na energetické služby.

Samotná regulácia teploty je na používateľovi. Na to mu poslúži buď statický ovládací panel s prispôsobiteľným prostredím aj dotykovou obrazovkou, alebo aplikácia pre smartfóny. Inteligentný riadiaci systém navyše po istom čase spozná jeho zvyklosti, a tak si vďaka tomu zvládne regulovať teplotu úplne sám. Celý proces by mal trvať týždeň až mesiac.

Ako sa starať o klimatizáciu

  • Filtre na klimatizácii udržiavajte čisté.
  • Vypnite klimatizáciu, keď nikto nie je doma.
  • Udržujte priestor, kde je klíma pustená, uzavretý.
  • Ak sa rozhodujete pre klimatizáciu, vyberte si podľa energetickej triedy. Ušetríte tak na faktúre za elektrinu.
  • Klimatizácia môže spôsobovať zdravotné problémy všetkým, no obzvlášť citliví sú starší ľudia, deti a alergici.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #klimatizácia #kúrenie #dobré bývanie