Inteligentná domácnosť: Pomáha a šetrí výdavky

Rozsvietiť a zhasnúť svetlo, ovládať kúrenie, zapnúť varnú kanvicu, pustiť rádio, stíšiť televízor alebo stiahnuť žalúzie. Aj keď to dnes väčšina ľudí stále robí sama, moderným sa stáva iné riešenie - inteligentná domácnosť.

03.06.2017 06:00
dom, inteligentná domácnosť Foto:
Ak sa rozhodnete pre inteligentnú domácnosť, tak ovládanie väčšiny elektronických zariadení prenecháte tzv. mozgu domova - riadiacemu automatickému systému.
debata (9)

Jej výhodou je nielen to, že sa všetky spotrebiče a elektronika dokážu riadiť automaticky, ale ušetrí aj náklady za energie. V byte alebo dome pritom ani netreba robiť veľké zásahy.

O inteligentnej domácnosti sa dnes síce veľa rozpráva, no nie každý vie, čo si má pod tým predstaviť. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že ide o automatizovaný a vzájomne prepojený systém, ktorý dokáže spravovať vašu domácnosť a bezpečie prostredníctvom moderných technológií. „Smart domácnosť“, ako sa jej tiež hovorí, môžete pohodlne ovládať na diaľku prostredníctvom webového rozhrania alebo mobilného telefónu.

Ak sa rozhodnete pre inteligentnú domácnosť, tak ovládanie väčšiny elektronických zariadení prenecháte tzv. mozgu domova – riadiacemu automatickému systému. Neznamená to, že by ste si už nikdy nemohli sami zapnúť rádio, zažnúť v izbe alebo zosilniť kúrenie. O to vás nové zariadenie nepripraví. Môže to však spraviť za vás alebo to môžete nastaviť aj na diaľku, napríklad z práce či počas dovolenky.

Pri výbere systému pre inteligentnú domácnosť je dôležité, ako funguje aplikácia na ovládanie v mobilnom telefóne. Aj tá by totiž mala byť jednoduchá a ponúkať prehľad všetkého, čo vás o svojom domove zaujíma, a to z akéhokoľvek miesta, na ktorom sa práve nachádzate. Prostredníctvom mobilnej aplikácie by ste sa po jej spustení mali hneď dozvedieť, čo sa vo vašom byte či dome deje.

Jednoduché riešenie vám ponúka pohľad na hlavný panel a jeho aktuálne nastavenie zabezpečenia, prehľad teplôt v jednotlivých priestoroch či kontrolu spotrebičov, ktoré sú do systému zahrnuté. Aplikácia okrem iného dokáže poskytnúť aj prehľad o všetkých zariadeniach napojených na systém, ovládať váš alarm, rovnako z aplikácie, ako keby ste ho riadili doma na hlavnom paneli, zobraziť fotografie z detektorov v miestnosti či sledovať teplotu. V prípade potreby je možné naprogramovať reťazec úloh, ktoré potom fungujú automaticky v závislosti od toho, ako ste si jednotlivé okruhy nastavili.

Nesporným prínosom takého riešenia je úspora energií. Jednou z hlavných vecí je mať prehľad, ako sa s nimi hospodári. Odtiaľ je potom už len krok k tomu, aby to hospodárenie bolo efektívnejšie. Nie je ani nutné stále kontrolovať plynomer či elektromer. O všetko sa môže postarať inteligentný domáci riadiaci systém. Na jeho ovládanie pritom netreba mimoriadne vedomosti či zručnosti. Výrobcovia si dnes pri inteligentných riadiacich inštaláciách dávajú pozor nato, aby ich dokázali pochopiť aj technicky menej zdatní ľudia.

Čo možno ovládať prostredníctvom inteligentnej domácnosti

  • osvetlenie – nielen doma, ale aj na chodbe, v záhrade či na prístupovej ceste
  • žalúzie, kúrenie, klimatizáciu alebo vybrané elektrické zásuvky
  • rádio a televíziu, ako aj ich hlasitosť, kávovar, varnú kanvicu a ďalšie spotrebiče
  • sledovanie spotreby energií v domácnosti a ich šetrenie
  • monitorovanie teploty, uzatvorenie vody a plynu
  • alarm a bezpečnosť domácnosti (napríklad i rozbitie okien)
  • v prípade rodinných domov zariadenia vonku – otváranie a osvetlenie garáže, zavlažovanie trávnika, teplotu, ohrev vody a filtráciu v bazéne alebo vetranie skleníka

„Inteligentnú inštaláciu jednoducho prepojíte so svojím smartfónom alebo počítačom a môžete ju tak ovládať aj zo vzdialeného miesta. Jej dizajn je rovnako jednoduchý ako väčšina štandardných mobilných aplikácií, ktoré dokážete ovládať už po niekoľkých minútach,“ objasnil Jozef Dlugopolský, aplikačný špecialista v spoločnosti Schneider Electric Slovakia, ktorá dodáva na trh systém KNX.

Systém v inteligentnom dome si možno nastaviť tak, aby užívateľov pravidelne informoval o aktuálnych spotrebách energií, najčastejšie elektriny, vody a plynu. „S tými informáciami je snaha o zefektívnenie spotreby oveľa jednoduchšia,“ zhrnul Dlugopolský. Okrem prehľadného vyhodnocovania spotreby však inteligentné ovládanie pomáha k úsporám aj tak, že podporuje alternatívne zdroje, ako napríklad slnečné kolektory.

Dokáže optimálne riadiť bežné, no aj alternatívne zdroje energií a efektívne kombinovať vykurovanie z rôznych tepelných zdrojov. Podstatou úspor je aj to, že chod domácnosti s pomocou automatického systému dokážete nastaviť tak, že sa vyhnete zbytočným stratám. „Inteligentná inštalácia domácnosti dokáže riadiť žalúzie, svetlo, vykurovanie, chladenie i zabezpečenie domácnosti,“ vymenoval špecialista.

Vykurovanie tvorí jednu z najdrahších položiek medzi faktúrami za bývanie. Často si však za to môžu samotní obyvatelia. Nesprávne vetrajú alebo spia v zbytočne prekúrenej izbe. Inteligentné riadenie domácnosti, naopak, umožňuje optimálne riadiť vykurovanie v miestnostiach. Vďaka systému sa dá napríklad nastaviť teplota pre každú miestnosť osobitne. Ak ste v obývačke, nastavíte si tam 23 stupňov Celzia, zatiaľ čo v spálni stačí len osemnásť.

Moderné termostaty sa dajú nastaviť tak, aby sa kúrenie automaticky zaplo, keď ľudia prídu z práce domov. No čo, keď sa im zmenia plány a najbližšie štyri hodiny budú vykurovať prázdny byt či dom? Zbytočným výdavkom sa dá predísť vďaka tomu, že inteligentný dom môžete ovládať aj na diaľku.

Ak máte záujem o smart domácnosť, nepodceňujte... Foto: SHUTTERSTOCK
inteligentná domácnosť Ak máte záujem o smart domácnosť, nepodceňujte jej výber. Treba si zvoliť také ovládanie systému, ktoré je jednoduché, funkčné a samotný chod domácnosti zjednoduší.

Dokážete tak byť natoľko flexibilní, že váš dom nebude vytvárať zbytočnú stratu, kým zostáva aj neplánovane prázdny. Inteligentné ovládanie umožňuje nastaviť si na diaľku prostredníctvom tabletu či smartfónu všetky kľúčové funkcie. Ak teda zmeníte plány, stačí si otvoriť praktickú aplikáciu a zmeniť nastavenie vykurovania. To platí aj v prípade klimatizácie, osvetlenia či bezpečnostného systému.

Niekedy ľudia na energiách zbytočne preplatia i pre obyčajnú chybu. Mnohí poznajú situáciu, keď sa ponáhľali preč a až po odchode si všimli, že sa u nich doma stále svieti. Pokiaľ odchádzate na dlhší čas, stojí za to takému nechcenému výdavku za elektrinu predísť. Ak máte dom vybavený inteligentným riadiacim systémom, môžete pokračovať v ceste a stačí stlačiť tlačidlo na telefóne. „Existujú tiež špeciálne funkcie ako napríklad hlásenie alarmu formou esemesky či e-mailu. Alebo funkcia, ktorá vás v čase neprítomnosti upozorní na zlé počasie a vy viete na diaľku urobiť opatrenia na zabezpečenie domu či na meranie spotrebovanej energie s následnou analýzou,“ doplnil Dlugopolský.

Ak máte záujem o smart domácnosť, nepodceňujte jej výber. Treba si zvoliť také ovládanie systému, ktoré je jednoduché, funkčné a samotný chod domácnosti zjednoduší. „Ak však chcete byť skutočne smart, myslite aj na to, či jednotlivé prvky medzi sebou komunikujú bezpečne, majú záložné zdroje alebo či vám v prípade zabezpečenia poisťovňa vyjde v ústrety,“ pripomenul Ján Dérik zo spoločnosti Jablotron Slovakia.

Doplnkovými službami je napríklad monitoring množstva spotrebovanej elektriny. Jednoduché nastavenie vám umožní dostávať upozornenia pri prekročení teploty alebo on-line si pozerať históriu všetkých nebezpečných udalostí v domácnosti.

Smart domácnosť ľudia ocenia pri viacerých príležitostiach. Pre tých, čo bývajú v rodinných domoch, je to napríklad osvetlenie príjazdovej cesty. Ak sa vraciate domov za tmy, môžete si príchod uľahčiť automatickým nastavením rozsvietenia svetiel v blízkosti príjazdovej cesty. A keď sa vám pri príchode domov nechce odkladať tašky s nákupom a hľadať vypínač, môžete si nastaviť automatické osvetlenie pri príchode dovnútra.

Smart domácnosť oceníte tiež pri otváraní garáže. Už na to nebudete musieť hľadať ovládač. Stačí, ak na garážovú bránu zablikáte diaľkovými svetlami. Bránu môžete v prípade prichádzajúcej návštevy otvoriť i na diaľku prostredníctvom mobilnej aplikácie. Užívať si výhody inteligentnej domácnosti môžete aj pri zavlažovaní trávnika – bez ohľadu na to, či ste doma, alebo na dovolenke. Táto starosť vďaka smart systémom odpadá. Stačí si nastaviť zavlažovanie na určitý čas, prípadne ho regulovať pomocou mobilnej či webovej aplikácie.

S riešeniami pre smart domácnosť v súčasnosti prichádzajú viacerí výrobcovia. Už dlhší čas bolo napríklad známe tzv. inteligentné osvetlenie, ktoré umožňovalo svetlo na diaľku vypínať a zapínať alebo rozlične prispôsobovať (napríklad tlmiť či zosilňovať, prípadne meniť farby). No hoci táto technológia bola na trhu už niekoľko rokov, doma ju využívalo iba málo ľudí, pretože sa pre väčšinu zdala byť drahá a zložitá.

Švédsku spoločnosť IKEA to priviedlo k rozhodnutiu vytvoriť inteligentné osvetlenie, ktoré by sa dalo jednoducho používať a bolo by cenovo dostupné. Vznikla tak aplikácia Trådfri. Na to, aby mohla fungovať, netreba ani novú elektroinštaláciu, ani návštevu elektrikára. Jediné, čo treba, je vymeniť starú žiarovku za žiarovku LED Trådfri a zadováženie na to potrebnej „brány“ a aplikácie.

„S aplikáciou si môžete napríklad zvoliť svetlo na skoré rána, ďalšie na neskoré večery a tretie na varenie či na prácu v domácnosti. Podobne ako pri iných našich výrobkoch v kategórii inteligentného osvetlenia, aj tu sme sa snažili o to, aby bola naša aplikácia čo najjednoduchšia a jej ovládanie bezproblémové,“ vysvetlil Björn Block, vedúci inteligentných riešení IKEA do domácností.

„Smart“ riešenia sú pre viaceré firmy cestou, akou sa chcú v budúcnosti uberať. To, čo ešte nedávno vyzeralo ako science-fiction, sa tak pomaly stáva realitou. Systém inteligentného riadenia, pravdaže, (zatiaľ) nedokáže uhádnuť vašu náladu alebo predvídať vaše konanie. Dokáže však optimalizovať fungovanie vašej domácnosti bez toho, aby ste sa tým museli zaťažovať.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #výdavky #spotrebiče #inteligentná domácnosť #dobré bývanie